Przyglądając się uprawie jagody kamczackiej wszystko wskazuje na to, ze póki co będzie to owoc typowo przemysłowy a plantacje powinny być zakładane i prowadzone pod zbiór kombajnowy. Okazuje się również że najbardziej efektywny jest zbiór realizowany kombajnami całorzedowymi. Coraz powszechniejsze staje się kombajnowy zbiór jagody kamczackiej na zasadzie usługi.
Kombajn na usługach
Od ubiegłego usługę kombajnowego zbioru owoców oferuje firma MIX-ROL z Daltrozowa. Posiada ona kombajn całorzędowy OXBO 9000, którym po raz pierwszy w ubiegłym zbierane były borówki. Przede wszystkim ukierunkowujemy się na zbiór borówki wysokie, której w naszym regionie uprawia się całkiem sporo. Pierwsze próby wykonane w ubiegłym roku dały całkiem zadowalające efekty – mówi Grzegorz Budyta odpowiedzialny za wykonywanie usługi.
Plantacje jagody do zbioru kombajnowego
W tym roku jako pierwsze zbierane były kombajnem owoce jagody kamczackiej. Okazało się jednak, że nie każda plantacja nadaje się do takiej formy zbioru. Nie powiódł się na m.in. na krzewach odmiany Wojtek, które były mocno rozrośnięte i posplatane w środku. Im wyższe krzewy i prowadzone luźno tym łatwiejszy do przeprowadzenia jest zbiór kombajnowy – podkreśla operator kombajnu. Z powodzeniem natomiast zbierano jagodę odmian kanadyjskich jak np. Aurora. Zaletą kombajnu jest przede wszystkim to, że praktycznie nie niszczy on pędów. Został zresztą stworzony do wielokrotnego zbioru (np. borówek, malin) i przy prawidłowo ustawionych parametrach efekty zbioru są naprawdę dobre. W przypadku jagody kamczackiej uzyskiwano wydajność 700 kg/godzinę. Część owoców owszem pozostawała osypana pod krzewami, ale były to jagody przede wszystkich z najniższych partii krzewów, których nie mogły objąć elementy zbierające kombajnu. Oprócz jagody kamczackiej kombajnem OXBO zbierane mają być wiśnie, borówki a jesienią również owoce dzikiej róży.
Co robić z owocami?
Problemem plantatorów jagody kamczackiej cały czas pozostaje zbyt owoców. W przypadku tego gospodarstwa spod Warki, właściciel postanowił zebrać owoce i je zamrozić. Później będą z nich produkowane soki i dżemy. Jest to jednak działanie doraźne a zbyt gotowych produktów też nie jeszcze wcale łatwy. Czy zatem przy już wypracowanej technologii produkcji i realnych możliwościach zbioru kombajnowego jagody kamczackiej, gatunek ten utrzyma się w dalszej uprawie? Czas pokaże. Cieszy na pewno fakt coraz większej popularności tego owocu wśród konsumentów, co zresztą jest sporą zasługą kampanii „Czas na Polskie Superowoce”. Oby dzięki takim działaniom udało się rozpowszechnić jagodę kamczacka wraz z jej niezwykłymi właściwościami prozdrowotnymi, a tym samym zapewnić możliwość zbytu owoców i przetworów wytwarzanych z tych niezwykłych owoców.