Za sprawą firmy Sofruileg pod koniec sierpnia w Polsce pojawi się minikiwi NERGI®. Ten niewiele większy od winogrona owoc zadziwia nie tylko wyglądem, ale i bogactwem składników odżywczych.
Minikiwi wyróżnia się niewielkim rozmiarem oraz gładką, cienką i jadalną skórką. Choć jego miąższ przypomina popularne kiwi, w przeciwieństwie do niego nie wymaga obierania. Minikiwi można od razu włożyć do ust i zjeść, tak jak maliny, jagody lub porzeczki.
Owoc zawiera dużo witaminy C (52,5 mg w 100 g, co stanowi 87,5% ZDS) oraz witaminy E (5,28 mg w 100 g, 44% ZDS). Jest także cennym źródłem wielu innych ważnych składników odżywczych: błonnika (3,6 g w 100 g), potasu, magnezu, fosforu oraz wapnia – głównego budulca kości, zalecanego w dużych dawkach dzieciom i osobom w podeszłym wieku. Minikiwi wykazuje istotne działanie regulujące prace układu pokarmowego, działa też ochronnie na układ sercowo-naczyniowy.
Minikiwi NERGI® to efekt poszukiwań i prac naukowców z instytutu Plant & Food Research w Nowej Zelandii nad aktinidią ostrolistną (łac. Actinidia arguta). Obecnie istnieje wiele odmian tej rośliny, które różnią się między sobą wyglądem owoców, smakiem, zawartością składników odżywczych, a także wytrzymałością. Nowozelandzcy naukowcy w sposób naturalny wyselekcjonowali nowe odmiany, których owoce – poza doskonałymi walorami smakowymi i odżywczymi – utrzymują jędrność do 8 tygodni po zbiorach. Nowy owoc pod nazwą handlową NERGI® wprowadziła do sprzedaży firma Sofruileg. Jest uprawiany na korzystnych dla tej uprawy terenach we Francji oraz w niektórych krajach Europy Południowej.
Choć minikiwi trafia na rynek pod koniec sierpnia, jego uprawa wymaga szeregu zabiegów pielęgnacyjnych. Plantacje tego gatunku zakłada się z reguły w kwietniu. Aktinidia najlepiej rośnie na glebie charakteryzującej się dobrą przepuszczalnością i lekko kwaśnym odczynem. Uprawie pnącza sprzyja osłonięcie plantacji od silnych wiatrów, należy także zadbać o odpowiednie nawodnienie. Ponieważ aktinidia ostrolistna jest rośliną dwupienną należy pamiętać by oprócz roślin żeńskich sadzić także męskie.
Pierwszy zbiór ma miejsce zwykle trzy lata po założeniu plantacji. Podczas zimowego cięcia usuwa się pędy nadmiernie zagęszczające krzew i stopniowo formują jego strukturę. W maju w sadach wokół aromatycznych, białych kwiatów roi się od pszczół i trzmieli. Na plantacjach roślina pnie się jak winorośl i może osiągnąć nawet do sześciu metrów wysokości. Z jednego krzewu można uzyskać od 10 do 50 kg owoców. Owoce zbierane są ręcznie od połowy sierpnia do połowy września – owoc po owocu, wzdłuż każdego grona. W ich efekcie na skórce NERGI® mogą być widoczne niewielkie odgniecenia. Nie świadczą one o chorobie ani nie zmieniają smaku i aromatu owocu. Po zbiorach NERGI® dojrzewa: aby dopuścić do sprzedaży jedynie optymalnie dojrzałe owoce, mierzy się zawartość cukru, zawartość suchej masy oraz sprawdza ich jędrność. Owoc nie powinien być ani zbyt twardy, ani zbyt miękki w dotyku. Warto także podkreślić, że produkcja, pakowanie i wysyłka NERGI® podlegają rygorystycznym wymogom technicznym.
Minikiwi jest owocem niskokalorycznym (tylko 52 kcal w 100 g) – może być zatem spożywane bez przeszkód między głównymi posiłkami. Ze względu na wartości odżywcze ten słodko-kwaśny owoc jest idealną przekąską dla dzieci, młodzieży, seniorów oraz osób prowadzących aktywny tryb życia. Minikiwi można także użyć do przygotowania owocowych koktajli, sałatek, deserów oraz dań głównych.
NERGI® trafi na rynek pod koniec sierpnia. Owoce będą dostępne w sprzedaży w opakowaniu 125 g do połowy listopada.
Źródło: mat. prasowe NERGI®