W bieżącym sezonie rozpoczęło się interesujące doświadczenie truskawkowe. W miejscowości Garwolewo w gospodarstwie Przemysława Kaniewskiego testowana jest możliwość produkcji najwyższej jakości owoców truskawek powtarzających owocowanie bez osłon. To część demonstracyjna projektu Berry Tech, którego celem jest optymalizacja produkcji owoców truskawek dnia neutralnego.
Skąd pomysł na Berry Tech?
Wśród plantatorów pokutuje przeświadczenie, że uprawa truskawek powtarzających owocowanie jest nieopłacalna. Niektórzy konsumenci twierdzą zaś, że takie owoce nie są równie smaczne co czerwcowe truskawki. Zgromadziliśmy więc kolekcję 20 odmian i zamierzamy ustalić, czego potrzebują i jak je uprawiać by produkcja była rentowna a truskawki smaczne. Owoce te nie muszą wcale kończyć się w Polsce w czerwcu. Możemy nimi cieszyć się praktycznie do pierwszych przymrozków – wyjaśnia dr hab. Zbigniew Jarosz z UP w Lublinie, jeden z autorów projektu Berry Tech.
Trudna ochrona w trakcie wydłużonych zbiorów
Według dr Pawła Krawca z firmy Doradca Jagodowy, bardzo ważne jest odpowiednie zaplanowanie strategii ochrony truskawek. W przypadku odmian powtarzających owocowanie zbiory trwają 3 miesiące, a czasem dłużej. Liczy się jakość produktu, ale równie ważne jest bezpieczeństwo konsumentów. Poza standardowymi programami ochrony sformułujemy inne strategie ochrony truskawek, które pozwolą zmniejszyć liczbę substancji aktywnych wykorzystywanych do ochrony plantacji. Marzeniem byłoby, gdyby w owocach były jedynie pozostałości 3 substancji aktywnych. Jeśli zejdziemy do 4, to będzie to wciąż przyzwoity rezultat. – wyjaśnia naukowiec. Czy w realizacji tego celu pomoże wykorzystanie nawozów pozakorzeniowych wspierających zdrowotność krzewów? Zostaną one włączone do programów ochrony, a o rezultatach badań będziemy informować zarówno na łamach czasopisma Jagodnik jak i na portalach jagodnik.pl oraz doradcajagodowy.pl. By dowiedzieć się więcej o Berry Tech wystarczy obejrzeć poniższy film:
I znowu naprodukujecie truskawki deserowej a przemysł klapie jak w przypadku maliny. Pogratulować aby.