Coroczne spotkanie organizowane przez Fall Creek w Holandii, jest doskonałą okazją do poznania nie tylko nowych odmian, ale przede wszystkim zmian jakie następują na borówkowym rynku. W trakcie tegorocznego spotkania zaproszeni goście jak również eksperci z Fall Creek wskazywali na nowe możliwości zagospodarowania borówek i zwiększenia sprzedaży tych owoców.
Borówka ale jaka?
Według Hansa Likensa odpowiedzialnego za program Sekoya® jest jeszcze wiele niewykorzystanych możliwości sprzedaży borówek, które warto wdrożyć. Kluczem do tego jest odpowiednie przygotowanie borówek do sprzedaży i ich kategoryzacja. Borówki jako przekąski, dodatek do śniadania, borówki rodzinne, budżetowe, organiczne (bio) czy też lokalne. Do każdej z tych kategorii powinny być przypisane odpowiednie odmiany jak również rodzaj opakowania oraz cena. Jeśli popatrzymy na półkę z pomidorami to mamy tam kilkanaście różnych produktów. To samo warto i trzeba wdrożyć dla borówek by zwiększyć ich możliwości sprzedażowe – mówił Hans Liekens.
W wielu krajach stawia się z kolei na lokalne produkty, które są dużo chętniej kupowane przez konsumentów niż produkty z importu czy odległych regionów. To również duża szansa na zwiększenie sprzedaży. Do tej kategorii powinny być przede wszystkim wybierane odmiany cechujące się wyjątkowym smakiem.
Nowe odmiany
Marcin Wereszczuk reprezentujący Polskę omówił nowe odmiany Fall Creek jak też nowe kierunku rozwoju uprawa borówki. Przede wszystkim nowe nasadzenia powinny być ukierunkowane na uzyskanie jak najwyższego plonu w jak najkrótszym czasie. Takie możliwości dają odmiany z nowej genetyki zawarte w programie Fall Creek Collecction oraz programie Sekoya®. Cechuje je duża dynamika wzrostu w pierwszych latach i możliwość uzyskania wysokich plonów już w 3-4 roku uprawy.
Dowodem na to była kolekcja odmian którą można było zobaczyć podczas spotkania. Marcin Wereszczuk zwracał uwagę przede wszystkim na nowe pozycje jak te zawarte w Fall Creek Collection. Są odmiany ArabbellaBlue, LoretoBlue i LunaBlue. Wszystkie z nich nadają się do uprawy w naszym klimacie są zresztą już uprawiane w wielu regionach Polski. Podobnie jest z odmianami z grupy Sekoya® czyli Sekoya Crunch i Sekoya Grande oraz najnowsza odmianą w tej grupie Sekoya Fiesta. Wszystkie te odmiany charakteryzują się dużymi owocami, trwałymi w obrocie i przeznaczonymi do sprzedaży w kategorii Premium.
Więcej informacji z tego spotkania już niebawem w czasopiśmie JAGODNIK #KtoCzytaTenWie