Zdrowa sadzonka to podstawowy warunek powodzenia w uprawie

malinowe factory


Sposobem pozyskania zdrowych sadzonek jest rozmnażanie roślin z odrostów korzeniowych w mateczniku, odcinków korzeniowych (wykorzystuje się zdolność maliny do wytwarzania pąków przybyszowych na korzeniach) lub rozmnażanie roślin w kulturach tkankowych – mikrorozmnażanie.

wirus RBDV

 

Mikrorozmnażanie polega na odtworzeniu roślin z ich części, nawet pojedynczych komórek, na pożywkach w sterylnych warunkach. Używane do mikrorozmnażania fragmenty rośliny, tzw. eksplantaty to np. pąki wierzchołkowe, boczne (kątowe), zawiązki liści lub młode pąki kwiatowe. Kolejnym etapem jest aklimatyzacja, która jest jednym z najważniejszych etapów mikrorozmnażania. W jego trakcie „mikrorośliny” przechodzą z optymalnych warunków „w szkle” do warunków stresowych (ex vitro), w których muszą wytworzyć własny mechanizm transpiracji oraz uruchomić efektywny proces fotosyntezy.

fitotron
Rośliny w fitotronie
ukorzenione sadzonki
Ukorzenione sadzonki


Ukorzenione mikrosadzonki malin i jeżyn sadzone są do wielodoniczek wypełnionych podłożem będącym mieszaniną piasku i torfu odkwaszonego z niewielka dawką nawozów mineralnych. Posadzone rośliny są w początkowym okresie aklimatyzacji osłaniane folią (tuneliki) i przez dwa tygodnie regularnie podlewane i wietrzone ze stopniowym wydłużaniem czasu bez osłony foliowej, tak wstępnie zahartowane młode rośliny zostają przetransportowane do tunelu.

Sadzonki otrzymane metodą rozmnażania są najczęściej sprzedawane w wielodoniczkach , i są to sadzonki w stopniu super elity o wysokiej zdrowotności potwierdzonej wynikami testów biologicznych i wirusologicznych. Ze względu na dość wysoką cenę, przeznaczone są głównie do zakładania plantacji matecznych produkujących materiał szkółkarski w pozostałych stopniach kwalifikacji.

Uzyskanie wysokiej jakości owoców jest możliwe tylko przy produkcji pod osłonami czyli tunelami, szklarniami, bądź daszkami, gdzie producent może kontrolować warunki uprawy takie jak wilgotność, nawożenie , a przede wszystkim termin owocowania „prawie” nie zależny od warunków pogodowych np. deszczu. Do takiej produkcji używa się najwyższej jakości sadzonek bardzo często z kultur tkankowych, producenci ponosząc wysokie koszty związane z całą infrastrukturą technologii pod osłonami nie mogą sobie pozwolić na błąd w postaci „trefnych” sadzonek ponieważ pod osłonami w korzystnych warunkach dla wzrostu i owocowania roślin tworzą się równie korzystne warunki do rozwoju chorób, które w takich warunkach rozwijają się w ekspresowym tempie.

Sadzonki z kultur tkankowych są coraz częściej używane do produkcji długopędowych sadzonek typu frigo na podwyższonych zagonach, dzięki którym możliwe jest sterowanie zbiorem i uzyskanie lepszych cen poza typowym terminem plonowania .

Naprawdę warto kupować materiał kwalifikowany choćby ze względu na to, że jesteśmy pewni kupowanej odmiany. Pamiętajmy zakładając plantację by była ze zdrowych , kwalifikowanych sadzonek jednolitych genetycznie to na pewno zaprocentuje w dalszej produkcji.

Warto również wiedzieć, że laboratoria kultur tkankowych mogą również świadczyć dla właściciela licencji lub szkółki ją posiadającą usługę rozmnażania roślin, łącznie z oceną zdrowotności dostarczonego materiału np. na obecność wirusów.







Poprzedni artykułKonferencja Borówkowa 2014 w licznym gronie, cz. II
Następny artykułPorcja wiedzy dla producentów owoców jagodowych, cz. II

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj