W gospodarstwie u Rafała Podstawki w Klementowicach maliny uprawia się w tunelach. Plantator wypracował sobie własny system zabezpieczenia pędów malin na zimę. Już kolejny raz pozwolił o bardzo przezimowanie pędów i paków z których już niebawem wyrosną nowe pędy owocujące.

Sprawdzony sposób zabezpieczania pędów malin

Przede wszystkim pędy jesienią są przyginane do drutów i związywane razem. To pozwala obniżyć kubaturę, która jest chroniona przed zimnem. Następnie na pędy nakłada się grubą, białą agrowłóknina z firmy Agrimpex. Jest to tzw. agrowłóknina puszysta o gramaturze 100 g. Zmniejszenie kubatury, w jakiej znajdują się pędy oraz szczelne osłonięcie pędów na okres całej zimy powoduje, że takie pędy znakomicie zimują.

Sposób okrycia pędów malin na okres zimy

Dobrze zimują też jeżyny

W ten sposób Rafał zimuje maliny kolejny sezon z bardzo dobrymi wynikami. Praktycznie nie mamy tutaj przemarznięcia pąków kwiatowych, zapewniony równomierny start wiosną i bardzo dobre plony co roku. Taki system, jak podkreśla plantator, wypracował sobie w uprawie jeżyn, gdzie praktycznie corocznym problemem było przemarzanie pąków w okresie zimowym. Dzięki właśnie zastosowaniu okryć z grubej agrowłókniny udało się przezimować dobrze jeżyny. W taki sam sposób cała uprawa malin również jest zimowana u Rafała Podstawki.

System uprawy malin w tym gospodarstwie

Uprawę malin w tym gospodarstwie ukierunkowuje się na zbiór podwójny. Owoce zbiera się z pędów zimujących typu long-cane oraz z pędów jednorocznych, które po zbiorze pozostają ponownie na okres zimy, by zaplanować w kolejnym roku. Uprawi się tu jest jedną odmianę 'Mailing Bella’, o bardzo dobrej jakości deserowych owocach.

Temperatury krytyczne dla pąków kwiatowych malin

Odporność pąków kwiatowych zależy od fazy zimowego spoczynku:

  • W pełni zahartowane pąki mogą wytrzymać temperatury do -20°C, a nawet -25°C (zależnie od odmiany).
  • Przy temperaturach poniżej -15°C do -18°C mogą pojawić się pierwsze uszkodzenia.
  • Jeśli rośliny nie zdążyły się zahartować (np. po ciepłej jesieni) lub uległy rozhartowaniu wiosną pąki mogą ulec uszkodzeniu już przy -12°C do -15°C.
  • Pędy malin mogą obumierać przy temperaturach poniżej -25°C.

Więcej ciekawych informacji o uprawie malin w gospodarstwie Rafała Podstawki znajdziecie w czasopiśmie JAGODNIK






Poprzedni artykułChemirol przedstawił dwa nowe produkty
Następny artykułPrecyzyjne sortowanie i naważanie borówek daje wiele korzyści

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj