W bieżącym sezonie, po raz pierwszy w ramach projektu „Czas na polskie superowoce!”, odbędą się dni otwarte na plantacjach aronii w kilku lokalizacjach w różnych częściach Polski. Takie wydarzenia organizowane były już w tym i w minionych latach przez producentów borówek i jagody kamczackiej. Tym razem swą codzienną pracę i jej efekty chcą zaprezentować konsumentom plantatorzy aronii, a więc gatunku o zdecydowanie przetwórczym przeznaczeniu.
O aronii
Aronia, znana również jako aronia czarnoowocowa (Aronia melanocarpa), jest bogata w różne składniki odżywcze i związki bioaktywne, które mogą przynieść liczne korzyści zdrowotne. Owoce te są jednym z najbogatszych źródeł przeciwutleniaczy, takich jak polifenole, antocyjany i kwas chlorogenowy. Przeciwutleniacze pomagają neutralizować wolne rodniki, które mogą uszkadzać komórki i prowadzić do różnych chorób przewlekłych. Te niezwykle cenne dla ludzkiego zdrowia związki zawarte w aronii mogą poprawiać zdrowie serca, redukując stany zapalne, polepszyć funkcję naczyń krwionośnych i obniżyć poziom cholesterolu. Związki bioaktywne zawarte w aronii mogą wspierać układ odpornościowy, pomagając organizmowi w walce z infekcjami i chorobami. Badania sugerują, że aronia może pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi, co może być korzystne dla osób z cukrzycą. Spożywanie aronii i przetworów na jej bazie może być cennym elementem profilaktyki antynowotworowej a także może wspierać zdrowie układu pokarmowego poprzez poprawę mikroflory jelitowej i zapewnić ochronę przed różnymi schorzeniami przewodu pokarmowego.
Co niezmiernie ważne, aronia wykazuje także silne działanie w kierunku regulacji nadciśnienia tętniczego krwi.
Gdzie zaopatrzyć się w ten skarb?
Długi sierpniowy weekend zwieńczony zostanie dniami otwartymi w gospodarstwach w różnych częściach Polski. W trakcie spotkań na świeżym powietrzu będzie można odwiedzić plantacje, zobaczyć w jakich warunkach rosną owoce, zerwać je lub nabyć już przygotowane do drogi! Odbędą się też:
– pokazy wyciskania soku z aronii
– pokazy wytwarzania aroniowego dżemu
– pokazy produkcji aroniowej nalewki
– przekazanie przepisów i receptur na wykonanie przetworów z aronii w domu
– pokazy mechanicznego zbioru owoców
– liczne niespodzianki dla całych rodzin
W gościnę 24 i 25 sierpnia (sobota i niedziela) zapraszają następujące gospodarstwa:
Plantacja państwa Marceli i Pawła Krawiec, ul. Owocowa 3, Karczmiska, powiat opolski, Lubelszczyzna
Plantacja i pasieka Michała Piątka wspólnie z firmą Aronia Eggert, Sierzchowy 97a, powiat rawski, województwo łódzkie
Plantacja państwa Joanny, Arkadiusza, Konrada, Pawła i Wojciecha Niezgódków, Brokęcino 28, powiat złotowski, Wielkopolska
Oprócz owoców aronii, w trakcie spotkań nabyć będzie można gotowe przetwory aroniowe, przetwory na bazie aronii i innych owoców, aronii i miodu, miody a także doniczkowane sadzonki aronii do uprawy we własnym ogrodzie.
Aż 75% wszystkich owoców aronii zbieranych co roku na świecie pochodzi z Polski. Jesteśmy ojczyzną aronii, nie ma drugiego tak polskiego owocu! A przypomnieć warto, że 25 sierpnia, to Dzień Polskiej Żywności, co stanowi kolejny powód dla którego warto przybyć na aroniowe pola. Zapraszamy do rodzinnego odwiedzania plantacji, spędzenia czasu z dala od miejskiego zgiełku i codziennego zabiegania. Sielska atmosfera głębokiej i malowniczej polskiej wsi, czyste powietrze, zdrowe owoce i beztroski czas spędzony razem – to tylko część powodów aby odwiedzić plantacje superowoców, jagodniki aroniowe!
Publikacja powstała w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw oraz INSPIRE smarter branding zadania Czas na polskie superowoce!, VI edycja.
Projekt realizowany jest pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.