Nowoczesna uprawa aronii

Aronia pakowana po 1 kg


Wydawać by się mogło, że aronia jest gatunkiem znanym w Polsce już od wielu lat i w zasadzie wszystko na temat jej uprawy wiadomo. Praktyka pokazuje jednak co innego. Wiele plantacji zostało założonych zbyt pochopnie, bez należytej refleksji i pomysłu na zagospodarowanie owoców. Nowoczesna uprawa aronii będzie tematem prelekcji otwierającej konferencję pt. „Perspektywiczne gatunki w ogrodnictwie”, która odbędzie się 15 stycznia podczas TSW 2020 w Nadarzynie.

Polska specjalność

Pierwsze okazy aronii sprowadzono do Polski w 1976 roku. Trafiła ona do naszego kraju z terenów ówczesnego ZSRR. Pola doświadczalne założono w okolicach Janowa Lubelskiego i Kraśnika. Szybko okazało się, że gatunek doskonale czuje się w polskich warunkach klimatycznych, dobrze rośnie i plonuje. Wcześnie też docenione zostały owoce. Przetwory aroniowe na targach POLAGRA w Poznaniu w 1986 roku zdobyły złoty medal a sukces ten został powtórzony w 1993 roku. Obecnie w Polsce uprawianych jest ok. 6 tys. ha tego gatunku. W sprzyjających latach produkcja sięga pułapu 50 tys. t. Jest ona prowadzona głównie z myślą o zaopatrzeniu zakładów przetwórczych, choć takie kierunek zbytu owoców nie gwarantuje dochodowości. Wedle niektórych szacunków w Polsce pozyskuje się 60% ogólnoświatowego plonu aronii.

Jak zagospodarować plon?

To pytanie, które stawiają sobie zarówno plantatorzy już prowadzący aroniowe jagodniki jak i ci, którzy dopiero analizują możliwość ich założenia. Aronia może zostać skierowana zarówno do dużych zakładów przemysłowych jak i przetworzona we własnym zakresie. To także owoce, które można skierować na świeży rynek. Każde z tych rozwiązań ma zalety i wady. Poniższe zestawienie prezentuje główne z nich:

Forma zagospodarowania owoców

Zalety

Wady

Zakłady przetwórcze

Kombajnowy zbiór

Jednorazowy zbiór

Niskie stawki za owoce

Konieczność przeprowadzenia zbioru w okresie skupowania aronii przez zakład

Małe przetwórstwo (RHD, wina owocowe)

Kombajnowy zbiór

Zbiór w dogodnym terminie

Sprzedaż przetworów w dowolnym terminie, rozciągniętym na wiele miesięcy, a w przypadku win nawet na dłużej

Atrakcyjne stawki – wartość dodana

Dodatkowy nakład pracy związany z przetwórstwem

Legalizacja przetwórstwa / bariery biurokratyczne

Dodatkowe koszty na infrastrukturę i urządzenia – prasy owocowe, pasteryzatory itp.

 

Świeży rynek

Wyższe stawki za owoce niż w przypadku zaopatrzenia zakładów przetwórczych

Ograniczone możliwości zbytu

Zbiory prowadzone cyklicznie

Dodatkowe lub wyższe koszty opakowań i logistyki

Zwiększona pracochłonność

 

Oddzielić fakty od mitów

Nieprawdą jest, że aronia urośnie i wyda plon na każdym stanowisku. Wbrew tej obiegowej opinii, gatunek ten ma swoje wymagania. Ich spełnienie pozwoli wykorzystać w dużym stopniu potencjał plonotwórczy drzemiący w krzewach. Dzięki temu koszt wyprodukowania 1 kg owoców, choćby przy użyciu pozornie droższej technologii, będzie niższy. Ważną kwestią jest dostępność wody. Aronia generalnie lepiej toleruje okresowe jej nadmiary niż niedostatki. Zwłaszcza w okresie wybarwiania się owoców niedostatek wody może mieć katastrofalne skutki dla plonowania tego gatunku w danym sezonie. Wato także zadbać o zawartość próchnicy w glebie przed założeniem plantacji oraz uregulować odczyn pH podłoża do wartości ok. 6,5. Nawożenie azotem prowadzić trzeba z umiarem, a od 3-4 roku w niektórych warunkach można je w ogóle pominąć lub ograniczyć się do podawania tego składnika nalistnie.

Jak dowiedzieć się więcej?

Zagadnienia dotyczące ekonomiki prowadzenia plantacji aronii a także wątki agrotechniczne związane z przygotowaniem podłoża, żywieniem aronii posypowo, przez system fertygacji i nalistnie, biostymulacji, zapylenia czy projektowania systemu nawodnieniowego przedstawione zostaną podczas konferencji „Perspektywiczne gatunki w ogrodnictwie”. Poprowadzi ją dr hab. Inż. Anna Bieniek, a głos zabiorą czołowi polscy naukowcy i praktycy. Wydarzenie to odbędzie się w Sali 2 w dniu 15 stycznia 2020 roku w Ptak Warsaw Expo. Będzie ono towarzyszyć przyszłorocznej edycji Targów Sadownictwa i Warzywnictwa.

Aronia przygotowana do sprzedaży na rynku hurtowym






Poprzedni artykułNawozy dla jagody kamczackiej z wartością dodaną
Następny artykułMaroko – ważny gracz na jagodowym rynku

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj