Podstawą każdej uprawy jest dobra kondycja gleby i jej właściwości m.in. zdolność sorpcyjna, zawartość próchnicy czy uregulowane stosunki powietrzno-wodne. Prowadząc na danym stanowisku intensywną uprawę owoców jagodowych np. truskawki, w pierwszej kolejności wykonujemy analizę gleby w celu określenia jej zasobności w składniki pokarmowe, a jednocześnie rozszerzając taką analizę o dodatkowe parametry, określamy kondycję gleby i jej pojemność sorpcyjną.
Uprawa truskawek
Tegoroczny sezon truskawkowy 2024 zaskoczył nie tylko plantatorów, ale i konsumentów, ponieważ wegetacja rozpoczęła się bardzo szybko, co przełożyło się na wcześniejsze zbiory. W momencie, kiedy na dobre sezon powinien się rozpoczynać (tj. w czerwcu), na wielu plantacjach realizowano już ostatnie zbiory.
Wegetacja we wszystkich uprawach jest przyspieszona i szacuje się, że w zależności od gatunku może to być ok. 3 tygodnie. Wiadomo, że po zbiorach część plantacji truskawek będzie wymienianych, poczynione zostaną nowe nasadzenia. Jeśli jest to możliwe, oczywiście najlepsze są nowe stanowiska. Zazwyczaj jednak truskawki sadzone są na polach, gdzie wcześniej już były uprawiane truskawki. Na takich stanowiskach ważne jest pozbycie się resztek słomy używanej do ściółkowania międzyrzędzi. Oczywiście dotyczy to upraw grutowych. Ważne jest wykonywanie wszelkich uprawek, aby nie tylko spulchnić glebę, ale pozbyć się resztek roślinnych oraz uzupełnić poprzez nawożenie posypowe składniki wywiezione z plonem, które są niezbędne do prawidłowego wzrostu roślin.
Jednym z zabiegów, który poprawia pojemność sorpcyjną gleby jest zastosowanie kwasów humusowych w postaci YaraVita LEOTRAC. Gleba wzbogacona tym produktem ma korzystniejsze właściwości chemiczne, lepszą żyzność i może zabsorbować więcej składników pokarmowych, co przekłada się na jej zasobność. Aplikacja produktu YaraVita LEOTRAC ogranicza również wypłukiwanie składników pokarmowych, a nawożenie mineralne jest efektywniejsze. Wiele plantacji korzysta z fertygacji, dlatego możliwość podania kwasów humusowych w ten sposób jest pożądana. Produkt YaraVita LEOTRAC jest płynny i stosuje się go przez fertygację, bez obawy o zapychanie się linii kroplujących. Pozyskiwany z najbardziej skoncentrowanych źródeł leonardytu z Dakoty Północnej, który zawiera kwasy humusowe (węgiel organiczny 10% w/w, kwasy humusowe 15% w/w). Dzięki temu, produkt dodatkowo zawiera związki organiczne, które bardzo korzystnie wpływają na rozwój roślin. Unikalna technologia produkcji powoduje, że uzyskany produkt ma pH 3,5-4,0. Po jego aplikacji, nie ma potrzeby wymywania go z linii i jej przepłukiwania.
Dawki i terminy stosowania YaraVita LEOTRAC w uprawach sadowniczych
Gatunek | Termin stosowania | Wielkość dawki jednorazowej |
Truskawka w glebie, malina letnia, jeżyna w glebie (tunel, otwarty grunt) | Między wyrzucaniem kwiatostanów, a fazą białego pąka. Początek kwitnienia 10% rozwiniętych kwiatów. Pierwszy tydzień po zbiorach | 5 l/ha |
Malina jesienna (tunel, otwarty grunt) | Intensywny wzrost pędów (połowa maja). Powtórzyć po 7-10 dniach. Początek kwitnienia. | |
Borówka amerykańska | Początek kwitnienia. Koniec kwitnienia. Do 10 dni po kwitnieniu. | |
Jabłoń, grusza | Biały/różowy pąk. Pod koniec kwitnienia. | |
Czereśnia, śliwa, wiśnia | Wyrzucenie kwiatostanów. Początek kwitnienia. Koniec kwitnienia/po kwitnieniu |
W każdej uprawie sadowniczej czy to jagodowej czy drzewiastej, dobra kondycja systemu korzeniowego, stymulacja do wzrostu najmniejszych części jest wysoce istotna. To właśnie najmniejsze korzenie włośnikowe odpowiadają za pobieranie wapnia, a to wpływ min. ną jakość plonu i zdrowotność roślin. Badania prowadzone w Polsce pokazały, iż zastosowanie YaraVita LEOTRAC na glebach ciężkich, zbitych, zmęczonych spowodowało rozluźnienie jej struktury oraz poprawienie stosunków wodno-powietrznych.
materiał edukacyjno-promocyjny firmy Yara