Przed przystąpieniem do ustalania składu pożywki do fertygacji malin, niezależnie czy uprawianych w glebie czy w różnego rodzaju substratach konieczne jest przeprowadzenie analizy składu chemicznego wody.
Taką analizę, w gospodarstwie Leszka Jakubiaka przeprowadzono na początku lutego w specjalistycznym laboratorium na zlecenie firmy Yara Poland (tabela).
Tabela 1. Wyniki analizy chemicznej wody/pożywki
EC pożywki zostało ustalone na poziomie 1,5-2,5 i jego wielkość będzie uzależniana od fazy wzrostu, przebiegu pogody i wyglądu roślin. Wyższe EC jest rekomendowane przy dużej wilgotności podłoża, a niższe przy małej wilgotności zakładając również wtedy większą ilością wody podawanej w jednym cyklu nawodnieniowym.Zgodnie z tymi zaleceniami, uwzględniając wyniki analizy składu chemicznego gleby oraz uwzględniając rodzaj prowadzonej uprawy (tunel, uprawa w glebie) oraz rodzaj malin (owocujące na pędach dwuletnich) opracowane zostały zalecenia dotyczące fertygacji uprawy.
Orientacyjna dawka nawozów w jaką powinien się zaopatrzyć plantator wynosi od 20 do 40 kg/ha/tydzień w przypadku malin owocująca na pędach dwuletnich. Można przyjąć, że na początku wegetacji będzie to około 20 kg/ha/tydz., w czasie kwitnienia i zbioru owoców potrzeba będzie około 40 kg/ha/tydz.
Zmiany w nawożeniu mogą również wynikać z okresowej zmiany warunków pogodowych – bardzo zimno lub bardzo ciepło. Słabe plonowanie lub bardzo silne plonowanie.
Od początku wzrostu
Jak informują specjaliści z Yara Poland przygotowując program nawożenia malin w tunelu należy pamiętać, że dostarczenie na początku wegetacji fosforu w łatwo przyswajalnej formie wpłynie na regeneracje systemu korzeniowego i wykształcenie jego powierzchni chłonnej. Wraz z fosforem należy zadbać w tej fazie o dobrą dostępność wapnia, związaną z funkcjonowaniem najmniejszych części systemu korzeniowego, którymi są korzenie włośnikowe odpowiadające za pobieranie wody i składników pokarmowych. Okres szybkiego wzrostu pędów i liści, to okres zwiększenia zapotrzebowania m.in. na azot, potas, magnez, żelazo.
Uwzględniając, między innymi powyższe informacje w początkowym etapie wzrostu zalecono zastosowanie w zbiorniku A nawóz wapniowy Calcinit w dawce 12,5 kg (do sporządzenia 1000 litrów 100-krotnie stężonej pożywki). Calcinit to wysokiej jakości nawóz wapniowy bardzo dobrze się rozpuszczający w wodzie zawierający 15,5% N i 26% CaO. Ten granulowany i bardzo szybko rozpuszczający się nawóz jest niezbędny jeśli chodzi o optymalne zaopatrzenie roślin w wapń i azot. W skrajnych przypadkach niedoboru wapnia lub trudności z jego podaniem przez system fertygacyjny może być podawany do nawożenia pozakorzeniowego poprzez opryskiwanie roślin wodnym roztworem nawozu.
Z kolei w zbiorniku B rozpuszczone będą nawozy: Kristalon Vega (80 kg) oraz Krista MgS (20 kg) w celu sporządzenia 1000 litrów 100-krotnie stężonej pożywki. Kristalon Vega to nawóz o składzie NPK: 17-6-25. Z kolei Krista MgS to siedmiowodny siarczan magnezu (16% MgO i 13% S), który polecany jest do stosowania bezpośredniego lub jako dodatek do mieszanek wieloskładnikowych. Należy zaznaczyć, że ustalony na początek wegetacji skład pożywki związany był także z wysoką zasobnością gleby w fosfor.
Okres owocowania
Przejście z fazy wegetatywnej do generatywnej powoduje zwiększenie potrzeb roślin dotyczących fosforu, potasu i boru. Faza dorastania i dojrzewania owoców to okres kształtowania ich jędrności, wielkości, zmniejszania podatności rozsypywania się owoców i infekcje szarą pleśnią – należy zadbać przede wszystkim o dobre zaopatrzenie roślin w wapń i potas .Dlatego też w okresie owocowania dawkę nawozu wapniowego (Calcinit) w zbiorniku A trzeba będzie znacznie zwiększyć, na tą chwilę w zaleceniach przygotowano wartość 20 kg potrzebną do sporządzenia 1000 litrów 100-krotnie stężonej pożywki. Nawozy w zbiorniku B będą zastąpione nawozem Kristalon Gena 12-12-36. Włączenie tego nawozu w tym momencie jest celowe jeśli chodzi o jakość owoców – wielkość, kolor czy nawet smak. Nawóz ten sprawdził się już dobrze w innych gospodarstwach z uprawą maliny, gdzie stwierdzano że w niektórych momentach pH gleby przekraczało nawet 8. W takich warunkach fosfor w formach konwencjonalnych ulega uwstecznieniu do fosforanów wapnia. Forma polifosforanowa, zawarta w wymienionych Kristalonach zapobiega temu zjawisku.
Z uwagi na pH wody, które wynosi 7 trzeba będzie je obniżyć do poziomu optymalnego dla malin, które ustalono na poziomie 6. Do zakwaszania wody będzie używany kwas azotowy 57% w dawce 22 litrów potrzebnych do sporządzenia 1000 litrów 100-krotnie stężonej pożywki.
Jak informują specjaliści z firmy Yara Poland, opracowane zalecenia dotyczące zarówno dawek jak i wyboru podanych nawozów są ściśle dopasowane do warunków konkretnego gospodarstwa.