Do wrześniowo-październikowego numeru „Jagodnika” przygotowaliśmy pierwszą część relacji ze szkockiego gospodarstwa Stewarts od Tyside. Rocznie zbiera się tutaj około 3000 ton truskawek. Truskawki w tej szkockiej farmie uprawia się na około 100 ha i w całości są to uprawy prowadzone pod różnego rodzaju tunelami.
Zdecydowana większość produkcji prowadzona jest na zagonach gruntowych. Upraw w glebie wymaga jednak jej starannego przygotowania. Na uwagę zasługują także intensywne nasadzenia oraz postępowanie z tymi uprawami, co pozwala zbierać truskawki, uzyskując cały czas wysoką jakość owoców, przez trzy a czasami nawet cztery lata. W grupie odmian tradycyjnie owocujących dominują obecnie ‘Sonata’ i ‘Malling Centenary’. Na znaczeniu zyskują także odmiany powtarzające.
Zapraszamy na krótką relacją filmową z farmy Stewarts:
Więcej szczegółów jak produkowane są na tej farmie truskawki można przeczytać w czasopiśmie Jagodnik 7/2018. Na drugą część relacji zapraszamy już do przygotowywanego do wydania kolejnego numeru – Jagodnik 8/2018.
Przypominamy również o trwającej loterii dla prenumeratorów Jagodnika – kliknij i zobacz szczegóły.