Jednym z wyróżników malin znajdujących się w obrocie towarowym jest ich trwałość, okazuje się, że tą można poprawić stosując regularnie w okresie dojrzewania owoców nowy na polskim rynku nawóz wapniowo-krzemowy (Barier Si-Ca). Drugim składnikiem, którego nie może zabraknąć w czasie dojrzewania malin jest potas (ener-K), Wpływa on pozytywnie nie tylko na jakość zewnętrzną owoców czy też ich wielkość ale również na ich smakowitość . O tym jak stosować te produkty w uprawie malin pod osłonami oraz w uprawach polowych informuje Albert Zwierzyński z firmy Osadkowski SA.
Archiwum 2016
Malina Przehyba – uwagi dotyczące jej uprawy
W projekcie Malinowe Factory oprócz odmian owocujących na tegorocznych pędach, ocenie poddane jest także kilka odmian owocujących na pędach dwuletnich. Jedną z nich jest...
Archiwum 2015
Poprawa jakości malin deserowych
Wygląd owoców jest kluczowym elementem podczas ich wyboru przez konsumenta. Barwa, połysk, kształt i wielkość malin to podstawowe kryteria stanowiące czy owoc „wpadnie w...
Archiwum 2014
Dobroczynki i trzmiele w uprawie malin
W ramach projektu Malinowe Factory ocenie podano nowe modele pojedynczych uli z trzmielami z serii BeeLine zastosowano również drapieżnego roztocza w wodoodpornych saszetkach typu...