Jednym z najważniejszych czynników decydujących o opłacalności produkcji malin jest jakość owoców. Niestety stosunkowo szybko po zbiorze tracą one parametry jakościowe takie jak jędrność oraz zawartość cukru. W krótkim czasie następuje również nieodwracalna utrata barwy oraz smaku.
Na owocach, które charakteryzują się mniejszą jędrnością częściej można zaobserwować objawy porażenia ze strony różnych patogenów. Szczególnie groźny jest sprawca szarej pleśni czyli Botrytis cinerea. Błędy popełnione w trakcie sezonu niezwykle trudno jest później naprawi. Niewłaściwa ochrona oraz żywienie roślin w dużej mierze wpływają negatywnie na jakość oraz wielkość plonu. Stosunkowo niewiele jest też produktów, które można stosować bezpośrednio przed zbiorem w celu ratowania sytuacji. Od początku tego sezonu dostępny na rynku jest preparat Xstress. Właściwe jego stosowanie, czyli na 3-4 dni przed pierwszym zbiorem umożliwia znaczną poprawę jędrności owoców oraz trwałości malin w obrocie handlowym. Ze względu na fakt, iż preparat działa w roślinie około 10 dni należy powtarzać zabiegi w miarę dojrzewania owoców. Powyższe informacje zostały potwierdzone w wyniku badań przeprowadzonych w tym roku na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu, gdzie maliny odmiany 'Laszka’ udało się przechować przez okres około 4 tygodni w temperaturze 4oC.
Fot 1. Maliny odmiany Laszka po dwukrotnym zabiegu preparatem Xstress
Dodatkowe owoce tej odmiany po dwukrotnym stosowaniu Xstressa charakteryzowały się większą masą, lepszym wyrównaniem oraz większą zawartością cukrów. Istotny jest również fakt, że Xstress nie posiada okresu karencji. Warto również wspomnieć, że podczas licznych doświadczeń nie było problemu z jego mieszalnością z innymi nawozami oraz środkami ochrony roślin. W przypadku stosowania na malinie jesiennej, ze względu na zmienne warunki atmosferyczne warto dodać do zabiegu preparat Protector w dawce 300 ml/ha, który poprawi przyczepność oraz ograniczy spływanie substancji w wyniku opadów deszczu.