XXV Dzień Borówkowy w SGGW z Warszawy, był okazją nie tylko do prezentacji nowych i ważnych zmian w uprawie borówki wysokiej, ale również wspomnienia dr Kazimierza Pliszki, gdyż w tym roku mija 5. rocznica jego śmierci. Należy wiedzieć, że za jego sprawą i współpracujących z niego blisko wielu studentom udało się z powodzeniem wdrożyć do uprawy w Polsce uprawę borówki wysokiej. Dr Pliszka pozostawił po sobie również kilkanaście klonów borówki wysokiej, z których jeden zgłoszono do badań rejestrowych pod nazwą 'KazPliszka’.
Osobę dr. Kazimierza Pliszki, który zmarł 19 lipca 2008 r. oraz jego zasługi przypomniał prof. dr hab. Kazimierz Tomala ze SGGW. Omówił jego bogaty dorobek naukowy, a także niektóre fakty z jego życia akademickiego, w którym okazała się doświadczonym wychowawcą i sumiennym nauczycielem. Dr Kazimierz Pliszka zapisał się piękną kartą w dziejach nowoczesnego sadownictwa w Polsce. Był wierny swojej misji i spełniał ją godnie. Wielokrotnie cytował amerykańskiego prezydenta Thomasa Jeffersona: Największą zasługą dano krajowi jest wprowadzenie do uprawy nowej rośliny użytkowej”. Dr. Pliszka zapisał się piękną kartą w dziejach nowoczesnego sadownictwa w Polsce. Był i nadal pozostaje niepodważalnym autorytetem, niedoścignionym wzorem przyrodnika pracującego z wielkim zamiłowaniem i pokorą – mówił prof. K. Tomala.
http://www.youtube.com/watch?v=NTG4nQtS2Uc&
Informacje na temat klonu borówki, selekcji dr Kazimierza Pliszki dokonali dr Monika Bieniasz z UR w Krakowie oraz Stanisław Bolesław Sroka, szkółkarz z Krakowa, w którego gospodarstwie została zgromadzona kolekcja klonów dr Pliszki. Jak informowała dr M. Bieniasz, odmiana pierwszy z wyselekcjonowanych klonów otrzymał nazwę 'KazPliszka’. Ma on wiele cennych zalet, którymi odróżnia się od powszechnie uprawianych odmian. Odmiana ta odpowiednio wypromowana może znaleźć zastosowanie nie tylko w produkcji owoców deserowych, ale stać się również cenną odmianą przetwórczą. Na szczególną uwagę zasługuje jej bardzo wczesny termin owocowania oraz ciemnofioletowe owoce, których miąższ ma wyraźne antocyjanowe nacieki.