Sadzonki długopędowe maliny (long cane) mają coraz większy udział w strukturze upraw zakładanych w tunelach. O tym jak przebiega proces agrotechniki w firmie Poland Plants informuje Mariusz Jurczyk, kierownik produkcji w tym przedsiębiorstwie zlokalizowanym w okolicach Zielonej Góry.
Odmiany i zasadnicza praktyka
Uprawa sadzonek malin typu long cane, w firmie Poland Plants opiera się głównie na odmianach takich jak ‘Glen Ample’, ‘Glen Dee’ oraz ‘Tulameen’. Celem produkcji tego typu sadzonek w szkółce jest osiągnięcie ich wysokość na poziomie ok. 180 cm, dbając przy tym o ich prawidłowy rozwój i odpowiednią liczbę pąków generatywnych. W dobrze wyrośniętej sadzonce powinno być 26–32 pąków.
Sadzonki long cane rosną w doniczkach o pojemności 1,8 l w substracie kokosowym, którego skład jest specjalnie przygotowany do prowadzonej tutaj uprawy. Po osiągnięciu wymaganych parametrów rośliny są sortowane i umieszczane są w skrzyniopaletach szkółkarskich. Następnie przechodzą proces schładzania, który jest kluczowy dla późniejszego przechowywania przed wysyłką do klientów firmy.



Materiał wyjściowy i kontrola jakości na każdym etapie
Produkcja sadzonek typu long cane rozpoczyna się od selekcji roślin, które służą do zbudowania zdrowego systemu korzeniowego, z którego w późniejszym etapie w rodzimej szkółce Vissers w Holandii produkuje się sadzonki typu plug. Następnie w maju z Holandii dostarczane są do siedziby firmy Poland Plants, gdzie rozpoczyna się proces sadzenia i produkcji roślin do wymaganych parametrów jakościowych.
Po przyjeździe sadzonki typu plug trafiają na „pole doniczkowe”, gdzie przez około trzy tygodnie przechodzą proces hartowania. To kluczowy etap, ponieważ rośliny produkowane w szklarni w Holandii muszą stopniowo przystosować się do warunków polowych. Po zahartowaniu sadzimy je do donic. W każdej donicy wyprowadzane są dwa pędy, co stanowi standard oczekiwany przez klientów – informuje M. Jurczyk.
Najważniejsze elementy produkcji
Produkcja sadzonek maliny typu long cane jest wymagająca i wieloetapowa. Do najważniejszych aspektów należą:
- budowa silnego systemu korzeniowego – to klucz do wzrostu i zdrowotności roślin,
- odpowiednie nawożenie w kilku etapach,
- utrzymanie właściwej wilgotności i nasłonecznienia,
- regularna kontrola zdrowotności – szczególnie ochrona przed przędziorkiem i innymi szkodnikami.
Pakowanie i przygotowanie do sprzedaży
W trakcie pakowania sadzonki przechodzą selekcję jakościową – dzielone są na klasy A i B według ustalonych parametrów.
Rośliny klasy A pakowane są po 350 sztuk do skrzyni, oznaczając je numerem roku oraz numerem ewidencyjnym sektora, z którego pochodzą. Klasę B stanowią sadzonki, które odbiegają od standardowych i wymaganych parametrów.
Po spakowaniu sadzonki trafiają na otwartą halę, gdzie „odpoczywają” przez 1–2 tygodnie, a następnie przewożone są do chłodni.



Rosnące zapotrzebowanie i plany rozwojowe
Zainteresowanie sadzonkami doniczkowanymi typu long cane jest ogromne. Wszystkie rośliny z obecnej produkcji są już sprzedane, a zamówienia w większości przyjmowane są w tej firmie nawet z dwuletnim wyprzedzeniem. Pomimo, że część odmian uchodzi za starsze, ale z uwagi na to, że są to sprawdzone w uprawie odmiany cieszą się stale wysokim popytem, co pozwala nam nieustannie się rozwijać – informuje Monika Samolej z firmy Poland Plants.

















