Wstępny szacunek zbioru owoców jagodowych w 2017 r. według GUS



Według wstępnego szacunku GUS, zbiory owoców z krzewów owocowych i plantacji jagodowych szacuje się na ok. 0,5 mln t, tj. o około 15% mniej od zbiorów ubiegłorocznych.

Podobnie jak w przypadku drzew owocowych na wielu plantacjach zanotowano uszkodzenia przymrozkowe, choć w mniejszej skali. Z uwagi na skutki wiosennych przymrozków zmniejszony był zbiór pierwszych truskawek, w związku z tym plonowanie oraz produkcję owoców tego gatunku ocenia się na poziomie nieco niższym od ubiegłorocznego. Według obecnego szacunku rzeczoznawców zbiory truskawek w 2017 r. zostały ocenione na blisko 177 tys. t, tj. o ok. 10% mniej od uzyskanych w roku 2016. Na plantacjach krzewów owocowych najbardziej od przymrozków ucierpiały plantacje malin jesiennych oraz wczesne odmiany porzeczek czarnych. Wegetacja w tym okresie została spowolniona, a rozwój roślin opóźniony. Produkcja malin w bieżącym roku jest szacowana na ponad 100 tys. t (o 20% niżej niż w 2016 r.), lecz przy sprzyjających warunkach dla zbioru maliny jesiennej i nadrobieniu strat przymrozkowych, może osiągnąć poziom ponad 110 tys. t (może być o 15% niższa od rekordowej produkcji ubiegłorocznej). Nadal obserwuje się nowe nasadzenia malin, zwłaszcza maliny letniej, która w mniejszym stopniu została uszkodzona przez wiosenne przymrozki. Produkcję porzeczek ogółem (czarnych i kolorowych łącznie) ocenia się obecnie na ok. 130 tys. t (w tym porzeczek czarnych na ok. 100 tys. t), tj. o ponad 20% mniej od zbiorów ubiegłorocznych. W bieżącym roku zanotowano po raz kolejny spadek produkcji agrestu. Łączne zbiory owoców tego gatunku oszacowano na niespełna 10 tys. t. Produkcja pozostałych owoców z krzewów owocowych w sadach i plantacji jagodowych została oceniona na ponad 70 tys. t, to jest na poziomie zbliżonym do ubiegłorocznego. Dobrze zapowiadają się zbiory borówki wysokiej, przy czym obserwuje się systematyczny wzrost powierzchni uprawy tego gatunku. W ostatnich latach odnotowuje się także nasadzenia nowych gatunków, takich jak np. jagoda kamczacka.

Źródło: GUS







Poprzedni artykułOgólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
Następny artykułOchrona truskawek – praktyczne zalecenia podczas Letnich warsztatów Grupy Truskawkowej

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj