Nowy seozn, nowe wyzwania, cz. II

porzeczka, czarna porzeczka, KSPCP


Spotkanie członków Krajowego Stowarzyszenia Plantatorów Czarnych Porzeczek – KSPCP, które odbywało się 22 lutego w Skierniewicach, było okazją do przedyskutowania aktualnych spraw tej organizacji oraz planów na przyszłość. Coraz częstszym wymogiem jest posiadanie certyfikatów produkcyjnych w gospodarstwie (np. GlobalGAP), co może ułatwić sprzedaż i pozyskiwanie nowych odbiorców.

porzeczka, czarna porzeczka, KSPCP
Jakub Wilk zachecał do wdrażania certyfikatu GlobalGAP w gospodarstwach (fot. s. Pluta)

Jakub Wilk z firmy Agro Advice, specjalizującej się w świadczeniu usług doradczych z zakresu systemów jakości i bezpieczeństwa żywności, wdrażając takie standardy, jak: ISO 9001, ISO 22000, a także GlobalGAP, przedstawił ostatnią prezentację. Dotyczyła ona „GlobalGAP w produkcji czarnej porzeczki”, w której omówił wymagania, procedury wdrożeniowe i zasady certyfikacji. Na początku przedstawił podstawowe informacje o GlobalGAP, czyli jest to lista kontrolna – zintegrowane zapewnienie jakości bezpieczeństwa w gospodarstwie. Podał liczbę certyfikowanych producentów na świecie i zwiększenie się uczestników tego systemu z 57 tys. w roku 2006 do ponad 137 tys. w 2014 roku. Wymienił także pierwsza dziesiątkę krajów z największą liczbą certyfikowanych producentów: 1. Hiszpania, 2. Włochy, 3. Grecja, 4. Holandia, 5. Niemcy, 6. Indie, 7. Peru, 8. Francja, 9. Belgia i 10. Chile. Jak na razie Polska nie jest sklasyfikowana, nawet w drugiej dziesiątce tego zestawienia. Według podziału na poszczególne kontynenty to zdecydowanie największy udział certyfikowanych producentów zajmuje Europa (72%), następnie Azja i Ameryka Łacińska (9%) i Afryka (6%). Natomiast wśród gatunków roślin uprawnych najwięcej certyfikowanych powierzchni zajmują banany 243 tys. ha.

W dalszej części swojego wystąpienia prelegent przedstawił ogólne wymagania programu GlobalGAP, obejmujące infrastrukturę gospodarstwa (magazyn ś.o.r., magazyn nawozów, magazyn opakowań i pomieszczenie socjalne). Innym ważnym wymaganiem jest odbycie specjalnych kursów/szkoleń, jak: kurs chemizacyjny, kurs BHP dla pracodawców i szkolenie z zakresu Integrowanej Produkcji (IP). Innym, ważnym wymaganiem GlobalGAP jest prowadzenie na bieżąco dokumentacji (procedury, ocena ryzyka, zapisy z ochrony roślin, zapisy z nawożenia, stany magazynowe ś.o.r i nawozów, rejestr wysyłek i informacje o myciu sprzętu – opryskiwaczy). Kolejnym wymaganiem jest oznakowanie kwater gatunków uprawnych, identyfikowalność produktu, tablica informacyjna gospodarstwa i znaki ostrzegawcze. Ostatnim niezbędnym wymaganiem tego systemu certyfikacji są badania pozostałości ś.o.r., gleby i wody.

Kolejnym etapem GlobalGAP jest wdrażanie tego systemu poprzez 4 wizyty przedstawicieli firmy świadczącej usługi doradcze oraz jednostki certyfikującej, podczas których prowadzone będą następujące działania:

1. Wydanie zaleceń dotyczących gospodarstwa, omówienie i wdrażanie dokumentacji i uzupełnienie zapisów;

2. Weryfikacja w/w dokumentacji;

3. Inspekcja wewnętrzna;

4. Audyt certyfikujący.

W posumowaniu przedstawione były korzyści posiadania GlobalGAP, w tym:

– zmniejszenie ryzyka dostawy surowców (produktów) niespełniających wymagań,

– podniesienie poziomu gospodarstwa

– zwiększenie liczby potencjalnych odbiorców

– spełnienie wymagań prawnych

– zmniejszenie ryzyka utraty dopłat bezpośrednich.

W drugiej części tego spotkania Zarząd i członkowie KSPCP więcej czasu poświecili aktualnie sprawom bieżącym działalności Stowarzyszenia, w tym Międzynarodowej Konferencji Porzeczkowej IBA na Litwie. Konferencja ta odbędzie się w Wilnie, w dniach 10-12 czerwca 2015 roku. Aktualnie organizatorzy tej konferencji na Litwie pracują nad programem naukowym (wystąpieniami) oraz nad profesjonalną wycieczką, zwiedzaniem plantacji i zakładów przetwórczych. Więcej informacji oraz szczegóły dotyczące programu tej konferencji będzie można uzyskać na stronie Międzynarodowego Stowarzyszenia Porzeczki czarnej (IBA) lub krajowego Stowarzyszenia – KSPCP (www.kspcp.pl). Z inicjatywy Zarządu KSCPC zaproponowany jest wspólny wyjazd uczestników wynajętym autokarem na tę konferencję do Wilna. Wszyscy chętni członkowie krajowego Stowarzyszenia proszeni są o bezpośredni kontakt z KSPCP, potwierdzenie uczestnictwa i chęcie uczestniczenia we wspólnym wyjeździe. Osoby zainteresowane wyjazdem na Konferencję Porzeczkową na Litwę, a nie będące członkami KSPCP mogą odwiedzić stronę organizatorów: http://lsdi.lt/conference/scope.php

Podczas omawiania „spraw różnych” dyskusja dotyczyła aktualnej sytuacji „zapasów” koncentratu i mrożonek owoców porzeczki czarnej w Polsce. Należy podkreślić, że pomimo bardzo niskich cen skupu tych owoców w naszym kraju w 2014 roku, to półprodukty z porzeczki czarnej w tym czasie posiadają dobre ceny. Aktualnie cena koncentratu zbliżyła się do 2 euro za kg (około 8,50 zł/1 kg koncentratu), a mrożonek oscylowała w granicach od 0,48 do 0,56 euro za kg owoców (2,04-2,38 zł/kg). Z relacji członków Stowarzyszenia (będących w temacie) wynikało, że na dzień dzisiejszy zapasów koncentratu owocowego z porzeczek czarnych nie ma lub są to nieduże ilości. Dotyczy to szczególnie trzech firm z kapitałem zagranicznym, które są głównymi graczami na tym rynku. W przypadku mrożonek z owoców porzeczki czarnej wynika, że małe zakłady (chłodnie) już je sprzedały i nie ma zapasów. Natomiast sytuacja w większych obiektach mrożeniowo-chłodniczych jest nieznana. Generalnie należy stwierdzić, że koniunktura na koncentrat i mrożonki porzeczkowe w tym roku jest znacznie lepsza, w porównaniu do analogicznego okresu w roku 2014.

Kolejne spotkanie KSPCP jest planowane w połowie kwietnia br. Zarząd KSPCP zaprasza wszystkich członków do uczestnictwa w Walnym Zjeździe, który odbędzie się 18 kwietnia, 2015 roku, w Skierniewicach.







Poprzedni artykułWarto inwestować w maliny
Następny artykułNa rosyjski rynek mogą wrócić greckie pomarańcze, truskawki i brzoskwinie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj