Nowy rozdział w nawożeniu upraw rozpoczęty

truskawka, plantacja truskawek, uprawa truskawek

truskawka, plantacja truskawek, uprawa truskawekRok 2014 już od samego początku jest przełomowy dla producentów rolnych, z uwagi na fakt wprowadzenia obowiązku stosowania integrowanej ochrony roślin oraz z uwagi na nowe kierunki wytyczone przez Komisję Europejską, zgodnie z którymi należy redukować nawożenie mineralne, które przyczynia się do degradacji gleb i zanieczyszczenia środowiska naturalnego. W świetle tego, rolnicy powinni świadomie wybierać nawozy, które sprzyjają wzrostowi produktywności upraw poprzez redukcję wpływu szkodliwych dla roślin czynników biotycznych i abiotycznych.

Taką szansą dla rozwoju zrównoważonych metod produkcji rolniczej, są z pewnością nawozy z dodatkiem substancji o działaniu biostymulującym. Nawozy te są niezwykle efektywne w zrównoważonym nawożeniu upraw, gdyż zwiększają odporność roślin na stresy mineralne i środowiskowe. Ponadto stymulują wzrost i rozwój roślin uprawnych, ich plonowanie i jakość płodów rolnych, a dodatkowo zapewniają zaopatrzenie w dostępne formy składników pokarmowych. Ich stosowanie nie tylko gwarantuje prawidłowe odżywienie roślin uprawnych, ale także zapewnia korzystne oddziaływanie na glebę – preparaty te zwiększają jej żyzność, poprawiają strukturę i podnoszą potencjał plonotwórczy. Odżywiają rośliny, a równocześnie powodują zmiany fizyczne w glebie, sprzyjające rozwojowi flory i fauny glebowej. Korzystnie wpływają na jej odczyn i przekształcają składniki pokarmowe z form niedostępnych na te dostępne dla roślin. Są bezpieczne dla roślin i środowiska glebowego, a przede wszystkim dla zdrowia człowieka. Jednym słowem są one przyjazne dla szeroko rozumianego środowiska naturalnego.

Gleby występujące w Polsce są w znacznej mierze zakwaszone, często zdegradowane i pozbawione próchnicy, czyli mało żyzne. Ma na to wpływ wiele czynników, w tym m.in. jednostronne nawożenie mineralne. Ich użytkowanie wiąże się więc z koniecznością systematycznego wapnowania, dzięki czemu podnosimy pH, co wpływa na ożywienie życia biologicznego w glebie oraz podnosi wykorzystanie składników pokarmowych przez rośliny uprawne. Wapnowanie gleby to standardowy zabieg agrotechniczny, wykonywany co kilka lat przez większość rolników. Oprócz tradycyjnego wapnowania warto także stosować nawozy NPK, które wzbogacone zostały o wapń. Taki wybór gwarantuje stworzenie dogodnego dla roślin mikro pH w obrębie systemu korzeniowego – ryzosfery. Rozwijająca się roślina może wówczas w optymalny sposób korzystać z zasobów składników pokarmowych dostępnych w glebie. Dobrym przykładem tego typu preparatów są nawozy zawierające mezocalc – naturalny węglan wapnia pochodzenia mezozoicznego, a więc sprzed milionów lat. Dzięki jego wysokiej reaktywności (rozpuszczalności) w słabych kawasach glebowych, bardzo szybko wpływa on na podniesienie mikro pH gleby w obrębie systemu korzeniowego, co poprawia dostępność składników pokarmowych, a jednocześnie przyspiesza rozwój roślin. Ponadto jest on rezerwuarem wapnia dla roślin, poprawia strukturę gleby, stymuluje rozwój systemu korzeniowego, zapewnia lepsze kiełkowanie nasion i krzewienie się roślin. Nawozy z wysoką zawartością reaktywnego wapnia polecane w uprawach rolniczych, sadowniczych i warzywniczych.

Dostarczając składniki pokarmowe do gleby powinniśmy wpłynąć na ich efektywne pobranie i wykorzystanie przez rośliny. Tylko w ten sposób zapewnimy roślinom prawidłowy rozwój, czego efektem końcowym będzie wysokiej jakości, optymalny plon. Warto zastosować więc nawozy nowej generacji wzbogacone o komponenty zawierające wyciągi z alg. Wykazują one zdecydowanie wyższą skuteczność w porównaniu z tradycyjnymi nawozami. Dzięki nowoczesnym technologiom przetwarzania alg morskich udało się z nich pozyskać ważne dla upraw polowych związki, które stymulują wiele procesów fizjologicznych w roślinach. Związki te mogą być podawane zarówno z nawozami płynnymi, jak i doglebowymi. Ekstrakty zawarte w nawozach doglebowych stymulują przemiany metaboliczne w roślinie, wpływają korzystnie na wzrost i rozwój systemu korzeniowego, a tym samym efektywność pobierania wody i składników pokarmowych, regulują także przemiany enzymatyczne. Doskonale wiemy, jak ważnym elementem rośliny jest system korzeniowy. O jego stymulację dbamy stosując różne zabiegi agrotechniczne, jednak najlepsze efekty daje zastosowanie nawozów doglebowych zawierających aminopurunę, która ma działanie stymulujące rozwój korzenia, a zwłaszcza korzeni bocznych i włośnikowych (tych którymi roślina popiera substancje pokarmowe). Jej obecność stanowi dla komórki rośliny impuls do pobierania wapnia, przez co dochodzi do podziałów komórkowych i do rozwoju korzenia – włośników. Aminopuryna działa jak sygnał, który odbierają receptory komórek korzenia. Po wychwyceniu tego sygnału roślina zaczyna intensywniej pobierać do wewnątrz komórki wapń. Wzrost przepływu wapnia powoduje aktywowanie kiełkowania, rozwoju systemu korzeniowego i wschody roślin.







Poprzedni artykułWażne zmiany w regionie kraśnickim
Następny artykułTargi Sadownictwa i Warzywnictwa – największe targi dla producentów owoców i warzyw w kraju

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj