W 7 tegorocznym numerze „Jagodnika”, można przeczytać o nowoczesnej farmie jagodowej, położnej w nadmorskiej miejscowości Sławoszynko, a stworzonej przez firmę Fieldstone. Na powierzchni 18 ha upraw tunelowych uprawia się tam maliny i jeżyny. Produkuje się wyłącznie owoce deserowe. Ważnym elementem całego procesu produkcyjnego jest sposób pakowania owoców, o co zadbała firma Milbor.
Produkcja deserowych malin i jeżyn realizowana jest w tunelach, podczas gdy w trakcie rozwoju są plantacje borówki, które są na etapie sadzenia. Dużą uwagę zwraca się na aspekty jakościowe produkowanych tu owoców jagodowych. Dlatego wdrożono wiele rozwiązań produkcyjnych mających to zapewnić, opracowano system prowadzenia zbiorów i wreszcie – zainwestowano w infrastrukturę pozwalającą na szybkie i sprawne pakowanie i przygotowanie owoców do sprzedaży.
Sprawne i szybkie pakowanie
W tym roku sortowania wzbogaciła się o linię do pakowania i ważenia, dostarczoną przez firmę Milbor PMC. Zaproponowaliśmy linię składającą się z taśmociągów do transportowania skrzynek z owocami, które przywożone są z plantacji, stołów dla osób pracujących przy ważeniu i kontroli jakości oraz systemu wagowego monitorującego wydajność pracowników i zapewniającego dokładność ważenia każdego pojemnika – informuje Mateusz Pluta z tego przedsiębiorstwa. Linia została tak zaprojektowana i skonfigurowana, by była możliwa jej rozbudowa w przyszłości, w powiązaniu z rosnącą produkcją owoców. Na razie nasz system zbiorów oparty jest na zbieraniu owoców do finalnych pojemników handlowych. Dalsza droga owoców obejmuje chłodzenie, sprawdzenie masy i kontrolę jakości. Ważne jest dla nas, by cały ten proces przebiegał szybko i sprawnie, a zarazem dokładność ważenia była jak największa – mówi Andrzej Styn, menadżer plantacji w Sławoszynku. Cały system i wszystkie jego poszczególne element są połączone ze sobą sygnałowo, więc w przypadku przestoju, wymiany etykiet czy innych nagłych zdarzeń, linia natychmiast jest unieruchamiana.
Inwestycja wydaje się interesująca w związku z jej funkcjonalnością, ale również ze względu na fakt, iż jest to pierwszy zamontowany w Polsce system 8 wag ręcznych MiWeigh firmy Packaging Automation Ltd. Pozwalają one na bardzo dokładną weryfikację masy każdego produktu. Dzięki temu wszelkie przeważenia i niedowagi zostają zminimalizowane. Wizualna inspekcja na tym etapie sprawdzania i korygowania wagi pozwala na ostateczne skontrolowanie jakości pakowanego produktu. Dzięki systemowi kontroli MiWeigh oraz systemom transportującym, dokładnie wiemy, jak długo pakowana jest dana partia owoców, mało tego – także jaka jest wydajność poszczególnych pracowników – podkreśla Andrzej Styn. Dodaje, że nowe rozwiązanie zapewnia dwukrotnie wyższą wydajność pracy niż system, z którego wcześniej korzystano. W ciągu 10-godzinnego dnia pracy daje bowiem możliwość zapakowania i przygotowania do sprzedaży około 8 ton owoców. Całą linię obsługuje 12 pracowników.
Cały artykuł do przeczytania w czasopiśmie JAGODNIK nr 7/2021
………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
kocham pis