Żywność ekologiczna coraz bardziej dostępna




Trend żywności ekologicznej coraz bardziej widoczny jest w bieżących działaniach sieci detalicznych. Obecnie, oferta ta jest dostępna już nie tylko w sklepach specjalistycznych, ale także w dyskontach oraz sklepach convenience, takich jak Żabka, która w nowej strategii uwzględniła właśnie ten segment. Skąd w takim razie to powszechne przekonanie detalistów o konieczności wprowadzania nowej oferty? Ponieważ chęć dbania o jakość i walory zdrowotne spożywanej żywności są już ugruntowanym trendem konsumenckim w krajach zachodnich i coraz istotniejszym w Polsce.

Polacy mają coraz większą świadomość wpływu spożywanego jedzenia na zdrowie i kondycję fizyczną. Ma to związek z m.in. rosnącym poziomem wykształcenia, popularnością programów kulinarnych, w których podkreśla się wagę jakości składników, chęcią bycia fit, a także światowym trendem dbałości o jakość produktów spożywczych. Efektem jest rosnąca sprzedaż żywności ekologicznej. Polacy każdego roku kupują o 20% więcej pokarmów BIO.

Żywność ekologiczna w Europie
Według raportu Międzynarodowej Federacji Rolnictwa Ekologicznego IFOAM (2015 Annual Report), wartość światowego rynku żywności organicznej przekroczyła 60 mld EUR, a w samej tylko Europie osiągnęła ponad 26 mld EUR. W Polsce trend ten dopiero się tworzy. Obecnie udział żywności ekologicznej to około 0,3% całego rynku spożywczego w naszym kraju, jednak jej sprzedaż rośnie w tempie 20% rocznie i szacuje się, że w 2016 roku Polacy wydali na nią już ponad 900 mln zł.
Potencjał dalszego wzrostu kategorii podkreśla raport Instytutu Badań Rolnictwa Ekologicznego FiBL ze Szwajcarii, który pokazuje poziom spożycia żywności ekologicznej w przeliczeniu na mieszkańca w poszczególnych krajach Europy. W roku 2014 w Polsce to zaledwie 4 EUR, podczas gdy u naszych zachodnich sąsiadów Niemców to odpowiednio 97 EUR, nie mówiąc o Szwajcarach, którzy wydają najwięcej na świecie na produkty EKO (221 EUR).

Pogoń za zielonym symbolem
Badania pokazują, że Polacy zaczynają myśleć o jakości swojego jedzenia w myśl hasła „Jesteś tym, co jesz”. Większość ogranicza się jednak do sięgania po ciemne pieczywo i nabiał oraz polskie produkty, często utożsamiane z BIO. Oczywiście jest prawdą, że produkty polskiego rolnictwa są na tle innych krajów, mniej traktowane nawozami, ale to nie wystarczy. Dlatego pojawiły się organizacje, które kontrolują jakość całego cyklu produkcji i wydają odpowiednie certyfikaty. Potwierdzają one niestosowanie nawozów sztucznych, oprysków chemicznych czy konserwantów. I to wyłącznie taką żywność możemy nazywać ekologiczną. W ramach Unii Europejskiej, wszystkie paczkowane produkty ekologiczne, wyprodukowane w jednym z państw członkowskich, muszą być oznaczone specjalnym zielonym znakiem. Właśnie takiego symbolu powinni szukać klienci, planujący zakup prawdziwie ekologicznej żywności.

Gdzie kupić żywność ekologiczną?
Dla Polaków, głównymi ograniczeniami w spożywaniu żywności ekologicznej są dwa elementy – jej wyższe ceny oraz niższa dostępność. O ile rosnąca zamożność Polaków powinna wyeliminować pierwszy problem w dłuższej perspektywie czasowej, o tyle dostępność produktów EKO rośnie w szybkim tempie już dzisiaj. Obecnie głównymi miejscami zakupu żywności ekologicznej są specjalistyczne sklepy, supermarkety oraz, ku zaskoczeniu wielu osób, sieci dyskontów Biedronka i Lidl.

Tekst stanowi fragment komentarza Wiktora Miałkowskiego, Partnera w Pro Business Solutions.

_______________________________________________________

Po więcej informacji dotyczących upraw i produktów ekologicznych zapraszamy do kolejnego numeru czasopisma Jagodnik, który już niebawem trafi do sprzedaży.







Poprzedni artykułPtaki na plantacjach jagodowych. Jak się przed nimi chronić?
Następny artykułKoszenie liści truskawek po zbiorach owoców, kaprys czy konieczność

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj