przypadku tak delikatnych i mało trwałych owoców jak maliny wielu producentów stosuje rożne metody wydłużenia trwałości pozbiorczej owoców. W wydłużeniu tej trwałości bardzo dobre efekty przynosi zastosowanie worków Xtend®.
Produkcją tego typu opakowań zajmuje się izraelska firma StePac L.A. Ltd. powstała w roku 1992, która jest obecnie integralną częścią brytyjskiej firmy DS Smith Plc. – czołowego i międzynarodowego producenta odnawialnych opakowań dla dóbr konsumpcyjnych. Produkty Xtend® używane są w przemyśle spożywczym jako precyzyjnie opracowane opakowania transportu owoców lub warzyw w warunkach modyfikowanej atmosfery.
Opakowania Xtend® MA/MH (modified atmosphere/modified humidity – tłum. modyfikowana atmosfera/modyfikowana wilgotność) zapewniają wydłużenie okresu przechowywania oraz obrotu towarowego świeżych produktów, dzięki połączonemu efektowi modyfikowanej atmosfery (↓O2 ↑CO2), modyfikowanej wilgotności (↑wilgotność względna) oraz kontroli kondensacji (uwalnianie nadmiaru wilgoci). Polimery Xtend® są skonstruowane w taki sposób, aby zapewnić produktowi umieszczonemu w worku zrównoważony poziom O2 oraz CO2, odpowiedni do każdego rodzaju owocu lub warzywa. Opakowania Xtend spowalniają procesy starzenia, zachowując przy tym wartości odżywcze i aromat produktu, powstrzymują rozwój patogenów oraz rozpad gnilny.
Optymalne warunki modyfikowanej atmosfery oraz wzrost wilgotności względnej do 90-95% w worku Xtend® uzyskujemy w następstwie oddychania/respiracji produktów zamkniętych w workach. Modyfikowana atmosfera, modyfikowana wilgotność minimalizuje odwodnienie oraz utratę wagi, a co za tym idzie zachowana jest jędrność produkty. Opakowania Xtend® ponadto uwalniają nadmiar wilgoci, aby zachować świeży, zdrowy wygląd produktu oraz zapobiec zaburzeniom fizjologicznym.
Więcej informacji o tego rodzaju opakowaniach można znaleźć na stornie internetowej (http://puch.com.pl/worki-xtend) PHU PUCh z Poniatowej, która jest wyłącznym dystrybutorem tego typu opakowań.