‘Malling™ Centenary’ coraz bardziej popularną i uznaną odmianą

Malling Centenary - jakość owoców z niemieckiej plantacji z uprawy w tunelu w gruncie


Zdaniem niektórych brytyjskich specjalistów z branży truskawkowej, chroniona prawem hodowcy odmiana ‘Malling™ Centenary’ jest najatrakcyjniejszą opcją w gronie krzewów owocujących w tradycyjnym terminie. Już teraz osiągnęła status najpowszechniej uprawianej w UK. Zdaniem Tonego Vallance z Meiosis sprzedaż sadzonek ‘Malling™ Centenary’ w okresie 2017-2018 wzrośnie o 136% w porównaniu do poprzedniego analogicznego okresu. To efekt wciąż rosnącego zainteresowania producentów z UK, a także z innych państw, głównie Belgii, Holandii i Niemiec.

Podstawowa odmiana owocująca w czerwcowym terminie w UK

Aby osiągnąć dobre wyniki produkcyjne w uprawie ‘Malling™ Centenary’, trzeba poznać jej wymagania i pod ich kontem zoptymalizować warunki uprawowe. Uwaga ta ma uniwersalny charakter dla zdecydowanej większości odmian truskawek. Jednak tu nagroda za podjęte wysiłki może być szczególnie atrakcyjna. Utrzymanie roślin w dobrej kondycji przekłada się na pozyskanie obfitego, dobrego jakościowo plonu. W Hugh Lowe Farms Ltd, rodzinnym gospodarstwie ze 120 letnią tradycją odmianę tę uprawia się na wczesny zbiór, już od początku maja. ‘Malling™ Centenary’ kończy plonowanie w czasie, gdy rozpoczynają się zbiory z odmian powtarzających owocowanie. To zapewnia producentowi ciągłość podaży od samego początku kampanii. W szkockim The New Forest Fruit Co. Ltd obecnie produkuje się rocznie ok. 3000 t owoców truskawek. Jak przyznaje wyłączny właściciel podmiotu, Sandy Booth, ‘Malling™ Centenary’ jest już jedyną odmianą owocującą w tradycyjnym terminie uprawianą w gospodarstwie. Ma ona w jego ocenie szereg istotnych zalet, a zapewnienie jej dobrych warunków do wzrostu i plonowania sprawia, że produkcja przynosi zamierzone wyniki.

‘Malling™ Centenary’ pod osłonami

W UK produkcja truskawek deserowych odbywa się głównie pod osłonami. W tunelowej technologii, w niektórych regionach owoce uzyskuje się już od połowy kwietnia. Zbiory trwają do połowy czerwca. Przy uprawie na niskich rynnach, nie wyższych niż 30-40 cm i okryciu roślin agrowłókniną w zimowych miesiącach, termin zbiorów i wysoka jakość owoców w zasadzie jest gwarantowana. W uprawie szklarniowej możliwe jest jeszcze znaczniejsze przyspieszenie plonowania. Sadząc truskawki w początkach stycznia pierwsze owoce pozyskuje się już w połowie marca. We wspomnianym szkockim gospodarstwie, które wyposażone jest w obiekty szklarniowe, z krzewów ‘Malling™ Centenary’ pozyskuje się kolejny plon począwszy od połowy czerwca przez około miesiąc. Następnie realizuje się kolejne nasadzenie w końcu pierwszej dekady sierpnia z przeznaczeniem na zbiory jesienne trwające od października do grudnia.

Owoce odmiany Malling Centenary zbierane na plantacji polowej bez osłon w Polsce

Łatwy i szybki zbiór

Niezależnie od wybranej technologii produkcji, zaletą jest szybki zbiór. Najpierw kwiatostany, a potem owoce są dobrze wyeksponowane. To sprawia, że rwacze chętniej pracują w kwaterach, gdzie uprawiana jest odmiana ‘Malling™ Centenary’. Owoców przybywa w szybkim tempie, nie ma konieczności przeczesywania krzewu w ich poszukiwaniu. Z racji dobrego wyeksponowania truskawek osoby zrywające łatwiej i trafniej selekcjonują owoce faktycznie nadające się do zbioru. Obecnie godzinowa stawka za pracę rwaczy wynosi w UK nieco ponad 9 GBP (ok. 45 zł), jednak producenci szacują że w kolejnych latach osiągnie ona pułap 11-12 GBP (53-57 zł). Nie dziwi zatem troska przywiązywana do efektywności zrywania owoców.

Praktyczne wskazówki

Producenci truskawek z UK wskazują kilka zasad których przestrzeganie znacznie ułatwia uprawę truskawek odmiany ‘Malling™ Centenary’ i zapewnia dobre jej wyniki. Pierwszym jest nabywanie sadzonek z pewnego źródła, wyłącznie od licencjonowanych dostawców. Warto utrzymywać kontakt z hodowcą, może nawet odwiedzić go, by upewnić się, że rozmnażanie odbywa się w dobrych warunkach. To sprawi, że rośliny będzie łatwiej utrzymać w dobrej zdrowotności. Innym zaleceniem jest zachęta do eksperymentów z gęstością nasadzeń. Wypracowanie optymalnej technologii, maksymalnie dostosowanej do warunków panujących we własnym gospodarstwie jest jednym z kluczy do dochodowej produkcji. W przypadku odmiany ‘Elsanta’ niektórzy plantatorzy bazują na 30 latach doświadczeń, ‘Sonatę’ znają od 20. ‘Malling™ Centenary’ to kreacja, która już zjednała sobie grono zwolenników. Wciąż wymaga jednak poznania i lepszego zrozumienia.

Źródło: freshplaza.com







Poprzedni artykułUOKiK wszczął postępowanie przeciwko spółce Döhler
Następny artykułProdukcja owoców jagodowych w Rosji

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj