Plantacje letnich odmian malin w Bułgarii, w ostatnich daniach bardzo silnie ucierpiały w czasie wiosennych przymrozków. Jak informuje nas Bozhidar Petkov, przewodniczący Bułgarskiego Stowarzyszenia Producentów Malin straty w przypadku malin letnich wstępnie szacowne są nawet na 100%.
Mrozy w Bułgarii
Jak informuje B. Petkov, w dniach 7-8 kwietnia, w Bułgarii temperatura nocą spadała od –2oC do –7oC. Taka sytuacja w tym regionie wystąpiła po praz pierwszy od wielu lat, stąd tak duże, wręcz dramatyczne obawy o tegoroczne plony. Na szczęście niskim temperaturom w niektórych regionach towarzyszyły duże opady śniegu, sięgające 10-15 cm.
Bułgarzy wstępnie szacują, że straty w przypadku malin letnich mogą wynieść nawet 100%. Trudno również ocenić, obecnie jak niskie temperatury wpłyną na zbiory malin owocujących na pędach tegorocznych. Duże straty są także na plantacjach truskawek, które mogą wynieść nawet 70-80%.
Oczywiście są to wstępne informacje, które mogą w każdej chwili ulec zmianie. Faktyczny poziom strat i czy będzie aż tak duży dowiemy się za kilkanaście dni. Miejmy jednak nadzieję, że tak jak często bywa w innych regionach, doświadczonych przez przymrozki z długoletnią tradycją uprawy malin, gatunek ten jednak zregeneruje się i wydać część plonu z uśpionych pąków.
Nowoczesne plantacje pod zbiór kombajnowy
Bułgaria, nie jest co prawda znaczącym producentem malin, warto jednak dodać, że w tym kraju w ostatnich latach dokonano znaczących inwestycji w produkcje malin przemysłowych.
Maliny w Bułgarii uprawia się na około 2200 ha, a zbiory wynoszą ok. 11 000 ton rocznie. W uprawie dominują tam takie odmiany jak np. ‘Meeker’, ‘Heritage’, ‘Polka’ i ‘Tulameen’. Większość ich owoców – ok. 8000 ton – kierowana jest do mrożenia, część – ok. 500 kg – do produkcji puree oraz ok. 500 ton przeznaczane jest na koncentrat. Plantacje zlokalizowane w pobliżu dużych ośrodków turystycznych nad Morzem Czarnym specjalizują się również w produkcji malin deserowych.
To co jednak zwracał uwagę to zakładanie w Bułgarii dużych profesjonalnych plantacji malin, na których zbiór prowadzony jest maszynowo. Szacuje się, że w tym kraju może pracować nawet 40 całorzędowych, samojezdnych kombajnów, głównie urządzeń marek Littau oraz Oxbo. Pozytywne efekty takiego zbioru powodują, że zakładane jest coraz więcej upraw w systemie pozwalającym zmechanizować zbiór. Okazuje się, że maliny zbierane nowoczesnymi kombajnami mogą trafiać również do sprzedaży bezpośredniej, jako owoc deserowy. Maliny zbierane kombajnem przeznaczone na deser, już na tych maszynach zbierane są do opakowań jednostkowych, w których są sprzedawane.
Inwestycje w maszynowy zbiór malin, to słuszny kierunek, rozwijany nie tylko w Bułgarii. W ocenie specjalistów z sektora malinowego, jest to jedyne słuszne rozwiązanie, jeśli dany kraj ma liczyć się w produkcji malin przemysłowych. Powodem są wysokie koszty zbioru, bezpieczeństwo fitosanitarne oraz możliwość uzyskania akceptowalnego przez rynek poziomu cen.

Cana malin adekwatna do oczekiwań rynku
W przypadku gotowych, zamrożonych malin w klasie ekstra, akceptowalna cena, która powoduje, że producenci dżemów, soków czy jogurtów chcą kupować maliny do przetwarzania w klasie ekstra wynosi około 3,2-3,5 euro/kg. W przypadku grysu malinowego oscyluje ona na poziomie 2,6-3,0 euro/kg. Powyżej tych cen rynek szuka substratów dla malin, z czym zakładamy skupujące maliny mierzyły się jakiś czas temu. Trzeba zdawać sobie sprawę, że dopiero po unormowaniu się sytuacji cenowej na maliny przemysłowe, zapotrzebowanie na ten surowiec wraca do zapotrzebowania jakie było w minionych latach. Rozważając globalną produkcję malin, należy wziąć pod uwagę, że ogromnie wzrosła produkcja malin deserowych (w tunelach). Wysokie kryteria jakościowe powodują, że część tego wolumenu (10-15%) jest zagospodarowywane przez przemysł – zwłaszcza sokowy i puree.