Nowa koncepcja ochrony biologicznej malin


Zmieniające się oczekiwania wielu odbiorców malin jeśli chodzi o ilość oraz liczbę pozostałości substancji aktywnej, powodują, że producenci zmuszeni są coraz częściej sięgać po produkty lub rozwiązania pozwalające dostosować produkcję do tych wymagań. Tego typu rozwiązania od kilku sezonów testowane są w ramach projektu Malinowe Factory, a uzyskiwanie w wyniku ich zastosowania wyniki były tak dobre, że w tym roku w jednym z tuneli zostanie przygotowany specjalny program w dużej części opierający się m.in. na preparatach biologicznych.

W celu opanowania szkodników do tunelu introdukowane będą organizmy pożyteczne dostarczone przez firmę Koppert.

W przypadku preparatów biologicznych, będą to głównie rozwiązania zawierające organizmy antagonistyczne do grzybów patogenicznych atakujących malin. Jednym z takich rozwiązań włączonych w program ochrony będzie preparat Polyversym WP (jego dostawcą do projektu jest firma Bio Agris), którego zastosowanie ma pomoc ograniczyć problemy m.in. z szarą pleśnią oraz zamieraniem pędów maliny. Zastosowanie tego produktu jest również dobre z uwagi na jego wysoką skuteczność (potwierdziły to poprzednie edycje projektu i prowadzone w jego ramach doświadczenia ścisłe) oraz odmienny mechanizm działania w porównaniu do powszechnie stosowanych fungicydów. Jest to szczególnie ważne w przeciwdziałaniu odporności, z którą spotyka się coraz więcej producentów. Przyczyny takiego stanu rzeczy to niewielka liczba zarejestrowanych substancji aktywnych oraz niewłaściwe stosowanie (nadużywanie) fungicydów z jednej grupy chemicznej.

Kolejnym produktem wprowadzonym do ochrony biologicznej będzie Serenade ASO. Jest to kolejny produkt typowo zapobiegawczym, rekomendowanym do zastosowania w okresie niskiej presji ze strony szarej pleśni. W projekcie wykazano również, że Serenade ASO ogranicza porażenia malin przez rdzę maliny.

Trzecim produktem, który będzie wykorzystany w projekcie jest Guard H, który badany w poprzednich dwóch latach pokazała bardzo wysoką skuteczność w ograniczeniu porażenia malin przez wiele grzybów patogenicznych (więcej czyt: Preparaty mikrobiologiczne w uprawie maliny jesiennej odmiany ‘Polana’). W tym przypadku bardzo dobrze sprawdził się efekt kolonizacji ryzosfery rośliny przez mikroorganizmy znajdujące się w tym produkcie.

Ochrona biologiczna wspomagana będzie poprzez oceniane w poprzednich latach takie produkty jak BioCal oraz Xstres. Jak zauważa dr P. Krawiec, zastosowanie w okresie kwitnienia produktu BioCal dobrze wpływa na parametry jakościowe owoców. Rewelacyjnie w ub. roku sprawdził się również Xstres, który pozwalał ograniczyć uszkodzenia przymrozkowe (najsilniejszy efekt widoczny był w borówkach), dodatkowo produkt ten pozytywnie wpływał na wydłużenie trwałości pozbiorczej owoców. Maliny po zastosowaniu w okresie zbiorów preparatu Xstes były jędrniejsze, trwalsze i mniej podatne na rozerwanie – informuje dr P. Krawiec.

Zbudowanie nowego programu ochrony malin w którym połączone będą standardowe fungicydy oraz m.in. preparaty biologiczne ma pozwolić uzyskać wysokiej jakości owoców o ograniczonej ilości pozostałości substancji aktywnej.

 







Poprzedni artykułKonferencja Borówkowa i wyzwania dla całej branży. FILM
Następny artykułKomunikat jagodowy Bayer z dnia 8 maja – czarna porzeczka

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj