Porzeczka czarna i czerwona w czasie kwitnienia (monitoring plantacji, 24.04.2025 r)

Fot. 5. Objawy żerowania wielkopąkowca porzeczkowego na pąkach porzeczki czarnej (24.04.2025.)
Fot. 5. Objawy żerowania wielkopąkowca porzeczkowego na pąkach porzeczki czarnej (24.04.2025.)


Na Lubelszczyźnie odmiany porzeczki czarnej (wczesna ‘Tisel’ i średnia ‘Ruben’) oraz porzeczki czerwonej (średnia ‘Rolan’ i późna ‘Rovada’) znajdują się w fazie pełni kwitnienia (co najmniej 50% kwiatów jest otwartych, a pierwsze płatki opadają – BBCH 65). W porównaniu z sezonem 2024 obserwujemy ok. 1-tygodniowe opóźnienie kwitnienia krzewów porzeczki, natomiast w porównaniu z sezonem 2023 około 2-tygodniowe opóźnienie tej fazy rozwoju.

Aktualnie zwrócić uwagę na: 

Szkodniki:

Wielkopąkowiec porzeczkowy (obecny na niektórych plantacjach) – Progiem zagrożenia jest wykrycie pierwszych uszkodzonych pąków. Walkę z tym szkodnikiem prowadzi się w okresie wychodzenia szpecieli z miejsc zimowania podczas tzw. migracji przed kwitnieniem i podczas kwitnienia. W obrębie danej plantacji szkodnik jest przenoszony z wiatrem, z kroplami wody oraz na ciele różnych owadów i roztoczy (fot. 5).

Fot. 5. Objawy żerowania wielkopąkowca porzeczkowego na pąkach porzeczki czarnej (24.04.2025.)
Fot. 5. Objawy żerowania wielkopąkowca porzeczkowego na pąkach porzeczki czarnej (24.04.2025.)

Przędziorek chmielowiec (obecnie brak zagrożenia) – Przez cały sezon wegetacyjny co 1-2 tygodnie należy prowadzić lustracje. Liczebność przędziorków określa się na 50 losowo wybranych krzewach na 1 ha plantacji pobierając po 4 liście z krzewu (200 liści).  Próg zagrożenia przed kwitnieniem porzeczki wynosi 1-2 sztuk form ruchomych na liść.

Mszyce (obecnie brak zagrożenia) – od początku kwitnienia do zbioru owoców co 2 tygodnie należy prowadzić lustracje. Próg zagrożenia wynosi 10% zasiedlonych pędów z próby 200 sztuk na 1 ha plantacji.

Zwójka różóweczka (obecnie brak zagrożenia) – od początku kwitnienia do zbioru owoców co 2 tygodnie należy prowadzić lustracje. Próg zagrożenia wynosi 10% wierzchołków pędów z uszkodzonymi liśćmi spośród próby 200 wierzchołków pędów.

Na plantacjach należy wywiesić pułapki feromonowe do odłowu przeziernika porzeczkowca.

Propozycje zabiegów w okresie kwitnienia

  1. Wielkopąkowiec porzeczkowy 

fenpiroksymat – na plantacjach porzeczki czerwonej i czarnej, w fazie od początku do pełni kwitnienia (BBCH 60-65), w dawce 1,5 l/ha, 

polimery silikonowe – stosować w okresie migracji szkodnika  – od początku wegetacji do fazy bezpośrednio po kwitnieniu (2-3 zabiegi, co 7-10 dni) np. Rodeo w stężeniu 0,15-0,2%

  • Przędziorek chmielowiec

Fitter – na plantacjach porzeczki czerwonej i czarnej, stosować niezwłocznie po pojawieniu się pierwszych objawów występowania szkodników, od fazy rozwoju liści, do fazy gdy owoce są dojrzałe do konsumpcji (BBCH 10-89), w dawce 10 l/ha. Oprysk należy wykonać po trzy zabiegi w odstępach 7-dniowych.

fenpiroksymat – na plantacjach porzeczki czerwonej i czarnej w fazie od pierwszego liścia w pełni rozwiniętego do dojrzewania pierwszych owoców z zachowaniem okresu karencji, w dawce 1,5 l/ha, 

