Wysokie temperatury, niedobory wody i wzmożone zagrożenie szarą pleśnią – to wyzwania, z którymi obecnie mierzą się plantatorzy borówki wysokiej. W ramach letniego komunikatu z kwatery „Borówkowe Factory 2025” w Kaczmiskach, Tomasz Domański z firmy Agrosimex przedstawił praktyczne zalecenia agrotechniczne, których wdrożenie pozwoli utrzymać wysoką jakość i zdrowotność owoców.
Wysokie temperatury a jakość owoców
Warunki pogodowe, które panowały podczas nagrań i prawdopodobnie wrócą do nas wkrótce – upały i deficyty wody – mają negatywny wpływ na jakość borówki. Przede wszystkim wzrasta ryzyko oparzeń słonecznych i utraty jędrności owoców. Kluczowym działaniem w tej sytuacji jest zastosowanie zabiegów dolistnych z wykorzystaniem wapnia i krzemu.
Specjalista Agrosimex zarekomendował zastosowanie preparatu ASX Krzem Plus, którypoprawia odporność skórki owocu na stres termiczny i ogranicza parowanie wody. Właściwym wyborem będą także produkty Metalosate Calcium oraz ASX Chelat Wapnia – które stabilizują błony komórkowe i zwiększają jędrność owocu;
Do późnych odmian Tomasz Domański polecił produkt Rosatop Calcium, ponieważ nie przyspiesza dojrzewania owoców, a wręcz delikatnie je opóźnia, co może mieć pozytywny wpływ na jakość owoców w dłuższym okresie.
Odżywianie wapniem przez fertygację
Gdy oprysk jest niemożliwy, warto uzupełniać wapń poprzez fertygację. Tutaj najlepiej sprawdza się CaTS (tiosiarczan wapnia). Oprócz zaopatrzenia roślin w wapń, poprawia on również wykorzystanie azotu, co jest szczególnie istotne przy późnych odmianach – wpływa na uzyskanie odpowiedniego rozmiaru i jakości owoców.




Fertygacja wieloskładnikowa i biostymulacja
Utrzymanie aktywności systemu korzeniowego w warunkach stresu wodnego jest niezwykle ważne. Ekspert Agrosimex zalecił stosowanie nawozów wieloskładnikowych z serii Ultrasol, takich jak: Ultrasol 12-12-36 lub Ultrasol Blueberry – dostosowany do specyfiki upraw borówki
W celu wsparcia roślin w okresie wysokiego stresu termicznego warto zastosować również biostymulator Maral w dawce 3 l/ha. Produkt ten wzmacnia strefę korzeniową i poprawia pobieranie składników pokarmowych z gleby.
Wzmożone zagrożenie szarą pleśnią
Pomimo wysokich temperatur, z wielu plantacji napływają sygnały o nasileniu występowania szarej pleśni (Botrytis cinerea). Źródła infekcji sięgają okresu kwitnienia i wzrostu owoców, kiedy pogoda była wilgotna i chłodna, a na owocach tworzyły się mikropęknięcia będące wrotami infekcji. W zależności od terminu zbiorów, można zastosować różne środki. Wśród nich jest polecany preparat biologiczny Pantoea Care, który skutecznie ogranicza rozwój szarej pleśni, a jednocześnie nie stanowi zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności.
Więcej o proponowanych na okres dojrzewania i zbiorów zabiegach dowiecie się z materiału video.













