Zastawiacie się jaki? Nawożenie, ochrona, biostymulacja … owszem to wszystko jest ważne, ale zdecydowanie najważniejszym zabiegiem mającym głównym wpływ na jakość plonu, a w perspektywie jego wielkość, jest coroczne cięcie borówkowych krzewów. Doskonale zdają sobie z tego sprawę doświadczeni plantatorzy, choć i tak pewnie czasem pojawiają się dylematy, które pędy wyciąć i czy na pewno aż tyle.
Cięcie borówki należy wykonywać corocznie, bowiem przez redukcję ilości pędów owoconośnych bezpośrednio wpływamy na jakość owoców a zarazem odmładzanie borówkowych krzewów.
Dlaczego cięcie borówki jest takie ważne
Cięcie stymuluje rośliny do wytwarzania nowych pędów, a to właśnie na 1, 2-, 3-letnich pędach tworzą się najlepszej jakości owoców. Młode pędy są podstawą dobrych jakościowo zbiorów.
Dobrze naświetlone pędy to zarazem mocne pąki kwiatowe. Tworzą się one na pędach, które zakończyły już wzrost jesienią (borówka jest rośliną dnia krótkiego, co oznacza, że skracająca się długość dnia powoduję inicjację paków kwiatowych na pędach).
Mniej pędów oznaczać będzie mniejszą ilość owoców ale de facto nawet możliwy do uzyskania wyższy plon – pojedyncze owoce będą większe, łatwiejsze (tańsze) do zbioru, atrakcyjniejsze do sprzedaży.
Mniejsza ilość pędów powoduje bardziej skoncentrowane dojrzewanie owoców na krzewach. Skoncentrowany zbiór, to szybszy zbiór i możliwość zebrania wszystkich owoców w optymalnym dla nich terminie.
Najważniejsze zasady cięcia borówki
Opisaliśmy je we wcześniejszym już materiale, warto jednak przypomnieć, że ciecie borówki nie musi być wcale takie trudne.
Kolejne etapy ciecia borówki
- Usunięcie nadmiaru jednorocznych pędów wyrastających z gleby lub u nasady starszych pędów. W przypadku ‘Bluecropa’ takich pędów jest bardzo dużo. Większość z nich powinno się wyciąć i pozostawić jedynie 3-5 pędów, które w przyszłości zastąpią starsze pędy owoconośne.
- Usunięcie pędów, które wyrastają w kierunku międzyrzędzi i mają tendencję do wykładania się.
- Usunięcie najstarszych pędów. Zgodnie z zasadą, że krzew powinien być zbudowany z 8-10 pędów szkieletowych. Ich nadmiar powinno się usunąć.
- Usunięcie lub skrócenie silnych jednorocznych przyrostów.
- Usunięcie drobnych pędów jednorocznych – nie zapewnią one dobrej jakości owoców.
- Cięcie szczegółowe w górnych partiach krzewów powinno polegać na wycięciu tych fragmentów, które owocowały w roku poprzednim. Są to zazwyczaj zamierające pędy, które jeśli się pozostawi. Mogą być zaczątkiem późniejszych infekcji powodowanych przez patogeny grzybowe.
- Po zakończeniu cięcia warto jeszcze spojrzeć na krzew z perspektywy i ocenić, czy wycięte zostały wszystkie niepotrzebne pędy.
- Warto wycięte pędy wyrzucać od razu w międzyrzędzia. Jeśli na plantacji nie występowały problemy z chorobami, pędy można z powodzeniem rozdrobnić i pozostawić na niej. Jeśli jednak zdarzają się problemy z chorobami pędów lub antraknozą – wycięte pędy lepiej wywieźć z plantacji.
Tak więc nie bójcie się ciąć borówek. Zabieg ten zaprocentuje na waszych plantacjach lepszą kondycją krzewów i wyższą jakością owoców.
Do rozmówi i dyskusji na temat cięcia borówki i nie tylko zapraszamy podczas XII Międzynarodowej Konferencji Borówkowej. To najważniejsze wydarzenie borówkowej branży. Warto wziąć w nim udział by nadal skutecznie rozwijać borówkowy biznes! W tym roku program wykładów jak również prezentacji plenerowych jest szczególnie ciekawy dla plantatorów i uczestników borówkowego rynku.