Wapń zajmuje piąte miejsce po węglu, tlenie, azocie i potasie pod względem zawartości w roślinie. Jest składnikiem, który nie ulega remobilizacji, a więc sukcesywnie kumuluje się w biomasie. Odpowiada za różnorakie funkcje w roślinie: stabilizuje komórki i błony cytoplazmatyczne, bierze udział w podziale i wzroście elongacyjnym komórek, uczestniczy w kiełkowaniu pyłku i wzroście łagiewki pyłkowej, aktywuje szereg enzymów, przekazuje sygnały środowiskowe. Wapń jest składnikiem niezmiernie ważnym we wzroście i rozwoju roślin jagodowych – przeciwdziała drobnieniu i pękaniu owoców, poprawia ich trwałość w obrocie handlowym oraz wzmacnia odporność na choroby fizjologiczne. Ten składnik jest też jednym ze składników Polysulphate, który użyty w doświadczeniach polowych w truskawce pokazał ciekawe rezultaty.
Polysulphate jest to naturalny minerał (polihalit) występujący głęboko (1300m) pod dnem Morza Północnego. Polysulphate jest gotowy do użycia tuż po wydobyciu, nie jest poddawany żadnej obróbce chemicznej, nie jest wzbogacany w żadne dodatkowe substancje. Po prostu jest wydobywany, kruszony, przesiewany, pakowany i wysyłany do rolników. Z tego powodu jest produktem w pełni nadającym się do stosowania w rolnictwie ekologicznym – posiada świadectwo kwalifikacji wydane przez IUNG w Puławach. Polysulfate nie zawiera chlorków, ma niski indeks zasolenia, neutralne pH, jest bezpieczny dla roślin i dla środowiska. Dostarcza 17% CaO, który jest wyjątkowo łatwo pobierany przez rośliny, dzięki temu dochodzi do ograniczenia występowania chorób fizjologicznych powodowanych brakiem pobierania wapnia przez roślinę. Dodatkowo Polysulphate zawiera aż 48% SO3 – siarka z nawozu uwalnia się stopniowo (wydłużona dostępność) wraz z upływem czasu, rośliny mogą więc korzystać z niej przed dłuższy okres. Oprócz siarki w nawozie znajduję się 14% K2O i 6% MgO – wszystkie w formie siarczanowej. Taka forma gwarantuje lepszą dostępność składników pokarmowych dla roślin.
Polysulphate był testowany w 34 krajach w 67 uprawach, łącznie w 881 doświadczeniach polowych na całym świecie. Również w Polsce w ostatnich latach było prowadzonych wiele doświadczeń z tym nawozem. Jednym z takich badań było doświadczenie ścisłe wykonane w stacji doświadczalnej Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie – Mydlikach. Założeniem doświadczenia było sprawdzenie czy dodatkowe nawożenie Polysulphate w ilości 300kg/ha poprawi plonowanie i parametry jakościowe truskawki odmiany Rumba. W doświadczeniu badano także zawartość wapnia w liściach oraz owocach.
W doświadczeniu kontrole stanowiło standardowe doglebowe nawożenie truskawki, na obiektach doświadczalnych do standardowego nawożenia dodano 300kg/ha Polysulphate. Po zbiorze owoce każdorazowo ważono, po zakończeniu owocowania plony z poszczególnych zbiorów zostały zsumowane. Finalny wynik jaki został osiagnięty to większy o 7% plon oraz wyższa o 15% kwasowość. Co oznacza, że owoce truskawki na obiektach gdzie użyto Polysulphate były słodsze.
Polysulphate pomimo, że jest nawozem siarkowym zawiera również wapń (w postaci siarczanowej). Wapń ten jest bardzo dobrze pobierany przez rośliny co pokazują poniższe wyniki, zawartość tego składnika w liściach była wyższa o 8% w porównaniu do kontroli, a w owocach o 5%. Warto zapamiętać te cyfry, gdyż wapń do istotny składnik nie tylko w plonowaniu truskawki, ale też innych roślin jagodowych.
Reasumując, stosując Polysulphate zyskujemy poprawę efektywności wykorzystania składników odżywczych, zrównoważone odżywianie roślin, poprawę rozwoju systemu korzeniowego i ogólnego rozwoju roślin, podwyższenie plonowania i poprawę jakości plonów.
Artykuł promocyjny ICL Polska sp. z o.o.