Warunki atmosferyczne w sezonie 2014 sprzyjały rozwojowi i rozprzestrzenianiu się wielu patogenicznych grzybów na plantacjach truskawek. Łagodna zima z kilkoma zaledwie dniami, w których zanotowano miejscami spadki temperatury do –15oC pozwoliła z kolei na dobre ich przezimowanie.
Trzeba liczyć się więc z tym, że źródło infekcji takich patogenów jak: Sphaerotheca macularis sprawca mączniaka prawdziwego, Mycosphaerella fragariae (biała plamistość liści truskawki) i Botrytis cinerea sprawcy szarej pleśni truskawek, może być w bieżącym sezonie duże. Konieczne będzie dokładne oczyszczenie roślin z ubiegłorocznych, zaschniętych liści, które są podłożem do zimowania i ich rozwoju. Zabieg taki umożliwia także lepsze przewietrzanie plantacji, a co za tym idzie mniej korzystne warunki dla rozwoju wymienionych grzybów. Kwiecień to także dobry czas, aby na polach przeznaczonych pod założenie nowych nasadzeń truskawek wykonać odkażanie gleby, zwłaszcza na stanowiskach, na których wcześniej obserwowano wypady roślin z powodu wertycyliozy lub zgnilizny korony truskawki. (…)
Wraz z ruszeniem wegetacji konieczne będą lustracje pod kątem występowania głównie mączniaka prawdziwego truskawki, ale także białej i czerwonej plamistości liści truskawki, które pozwolą na podjęcie właściwej decyzji o ewentualnym zabiegu, gdyż nie na wszystkich plantacjach zabieg przed kwitnieniem będzie konieczny (…)
W ubiegłym roku w dużym nasileniu wystąpiła także szara pleśń truskawek. Gnicie owoców obserwowano nie tylko na odmianach podatnych, takich jak 'Senga Sengana’ czy 'Marmolada’, ale również na mniej podatnych, jak: 'Kent’, 'Elsanta’, 'Honeoye’, 'Florence’ i 'Roxana’. Na plantacjach w rejonie Polski centralnej mimo intensywnie prowadzonej ochrony chemicznej porażonych było nawet 50–70 owoców. Prognozuje się więc, że źródło infekcji dla roślin truskawek jest bardzo duże, a w związku z tym istnieje duże ryzyko nasilenia choroby zwłaszcza jeśli będą sprzyjające warunki pogodowe (wysoka wilgotność względna powietrza lub opady deszczu i temperatura powyżej 15oC, optimum dla infekcji 18-25oC) w okresie kwitnienia i dojrzewania owoców (…)
——————————
Jest to fragment komunikatu I z dnia 1 kwietnia 2015 roku, wysyłanego do Grupy Truskawkowej w ramach funkcjonowania systemu doradczego oferowanego przez firmę Osadkowski S.A. Komunikaty dotyczące ochrony nawożenia i agrotechniki w uprawie truskawek są wysyłane uczestnikom Grupy Truskawkowej, którzy zgłosili swoje uczestnictwo w systemie doradczym w roku 2015. Z Grupą Truskawkową można skontaktować się pod adresem e-mail: grupatruskawkowa@osadkowski.pl