Beauveria bassianaszczep ATCC 74040 (preparat biologiczny) – na plantacjach porzeczki czarnej i czerwonej środek stosować od fazy pierwszego całkowicie rozwiniętego liścia do fazy pełnej dojrzałości (BBCH 11-89), maksymalnie 5 zabiegów w sezonie wegetacyjnym w odstępie co najmniej 5 dni, w dawce 1,0-2,0 l/ha,

  • Mszyce

Fitter – na plantacjach porzeczki czerwonej i czarnej w fazie BBCH 10-89 stosować niezwłocznie po pojawieniu się pierwszych objawów występowania szkodników w dawce 10 l/ha. Oprysk należy wykonać po trzy zabiegi w odstępach 7-dniowych.

olej rzepakowy, pyretryny – na plantacjach porzeczki czerwonej i czarnej, stosować po zauważeniu szkodnika lub pierwszych objawów żerowania, w dawce 10,0 l/ha.

  • Zwójka różóweczka

olej rzepakowy, pyretryny – na plantacjach porzeczki czerwonej i czarnej, stosować po zauważeniu szkodnika lub pierwszych objawów żerowania, w dawce 10,0 l/ha.

Bacillus thuringiensis ssp. aizawai – stosować od fazy rozwiniętego pierwszego liścia (BBCH> 11), w dawce 1 kg/ha .

UWAGA!!!

W związku z drastycznym obniżeniem dopuszczalnego poziomu pozostałości acetamiprydu w owocach porzeczki odradza się stosowanie preparatów zawierających tą substancję czynną.

Choroby:

  1. Antraknoza (opadzina liści) porzeczki (obecnie nie stwierdzono objawów)
  2. Amerykański mączniak agrestu (obecnie nie stwierdzono objawów)
  3. Szara pleśń (obecnie nie stwierdzono objawów)

Propozycje zabiegów w fazie kwitnienia

  1. Antraknoza (opadzina liści) porzeczki

kaptan – na plantacjach porzeczki czerwonej i czarnej, opryskiwać zapobiegawczo lub w momencie wystąpienia pierwszych objawów choroby, od początku fazy kwitnienia do fazy dojrzewania owoców (BBCH 60-87), w dawce 1,9 kg/ha,

flopyram + trifloksystrobina – na plantacjach porzeczki czerwonej i czarnej, stosować zapobiegawczo lub od pierwszych objawów choroby, od początku kwitnienia do zbiorów owoców (BBCH 39-87), w dawce 0,8 l/ha,

cyprodynil + fludioksonil – na plantacjach porzeczki czerwonej i czarnej, zabiegi wykonywać co 10 dni (początek, pełnia i koniec kwitnienia) w zależności od momentu wystąpienia choroby oraz od stopnia jej nasilenia w dawce 0,8-1,0 l/ha.

trifloksystrobina – na plantacjach porzeczki czerwonej i czarnej, stosować z chwilą pojawienia się pierwszych objawów choroby w dawce 0,2 kg/ha, 

  • Amerykański mączniak agrestu

wodorowęglan potasu – na plantacjach porzeczki czerwonej i czarnej, stosować zapobiegawczo od fazy rozwoju liści do fazy dojrzewania owoców, gdy większość owoców jest wybarwiona (BBCH 10-87), w dawce 5,0 kg/ha,

krezoksym metylu – na plantacjach porzeczki czerwonej i czarnej, opryskiwać od momentu, gdy pąki kwiatowe są zamknięte w jasnobrązowych łuskach do fazy, gdy pierwsze jagody u podstawy grona osiągają charakterystyczną dla odmiany barwę (BBCH 51-85), w dawce 0,2 kg/ha,

flopyram + trifloksystrobina – na plantacjach porzeczki czerwonej i czarnej, stosować zapobiegawczo lub od pierwszych objawów choroby, od początku kwitnienia do zbiorów owoców (BBCH 39-87), w dawce 0,8 l/ha,

bupirymat – na plantacjach porzeczki czarnej. Zapobiegawczo: od widocznych pierwszych pąków kwiatowych (zbite grono) do końca fazy kwitnienia (BBCH 55-69). Interwencyjnie: po pojawieniu się objawów choroby, po kwitnieniu (BBCH 69-78), w dawce 0,75-1,5 l/ha,

