Jagodnik numer styczeń-luty/2016 – już w sprzedaży



Zdjęcie na okładce w bieżącym numerze „Jagodnika” – zanim zostało zatwierdzone – wywołało pewne kontrowersje. Dla wielu osób, powiedzmy tych nie z branży, przedstawia ono wzorowo prowadzony żywopłot. Nic jednak bardziej mylnego – są to sadzonki długopędowe maliny, dla których w Polsce przyjęła się już angielska nazwa long cane (podobnie jak frigo dla sadzonek truskawek, tych o gołych korzeniach, przechowywanych w chłodni). Ten okładkowy przykład pokazuje, jak zmienia się produkcja szkółkarska, która dostosowuje się do wymagań stawianych przez plantatorów, którzy w coraz większym procencie wdrażają te nowe rozwiązania również w Polskich gospodarstwach, o wielu z nich można przeczytać w bieżącym wydaniu czasopisma Jagodnik.

Malinowe i truskawkowe doświadczenia w Holandii (cz. II)

jagodnik_1_201612Udział w Dniu Otwartym, zorganizowanym firmę Delphy (dawniej DLV GreenQ) w Holandii (czyt. też „Jagodnik” 5/2015), był okazją do zapoznania się z niektórymi trendami w uprawie truskawek powtarzających owocowanie. Ta grupa odmian nabiera coraz większego znaczenia w wielu europejskich krajach.

Krzem – pierwiastek ważny, ale niedoceniany

jagodnik_1_201611Krzem dotychczas nie został sklasyfikowany jako składnik pokarmowy, czyli pierwiastek niezbędny roślinom do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania. Biorąc pod uwagę ważne funkcje krzemu w poprawie odporności roślin na różnorodne czynniki stresowe, warto jednak poświęcić mu nieco uwagi.

 

Marmolada® w kierunku wysokich plonów (cz. II)

jagodnik_1_20163W pierwszej części przybliżyłem informacje związane z początkami uprawy odmiany Marmolada® w Centralnej Polsce. W drugiej części przedstawiam ważne zalecenia związane z pielęgnacją plantacji, ukierunkowane na to, aby uzyskiwać owoce dobrej jakości, spełniające normy, nadające się do eksportu.

Preparaty pochodzenia naturalnego w uprawach truskawki

Wieloletnia intensywna uprawa truskawek wymaga od plantatorów stosowania coraz to nowszych przemysłowych środków produkcji – głównie nawozów mineralnych i środków ochrony roślin. Alternatywne dla przemysłowych środków produkcji są preparaty pochodzenia naturalnego, zawierające w mikroorganizmy lub biologicznie czynne związki.

Jak uniknąć problemów z minionego sezonu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

W roku 2015 wystąpiły wyjątkowo dziwne, nawet jak na dzisiejsze czasy, kombinacje czynników klimatycznych, które istotnie wpłynęły na wzrost i owocowanie truskawek.

 

 

 

Dobór podłoża do uprawy truskawki

jagodnik_1_20166Rynek deserowy zmusza obecnie handlowców do poszukiwania owoców dobrej jakości, o długim okresie trwałości i nienagannym wyglądzie, dużych, jędrnych, z połyskiem, zachęcających potencjalnych konsumentów do zakupu.

 

W szklarniach i tunelach

jagodnik_1_20161W wielu krajach Europy Zachodniej coraz częściej truskawki uprawia się w szklarniach. W tym celu wykorzystuje się najczęściej obiekty, które wcześniej służyły do produkcji warzyw. Dodatkowo ceny, jakie można uzyskać za truskawki z pierwszych zbiorów, są wysokie.

 

Truskawki w najlepszym wydaniu

jagodnik_1_20165Tu na razie jest ściernisko. Ale będzie San Francisco – powiedzieli sobie Marek Wardach i Małgorzata Wasiak i w 2015 roku w swoim gospodarstwie o nazwie Agro Fruits. Skorzystali przy tym z najnowszych dostępnych rozwiązań, począwszy od konstrukcji obiektów, systemu nawadniania i fertygacji, na doradztwie skończywszy.

Nowe standardy produkcji sadzonek (cz. II). Maliny

jagodnik_1_201618Holenderskie szkółki oferują ogólnie dwa typy sadzonek malin – doniczkowane typu plug plant oraz sadzonki pędowe typu long cane. Jedne i drugie muszą cechować się przede wszystkim doskonałą zdrowotnością, wyrównaniem i zapewnić producentom owoców szybkie uzyskanie plonów.

 

Hodowla malin okiem producenta owoców

Kiedy Nel i Geert de Weert przejęli w 2000 roku rodzinne gospodarstwo po rodzicach, postanowili zająć się nie tylko tradycyjną produkcją owoców jagodowych, lecz także hodowlą malin. Z tego właśnie gospodarstwa wywodzą się odmiany malin Imara®, Kweli® Kwanza™ i ‘Mapena’.

Plantacje z potencjałem

jagodnik_1_20169Firma Schrijnwerkers Plants B.V., prowadzona przez Leona Schrijnwerkersa, wywodzi się z Holandii i zajmuje się rozmnażaniem i wprowadzaniem na rynek nowych odmian borówki wysokiej. Drugim kierunkiem działalności jest uprawa tego gatunku, z przeznaczeniem na zbiór owoców.

Raport. Drosophila suzukii w 2015

jagodnik_1_201614Jak pokazują obserwacje z zagranicy, w ciągu 3 lat szkodnik ten może opanować cały obszar danego kraju, występując w liczebności, która zagraża uprawom. Najważniejsze jest więc rozpoznanie „przeciwnika” i wczesne jego wykrycie.

 

Formowanie rzędów w uprawie porzeczki czarnej

jagodnik_1_20162Cięcie krzewów porzeczki czarnej ma dwojaki cel. Po pierwsze, usuwa się pędy 4- lub 5-letnie, a więc te, które nie są w stanie wydać plonu na dobrym poziomie. Po drugie, usuwane są pędy pokładające się na ziemi, z których zbiór kombajnowy i tak nie byłby możliwy.

Zasady organizacji zbioru owoców truskawki (cz. I)

jagodnik_1_201610Prawidłowa organizacja zbioru owoców deserowych jest ważnym elementem całego procesu produkcji truskawek i zarazem gwarancją utrzymania wysokiej jakości owoców. Z wielu lat praktyki, obserwacji i badań chciałbym poruszyć najbardziej istotne aspekty, które decydują o sprawnym przebiegu tego procesu.

 

Drosophila suzukii – ciągłe zagrożenie

jagodnik_1_201613W styczniu do Polski już po raz kolejny zawitała Catherine A. Baroffio ze szwajcarskiego ośrodka Agroscope IPV. Od kilku lat zajmuje ona się badaniami nad Drosophila suzukii, prowadzi obserwacje związane zarówno z monitoringiem obecności tego szkodnika, jak i z możliwościami jego zwalczania.

Produkty dla kamczackiej

Jagoda kamczacka (wiciokrzew siny) jest nowym gatunkiem w uprawie, ale okazuje się, że ci, którzy już rozpoczęli jej produkcję albo mają to w planach, podchodzą do tego zagadnienia bardzo profesjonalnie. Dostrzegają to firmy związane z branżą jagodową, które szybko przygotowały bogatą ofertę.

Własna pasieka na plantacji (cz. III)

jagodnik_1_201616W Polsce tradycyjnie wyróżnia się trzy rasy pszczół: środkowoeuropejską, kraińską i kaukaską. W ostatnim czasie sprowadzono nieco pszczoły włoskiej, od dawna popularnej, na przykład, w Ameryce Północnej. Nadzór nad hodowlą tych ras prowadzi Krajowe Centrum Hodowli Zwierząt.

 

Zrównoważony rozwój

Rynek koncentratów soków owocowych od wielu już lat jest rynkiem globalnym. Na przykład firma Döhler, która jest obecnie największym producentem koncentratów owocowych (KO) na świecie, mimo znacznego udziału w tym rynku, podlega ciągłym regulacjom, jakie nim rządzą.







Poprzedni artykułINTERMAG i INS połączyły siły
Następny artykułWózki widłowe, ładowarki teleskopowe i ładowacze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj