XXII Dzień Otwartych Drzwi Instytutu Ogrodnictwa w Sadzie Doświadczalnym w Dąbrowicach – fotogaleria

Pewnie ze względu na upał wydarzenie nie cieszyło się dużym zainteresowaniem


W dniu 26 czerwca w Sadzie Doświadczalnych w Dąbrowicach odbył się XXII Dzień Otwartych Drzwi Instytutu Ogrodnictwa w Sadzie Doświadczalnym w Dąbrowicach. Na formułę eventu złożyła się wystawa ze stoiskami firm z branży ogrodniczej, wycieczki po kwaterach sadu doświadczalnego oraz konferencja nawodnieniowa. Impreza dedykowana była sadownictwu i warzywnictwu.

Stoiska firmowe

Ważną częścią wydarzenia była wystawa podczas której stoiska zorganizowały firmy oferujące rozwiązania dla ogrodnictwa. Została ona zlokalizowana w pobliżu budynków chłodniczych i garażowych wzniesionych na terenie sadu. Tam też odbyła się inauguracja XXII Dnia Otwartych Drzwi Instytutu Ogrodnictwa w Sadzie Doświadczalnym w Dąbrowicach. Dokonała jej dr hab. Dorota Konopacka, dyrektor IO. W gronie firm, które przygotowały ekspozycje znalazły się firmy maszynowe, nawozowe czy chłodnicze. Odwiedzając kilkanaście stoisk plantatorzy mogli zorientować się w ofercie środków produkcji, które mogą wykorzystać we własnych gospodarstwach.

Konferencja nawodnieniowa

Stanowiła ona wydarzenie towarzyszące XXII Dniowi Otwartych Drzwi Instytutu Ogrodnictwa w Sadzie Doświadczalnym w Dąbrowicach. Poruszane na niej tematy związane były z racjonalnym nawadnianiem i fertygacją kwater, w których prowadzona jest produkcja ogrodnicza. Wiele czasu i uwagi poświęcono trosce o środowisko naturalne w kontekście skażeń azotem dokonywanych przez rolnictwo. Rok 2019 przyniósł kolejny upalny sezon. Susza redukuje plony, więc bez wątpienia tematyka spotkania była jak najbardziej na czasie. 

Zwiedzanie kwater sadowniczych

W ramach XXII Dnia Otwartych Drzwi Instytutu Ogrodnictwa w Sadzie Doświadczalnym w Dąbrowicach odbyło się także zwiedzanie kwater sadowniczych w IO w Skierniewicach. Plantatorów gatunków jagodowych zainteresować mogło zwiedzanie kwater ze świdośliwą i porzeczką czarną. Plonowanie w obu kwaterach zapowiada się na niższym poziomie niż w poprzednim roku. Świdośliwa już jest dojrzała, natomiast porzeczki potrzebują jeszcze nieco czasu. Dość korzystnie wyglądają nowe odmiany, takie jak 'Polares’, 'Polonus’ czy 'Polben’. Awarii uległ kombajn do zbiorów, ale te zostaną przeprowadzone ręcznie. Po zważeniu plonu możliwa będzie finalna ocena przydatności poszczególnych kreacji do wykorzystania w towarowej produkcji surowca.







Poprzedni artykułŚwięto owoców na Targu Śniadaniowym na Mokotowie
Następny artykułPolska ma superowoce!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj