W sezonie 2014/2015 eksport marokańskich owoców miękkich – truskawek, malin oraz borówek wzrósł o 6% w stosunku do sezonu wcześniejszego.
W sumie eksport zamknął się wielkością 160,0 tys. ton, z czego 97% stanowiła wysyłka samych tylko truskawek. Ostatnie lata to okres bardzo dynamicznego rozwoju upraw owoców miękkich w tym kraju. Obecnie te trzy wspomniane produkty uprawiane są na łącznym obszarze 4,9 tys. ha w tym około 85% upraw stanowią truskawki, 10% borówki, a 5% powierzchni maliny. Marokańskie owoce miękkie najbardziej popularne są na rynku europejskim i amerykańskim. W latach 2008-2015 eksport malin zwiększył się czterokrotnie z 949 ton do obecnych prawie 4,0 tys. ton, borówek aż 28-krotnie ze 139 ton do 3,9 tys. ton. Około 95% eksportowanych z Maroka owoców trafi na unijny rynek, w tym 88% wysyłki absorbują w zasadzie trzy unijne rynki – 35% Hiszpania, 33% Francja i 20% Wielka Brytania.
Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie: Freshplaza