Sezon w pełni, ale mimo to plantatorzy znajdują czas na świętowanie i celebrowanie. Wiadomo bowiem, że po ciężkiej pracy musi być na czas na odpoczynek. Potrafili go dobrze zorganizować Beata i Kazimierz Wasiak, na których plantacji w Jastrzębia Stara 24 lipca po raz kolejny doceniania została borówka jako najlepszy owoc świata 2020. Była okazja do wspólnych zdjęć, dobrej zabawy i należnej wszystkim chwili odpoczynku.    

Borówka na owocowym podium!

Spotkanie okazało się dobra okazją do tego by po raz kolejny pokazać, że borówka to jeden z najlepszych owoców świata. W rankingu zorganizowanym przez portal Dietetycy.org.pl to właśnie borówki zwyciężyły jako najlepszy owoc świata. Tuż za nimi uplasowały się truskawki, w dalszej kolejności dopiero banany i kiwi. Rywalizacja byłą bardzo zacięta, bowiem wzięło w niej udział aż 50 owoców. W kolejnych rozgrywkach borówki ciągle podążały do przodu by ostatecznie zwyciężyć 1% przewagą nad truskawkami – przypomniał Maciej Dolata z INSPIRE smarter branding, który koordynuje kampanię „Czas na Polskie Superowoce”. Z tej okazji gratulacje na rzecz wszystkich plantatorów złożyła dr Justyna Bylinowska – Redaktor naczelna Dietetycy.org.pl.

Jak zacięta była rywalizacja między owocami wyjaśniał Maciej Dolata

Przykład borówki, która zwyciężyła w zaciętej rywalizuj z innymi owocami o tytuł najlepszego owocu świata, ma tak naprawdę pokazać, że warto jeść te owoce, które są aktualnie dostępne, są świeże i pochodzą z plantacji w bliskiej okolicy. Lipiec i sierpień to czas gdy mamy do wyboru dużą paletę owoców jagodowych – są jeszcze truskawki, jest wysyp borówek, malin, porzeczek i warto z nich korzystać. W opinii Pani Justyny działania prowadzone w ramach kampanii „Czas na Polskie superowoce” jagodowe stały się bardziej widoczne w mediach, ale też w diecie Polaków. Są obecne w telewizji, prasie, mediach cyfrowych, w zaleceniach żywieniowych, w przepisach kulinarnych i co najważniejsze w diecie Polaków. Współcześnie konsumenci, coraz większą uwagę zwracają na to co jedzą i nie trzeba ich mocno przekonywać do tego by spożywali owoce. Wielu konsumentów sięga po sprawdzone smaki, ale też poszukuje nowych, co doskonale widzieliśmy po jagodzie kamczackiej. Zainteresowanie jagodowymi potwierdza też  fakt, że w toku naszej edukacji dietetyków, mamy zagadnienia dotyczące wpływu owoców jagodowych na stan zdrowia i urody konsumentów – mówi dr Justyna Bylinowska.

Jest radość wśród plantatorów i uznanie środowiska dietetyków

Borówki wczoraj i dziś

Krótka historię borówki przybliżył obecny na spotkaniu Ireneusz Komorowski, prezes Stowarzyszenia Plantatorów Borówki Amerykańskiej. Zaprezentował jak wyglądały borówki sadzone przeszło 30 -lat temu i jak zmieniły się poprzez proces hodowlano-selekcyjny w ciągu ostatnich kilkunastu lat. Mam tu pęd z krzewu który ma 35 lat i pęd z krzewu współczesnej odmiany. Widać jak ewoluowała hodowla borówki i jak z owoców drobnych, bez nalotu, ale niewątpliwie smacznych, mamy dziś odmiany które oferują nam duże owoce, z nalotem i zróżnicowanym smakiem – mówił prezes Komorowski. Dzięki temu borówka stała się owocem popularnym w uprawie w wielu krajach, a przede wszystkim wkroczyła do plejady owoców znanych konsumentom na całej kuli ziemskiej. Dziś borówka uprawiana jest na wszystkich kontynentach i choć jej produkcja rośnie na całym świecie, ciągle jest owocem poszukiwanym i pożądanym prze z konsumentów.

Powitanie gości u Państwa Wasiaków

Warto odpocząć

Taka już gościnność Wasiaków – mówiła Beata Wasiak, zapraszając gości za stoły biesiadne rozstawione bezpośrednio na plantacji. Pogoda i miejsce sprzyjały integracji i dobrej zabawie wśród borówek. Na naszej plantacji sezon dopiero się rozkręca. Przezbieraliśmy już kwatery z odmianami Duke i Spartan, za chwilę wejdziemy w zbiór Bluecropa, potem późniejszych odmian jak Nelson, Lateblue i Elliott – mówił Kazimierz Wasiak. Choć sezon w pełni nic nie stoi na przeszkodzi by znaleźć chwilę czasu na wspólne świętowanie z pracownikami. To dzięki ich zaangażowaniu możemy zebrać nasze borówki na czas. Doceniamy i każdego roku staramy się znaleźć czas na takie spotkanie, przy stole, w dobrej atmosferze, dla dobrej integracji. Robimy to nie po sezonie, ale właśnie teraz gdy są wszyscy nasi pracownicy i możemy się spotkać w komplecie – podkręcała Pani Beata. Plantacja położona w malowniczym miejscu była też magnesem, przyciągającym gości na Borókowbranie zorganizowane tu w weekend 25 i 26 lipca. Plantacja otworzyła się w tych dniach na gości, którzy chcieli poobcować z naturą, z roślinami i spróbować jak smakują borówki „prosta z krzaka”.







Poprzedni artykułNowe koncepcje nawożenia borówek i malin
Następny artykułJagodnik 6/2020 – już w sprzedaży

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj