Zbiory owoców jagodowych w Hiszpanii nie przebiegają obecnie równie sprawnie jak w ubiegłym sezonie. Odpowiada za to zimna pogoda. Mniejsza produkcja widoczna jest na plantacjach borówek i truskawek.
Większy areał truskawek, niższe zbiory
Truskawki ponownie zyskują uznanie wśród hiszpańskich plantatorów. W porównaniu do poprzedniego okresu, w sezonie 2018/2019 areał ich uprawy wzrósł o 200 hektarów. Pomimo tego, pozyskiwane ostatnio ilości towaru są dość mocno ograniczone. Jest to wynikiem opóźnienia zbiorów, a także częściowo powikłaniami po wysadzaniu sadzonek truskawek. W efekcie kiepskich przyjęć, sporo z nich ostatecznie wypadło. W wielu przypadkach nasadzenia musiały zostać powtórzone. Pomimo słonecznych dni, długie i zimne noce negatywnie wpływają na wzrost i rozwój owoców. Ogólnie rzecz biorąc, na rynek trafiają niewielkie partie owoców, a ceny są bardzo wysokie. Taki obraz rzeczywistości wspiera sytuacja na rynkach międzynarodowych. Konkurencja ze strony Maroka i Egiptu jest niewielka, co wskazuje, że w tej chwili w krajach tych również nie ma zbyt dużej produkcji. W gronie odmian truskawek, które są dość powszechnie uprawiane należy wymienić takie jak ‘Fortuna’ oraz ‘Rociera’. Po raz pierwszy pojawiły się także towarowe kwatery, gdzie uprawiana jest ‘Candela’ i ‘Renewal’.
Segment borówkowy z zadyszką?
Areał nasadzeń borówek w prowincji Huelva przestał rosnąć w tempie znanym z ubiegłych lat. Główna przyczyna leży w zmniejszeniu rentowności produkcji owoców. To zaś spowodowane jest ogromnym wzrostem produkcji w bardzo krótkim czasie. Stanu rynku nie zmienia nawet fakt, że popyt na owoce na nim nadal rośnie. Obecnie pozyskiwane na hiszpańskich plantacjach wolumeny granatowych jagód, tak jak w przypadku truskawek, są również niższe w porównaniu z tym samym okresem w poprzednim sezonie. Najczęściej zbieraną odmianą jest ‘Snowchaser’. Póki co, wciąż presję konkurencyjną wywiera import owoców z takich krajów jak Chile. Jednak te borówki stopniowo znikają z rynku. Gdy hiszpańska produkcja wzrośnie około połowy lutego, importowane borówki z Południowej Ameryki nie powinny już mieć wpływu na kształtowanie się stawek na iberyjskim rynku. Tamtejsi producenci borówki desperacko zabiegają jednak o otwarcie nowych, chłonnych, zagranicznych rynków, takich jak np. chiński.
Zbiory owoców jagodowych w Hiszpanii będą niższe także w kolejnych sezonach?
Opisywane trudności mają charakter przejściowy. Kiepska pogoda limitująca zbiory owoców jagodowych w Hiszpanii w tym sezonie jest oczywiście sporym utrudnieniem. Na horyzoncie majaczą się jednak poważniejsze zagrożenia, które mają trwalszy charakter. Można pokusić się o wskazanie czynników, które w przyszłości mogą doprowadzić do ograniczenia rozwoju, a może nawet regresu produkcji jagodowych w Hiszpanii. Jednym z nich jest kurcząca się liczba pracowników sezonych. Innym restrykcje dotyczące użytkowania wody do nawadniania plantacji. Przyszłe sezony rozstrzygną na ile zagrożenia te są faktycznie poważne.
Źródło: freshplaza.com
Przecież ocieplenie klimatu mamy…..aaaa wiem, w tym roku anomalia wystąpiła. Od przyszłego roku będzie ocieplenie.