Bacillus subtilis – na plantacjach porzeczki czerwonej i czarnej, stosować zapobiegawczo od fazy przed kwitnieniem do końca fazy zaawansowanego dojrzewania owoców (BBCH 51-85), w dawce 8 l/ha,

penkonazol – na plantacjach porzeczki czerwonej i czarnej, zapobiegawczo i  interwencyjnie, od pierwszych objawów choroby, od początku fazy rozwoju kwiatostanu do końca fazy zamierania roślin porzeczki (BBCH 51-97), w dawce 0,5 l/ha,

trifloksystrobina – na plantacjach porzeczki czerwonej i czarnej, stosować z chwilą pojawienia się pierwszych objawów choroby, w dawce 0,2 kg/ha,

  • Szara pleśń

kaptan – na plantacjach porzeczki czerwonej i czarnej, opryskiwać zapobiegawczo lub w momencie wystąpienia pierwszych objawów choroby, od początku fazy kwitnienia do fazy dojrzewania owoców (BBCH 60-87), w dawce 1,9 kg/ha,

flopyram + trifloksystrobina – na plantacjach porzeczki czerwonej i czarnej, stosować zapobiegawczo lub od pierwszych objawów choroby, od początku kwitnienia do zbiorów owoców (BBCH 39-87), w dawce 0,8 l/ha,

cyprodynil + fludioksonil – na plantacjach porzeczki czerwonej i czarnej, zabiegi wykonywać co 10 dni (początek, pełnia i koniec kwitnienia) w zależności od momentu wystąpienia choroby oraz od stopnia jej nasilenia w dawce 0,8-1,0 l/ha,

Bacillus subtilis – na plantacjach porzeczki czerwonej i czarnej, stosować zapobiegawczo od fazy przed kwitnieniem do końca fazy zaawansowanego dojrzewania owoców (BBCH 51-85), w dawce 8 l/ha,

fenheksamid – na plantacjach porzeczki czerwonej i czarnej, stosować od fazy widocznych pierwszych pąków kwiatowych (zbite grono) obok rozwiniętych liści, jak również ze względu na krótki okres karencji, tuż przed i pomiędzy zbiorami (BBCH 55-89), w dawce 1,5 l/ha.

Biostymulacja i odżywianie dolistne w okresie okołokwitnieniowym.

Przebieg pogody i optymalne odżywienie plantacji porzeczek w okresie kwitnienia ma kluczowe znaczenie na stopień zawiązania owoców i wielkość plonu. Szczególnym zagrożeniem są przymrozki, które ostatnio w miniony weekend nawiedziły całą Polskę.

Należy więc podać kolejną dawkę preparatu algowego Kelpak + aminokwasy roślinne Naturamin-WSP oraz makro-i mikroelementy np. Fruit Akademia kwitnienie. Jest to sprawdzone rozwiązanie w celu poprawy zawiązywanie owoców i szybkiej regeneracji po stresie.

Sprawdzonym rozwiązaniem w tym okresie jest też stosowanie produktu mikrobiologicznego Bakto G-Stop, zawierającym bakterie z rodzaju Bacillus w celu zdrowego rozwoju roślin jako wsparcie do ochrony fungicydowej.

Uzupełnieniem tej technologii jest nowy biostymulator Cytoplant-400 zawierający naturalne hormony roślinne – cytokininy, który stosuje się w celu poprawy zawiązywania i wielkości owoców.

Dodatkowa porcja azotu w okresie kwitnienia

Ten tydzień jest optymalnym terminem do zastosowania dolistnego preparatu mikrobiologicznego BlueN, który wiąże znaczne ilości azotu z powietrza przez liście dla  rośliny w bieżącym okresie wegetacyjnym. Działanie BlueN nie zależy od wilgotności gleby czy jej pH.

Praktyczne spostrzeżenia plantatorów, stosujących BlueN wskazują na lepiej odżywione pąki kwiatowe na przyszły sezon a przede wszystkim na szybkie przyrosty masy liściowej po zastosowaniu BlueN. Produkt ten jest kompatybilny z większością ś.o.r., nawozów dolistnych czy biostymulatorów.






Poprzedni artykułTruskawki po przymrozkach. Kiedy zdejmujemy agrowłókninę i jakie pierwsze zabiegi?
Następny artykułZaproszenie na szkolenie pt. „Tunelowe Inspiracje” – innowacje w wprawie owoców jagodowych

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj