Poprawa jakości malin deserowych




Wygląd owoców jest kluczowym elementem podczas ich wyboru przez konsumenta. Barwa, połysk, kształt i wielkość malin to podstawowe kryteria stanowiące czy owoc „wpadnie w oko„ kupującego czy nie. Do kolejnych kryteriów można zaliczyć takie elementy jak smak, trwałość pozbiorczą oraz opakowanie. Z kolei produkcja malin pod osłonami czy też w otwartym polu powinna być zawsze zakończona uzyskaniem pysznych, jędrnych, i trwałych produktów cieszących konsumentów.

Firma Osadkwoski SA przystępując po raz drugi w tym sezonie do projektu Malinowe Factory, poleciła do zastosowania dwa nowe preparaty pochodzące z Hiszpanii i Meksyku. W tych krajach są powszechnie stosowane w czasie dojrzewania owoców w celu poprawy ich jakości i trwałości. Pierwszym z nich jest preparat o nazwie Barrier Si-Ca, zawiera on wapń i krzem połączony specjalnym kompleksem organicznym. Nawóz jest płynną zawiesiną, i może być stosowany łącznie z fungicydami. Wapń i krzem zawarty w Barrier Si-Ca na powierzchni owocu, tworzy cienką warstewkę ochronną. Dzięki niej owoce są trwalsze, nie ulegają uszkodzeniu przez promienie słoneczne, są całe, i nie odgniatają w się w opakowaniach. Na dłużej zachowują twardość, i jędrność ciesząc podniebienia konsumentów. Efekt ten jest osiągnięty dzięki unikalnemu połączeniu wapnia i krzemu, które wpływają na twardość owoców. Stosowanie nawozu Barrier Si-Ca to wspiera także roślin przed atakami niektórych szkodników i chorób. Mniejszą podatności roślin na przędziorka chmielowca potwierdzają m.in. wyniki doświadczenia prowadzonego w ubiegłym sezonie w Katedrze Entomologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.

Drugim proponowanym preparatem w projekcie, jest ener-K zawierający potas, fosfor bor, molibden oraz specjalnie wyselekcjonowany wyciąg z Aschophylum nodosum. Połączenie składników mineralnych z organicznymi w tym preparacie, znacząco wpływa na poprawę smakowitości i wielkości produkowanych owoców. Rekomendujemy kilkukrotne stosowanie produktu przed i w trakcie zbiorów. Dzięki temu maliny są bardziej wyrównane, większe i smaczniejsze gdyż wzrasta w nich zawartość cukrów, zwiększa się też ich masa. Dzięki tym cechą rośnie jakość sprzedanych owoców, co bez wątpienia docenią konsumenci owoców.

Preparaty Barier Si-Ca i ener-K należy stosować na przemiennie, nie można ich łączyć. Zaś zabiegi poszczególnymi produktami można wykonywał razem z środkami ochrony roślin. Dzięki temu można uzyskać maliny najwyższej jakości i trwałości cieszące podniebienia konsumentów. Co jest szczególnie ważne w produkcji malin deserowych, przeznaczonych do bezpośredniego spożycia.

Albert Zwierzyński, Osadkowski SA









Poprzedni artykułZbiory borówek będą niższe
Następny artykułKompleksowo o zwalczaniu szarej pleśni w truskawkach

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj