Rynek borówki amerykańskiej

borówka amerykańska wielkość produkcji


Popyt na borówki amerykańskie na rynku światowym ma wyraźną rosnącą tendencję ze względu na ich walory zdrowotne. Borówki amerykańskie cieszą się coraz większą popularnością nie tylko w Europie i Ameryce Północnej, ale także na rynkach azjatyckich (zwłaszcza w Chinach i Korei Południowej). Dzięki dynamicznie rosnącemu popytowi ceny tych owoców nawet w sezonie kształtują się na wysokim poziomie.

W tym kontekście warto odnotować duże znaczenie Polski w unijnej produkcji borówek amerykańskich z około 20% udziałem (oraz 3% udziałem w globalnej produkcji tych owoców). Roczna produkcja borówek w Polsce wynosi około 15 tys. ton, z czego znaczna część jest przeznaczana na eksport. Głównymi rynkami zbytu dla polskiej borówki amerykańskiej są takie kraje jak: Wielka Brytania, kraje Półwyspu Skandynawskiego oraz Niemcy. Według danych FAO (dostępne dane za 2012 r.), Polska zajmowała wysokie trzecie miejsce w światowej produkcji tych owoców, po USA i Kanadzie.

W bieżącym sezonie Argentyna i Chile doświadcza wpływu zjawiska El Nino na uprawy borówki amerykańskiej. Niekorzystne warunki pogodowe (nadmierne opady deszczu i chłody w okresie wiosennym) mają odzwierciedlenie w gorszych wynikach tegorocznej produkcji w Argentynie. Kraj odnotuje 16% spadek produkcji tych owoców w porównaniu z poprzednim sezonem do 14 tys. ton. Z kolei w Chile rozpoczęcie zbiorów w bieżącym sezonie było opóźnione ze względu na złą pogodę.

Poza tym chilijskie uprawy borówki zostały zaatakowane przez insekty (Aegorhinus nodipennis). Problemy Argentyny i Chile mogą być szansą dla Peru na zwiększenie sprzedaży zagranicznej. Peruwiańskie owoce mogą być obecne na rynku do połowy stycznia, a nawet do lutego. Kraj ma potencjał zwiększenia areału borówek amerykańskich, zwłaszcza, że rząd subsydiuje rozwój uprawy owoców. Głównymi rynkami zbytu dla peruwiańskich borówek amerykańskich są kraje europejskie, Ameryka Północna oraz Azja. Peru posiada przewagę konkurencyjną nad innymi dostawcami, mając potencjalne możliwości dostarczania owoców praktycznie przez cały rok. Poza tym może wykorzystywać transport morski podczas gdy inne kraje korzystają z transportu lotniczego. Tegoroczne zbiory w Meksyku też należą do udanych. Okres zbiorów trwa długo – ok. 10 miesięcy. Pierwsze owoce z upraw meksykańskich pojawiają się na rynku w sierpniu, a szczyt produkcji przypada na okres od 8 do 12 tygodnia kolejnego roku. Owoce z tegorocznych zbiorów są dorodne. Głównym rynkiem zbytu dla meksykańskich borówek są USA oraz niektóre kraje Ameryki Łacińskiej i Azji (w tym Japonia). Znaczącym odbiorcą jest też Europa. Jak dotąd meksykańskie borówki nie miały dostępu do chińskiego rynku, ale prowadzone są negocjacje w tej sprawie. Meksyk ma nadzieję na ekspediowanie borówek na ten rynek od nowego roku. Meksykańscy eksporterzy mają przewagę w możliwości zaproponowania szerszej oferty owoców miękkich (w tym malin i jeżyn), co jest dobrym rozwiązaniem na rynku japońskim.

Źródło: FAMMU/FAPA z wykorzystaniem Fresh Plaza, FAO







Poprzedni artykułNowe produkty Sumi Agro do zastosowania w uprawach jagodowych
Następny artykułNawożenie malin w projekcie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj