Jagodnik 5/2022 – już w sprzedaży



Chyba już dawno nie było tak wielu obaw przed rozpoczynającym się sezonem zbioru owoców jagodowych. Potężny wzrost kosztów produkcji i brak chętnych do pracy powodują, że precyzyjna analiza kosztów i dobre planowanie, a może lepiej – zarządzanie gospodarstwem odgrywa coraz ważniejszą rolę. Na te czynniki nakłada się konieczność przestrzegania coraz wyższych norm wymaganych przy sprzedaży owoców sieciom handlowym czy zakładom przetwórczym, które dodatkowo często wykazują brak poszanowania dla plantatorów i nie uwzględniają ponoszonych przez nich kosztów produkcji. Jak w takich warunkach rozwijać produkcję, inwestować w nowe technologie, polepszać jakość czy modernizować plantacje wprowadzając nowe odmiany? Mamy nadzieję, że regularna lektura „Jagodnika” pomaga w dobrym przygotowaniu się do tych zmian.

Spis treści

Kurier Jagodowy

Czas na polskie superowoce! – kluczowe wydarzenia w sezonie 2022

Ruszył kolejny sezon wspólnej promocji owoców jagodowych w Polsce. Oto zakres działań zaplanowanych na sezon 2022. Promowane będą korzyści z codziennej konsumpcji, w tym potencjał owoców w pocovidowej regeneracji organizmu.

.

Truskawka

Choroby wirusowe zagrażające plantacjom

Wiele wirusów porażających truskawkę, w tym te występujące w Polsce, nie wywołuje objawów na roślinach lub zmiany chorobowe są trudno zauważalne. Nie oznacza to jednak, że patogeny te nie wpływają negatywnie na wzrost i plonowanie porażonych roślin.

Zgnilizny roślin – cz. II

W pierwszej części artykułu (czyt. „Jagodnik” 4/2022) zostały opisane najczęściej obserwowane na plantacjach produkcyjnych choroby systemu korzeniowego roślin truskawki. Z roku na rok wzrasta jednak presja patogenów, które porażają także nadziemne części roślin, pędy kwiatostanowe i owoce oraz liście. Objawy przez nie powodowane niekiedy są bardzo do siebie podobne, a choroby trudne do rozpoznania „gołym” okiem.

Truskawkowe Inspiracje w Hornigach – początek sezonu

To już kolejna edycja projektu, którego celem jest przedstawienie nowoczesnej technologii uprawy truskawek. Tym razem skupiamy się na uprawie na podwyższonych zagonach. Pokażemy pełną technologię uprawy polowej, różne rozwiązania z zakresu ochrony i nawożenia i – co najważniejsze – aż 23 odmiany truskawki, w tym nowości na polskim rynku, z czołowych firm zajmujących się hodowlą tego gatunku i produkcją materiału szkółkarskiego.

Z wizytą we włoskiej szkółce

W trakcie listopadowo-grudniowego wyjazdu polskich ogrodników do Włoch (czyt. też „Jagodnik” 2-4/2022), który zorganizowały firmy Agromal i Ecoferti, odwiedziliśmy też szkółkę przedsiębiorstwa Vivai Mazzoni. Produkowane są w niej m.in. sadzonki truskawek trafiające do plantatorów w wielu krajach, w tym także w Polsce.

Malina

Zamieranie podstawy pędów maliny

Maliny przez cały okres wegetacji narażone są na infekcję przez patogeny oraz uszkodzenie przez szkodniki. W ostatnich latach na plantacjach poważny problem stanowił grzyb Leptosphaeria coniothyrium, wywołujący zamieranie podstawy pędów maliny. Grzyb ten jest patogenem ran i zwiększona liczba zranień kory pędów powodujewzrost zagrożenia przez tę chorobę.

W jagodowym „zagłębiu”. cz. II – Maliny

Plantatorzy malin w południowej części Półwyspu Iberyjskiego mierzą się w ostatnich sezonach z dużym popytem na te owoce, ale też z rosnącymi kosztami ich produkcji oraz z nasilającą się konkurencją ze strony importu z Maroka, gdzie maliny dojrzewają w podobnym czasie. Te czynniki powodują, że konieczne staje się dostosowanie do zmieniających się warunków, aby zapewnić opłacalność tych upraw.

Zwalczanie przędziorków w uprawie tunelowej

Przędziorki należą do gatunków, które na plantacjach malin wyrządzają duże szkody. Roztocze te wysysają sok z komórek miękiszowych liści, powodując ich żółknięcie, a w skrajnych przypadkach zasychanie. Na skutek ograniczonego potencjału asymilacyjnego dochodzi do osłabienia wzrostu roślin, zmniejszenia plonowania i spadku jakości owoców.

Ochrona malin przed szkodnikami

Na portalu jagodnik.pl 17 i 31 marca odbyły się dwa webinaria zorganizowane przez zespół redakcyjny naszego czasopisma, poświęcone w głównej mierze ochronie malin. Mowa była m.in. o zwalczaniu szkodników z wykorzystaniem metod chemicznych i biologicznych. Poniżej wybrane wątki i rozwiązania omawiane podczas obu zdalnych seminariów.

Wciornastki pod osłonami – nowe, rosnące zagrożenie

Dla producentów owoców jagodowych w Polsce wciornastek jest szkodnikiem kojarzonym głównie z truskawką, jednak doświadczenia plantatorów z krajów Europy Południowej pokazują, że stanowi on duże ryzyko również dla upraw malin. Jest to groźny szkodnik, który co roku wyrządza tam znaczące ekonomicznie szkody.

Z konferencji w USA – nowe maliny i jeżyny

Konferencja Amerykańskiego Stowarzyszenia Malinowo-Jeżynowego (North American Raspberry and Blackberry Association, NARBA) odbyła się w wersji online 22-24 lutego. Uczestniczyli w niej naukowcy, hodowcy i producenci owoców maliny i jeżyny z całego świata.

Borówka wysoka

Nowa Era. cz. II – Plantacje i rynek

Podczas X Międzynarodowej Konferencji Borówkowej poruszane było wiele tematów ważnych dla branży (czyt. też „Jagodnik” 4/2022). Dotyczyły one, między innymi, współczesnych uwarunkowań rynkowych i wyzwań dla plantatorów, ale też odzwierciadlały zmiany, jakie zachodzą na globalnym rynku.

Borówki, szparagi i atrakcje dla turystów

We wschodnich Niemczech, w miejscowości Beelitz funkcjonuje bardzo interesująca jagodowa farma Spargelhof Winkelmann. Oprócz typowej części związanej z produkcją szparagów, truskawek, borówek i dyni, silnie rozwinięta jest w niej część turystyczna, w której atrakcji dla odwiedzających naprawdę nie brakuje.

Kombajnowy zbiór owoców deserowych

default

Zbiór owoców borówki za pomocą kombajnu okazał się jednym z ważniejszych tematów tegorocznej X Międzynarodowej Konferencji Borówkowej. Na plantacjach w USA, a więc w kraju, który jest największym na świecie producentem owoców borówki, w taki sposób od kilku dekad pozyskuje się jej jagody, ale głównie na potrzeby przetwórstwa.

Opakowania dla borówek

W X Międzynarodowej Konferencji Borówkowej, która w marcu odbyła się w Ożarowie Mazowieckim, wzięło udział wielu ważnych graczy z branży jagodowej. W części wystawowej wydarzenia stoiska zorganizowało około 50 firm, w tym m.in. przedsiębiorstwa produkujące i sprzedające opakowania.

.

Tylko u nas

Przyczyny spadku efektywności nawadniania

Systemy nawadniające oraz związana z nimi infrastruktura wymagają odpowiedniego podejścia i konserwacji, w celu zabezpieczenia prawidłowego ich działania, a także dla utrzymania długości założonego okresu użytkowania instalacji oraz parametrów wydajności w całym sezonie uprawowym.

Ochrona

Nasionnice szkodnikami nie tylko czereśni

Od dawna wiemy, że owoce są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Bardzo dobrze znany jest też termin „superowoce” – do tej grupy zaliczane są, na przykład, owoce jagody kamczackiej i rokitnika, które mają wyjątkowe walory prozdrowotne. Między innymi z tego powodu wzrasta zainteresowanie nimi i coraz większa liczba rolników zakłada plantacje tych roślin.

Technika

Mechanizacja na mniejszych plantacjach

Na zaproszenie firmy Agroparts, wraz z plantatorami borówki 10-11 marca odwiedziłem dwie fabryki sprzętu ogrodniczego w Republice Czeskiej. Produkują one interesujące urządzenia przeznaczone do pracy na mniejszych i średnich plantacjach.

Targi / konferencje

Trendy z Berlina. Fruit Logistica

Tegoroczne targi Fruit Logistica w Berlinie, zorganizowane po dwóch latach przerwy spowodowanej przez pandemię, odbyły się w nietypowym dla tego wydarzenia terminie, 5-7 kwietnia. Przyczynami mniejszej niż podczas poprzednich edycji frekwencji zwiedzających były zapewne trwające nadal restrykcje covidowe, wojna na Ukrainie oraz odbywające się na wybrzeżu Morza Śródziemnego zbiory owoców i warzyw.

Aktualności

Razem możemy więcej

Core Team Core Team to idea współpracy liderów sektora ogrodniczego. Zespół tworzy 40 ekspertów pracujących w 9 grupach tematycznych, których zasadą jest działanie w kategoriach rozwojowych oraz podejmowanie ważnych dla sektora kwestii dotyczących nie tylko obecnej sytuacji i wyzwań, ale przede wszystkim – przyszłości.

Małe przetwórstwo

Produkcja wina z własnych owoców – cz. I

Wyśmienite wino ekologiczne z aronii

Odzyskujące swoją popularność wina owocowe należą do szerokiego katalogu produktów nazywanych zbiorczo „fermentowanymi napojami winiarskimi”. W przeciwieństwie do wina jako takiego, wyroby winiarskie pozostają poza obszarem zainteresowań Unii Europejskiej. Oznacza to, że każdy kraj członkowski samodzielnie ustala definicje takich napojów oraz określa procedury związane z ich produkcją.

Perły kuchni polskiej

Sos do mięs z jagody kamczackiej

Do grillowanego lub smażonego mięsa doskonale pasuje sos przygotowany na bazie jagody kamczackiej. W sezonie wczesnoletnim przyrządzam go ze świeżych jagód, a po sezonie – z mrożonych lub z dżemu.

Wolna strefa

Nie idźcie tą drogą!

Zanim założysz sad z produkcją owoców ziarnkowych czy pestkowych lub plantację roślin jagodowych, zapewnij sobie zbyt na owoce wyprodukowane na tych kwaterach za kilka lat – to są słowa nieżyjącego już Profesora dr. hab. Eberharda Makosza, którymi nieustannie przekonywał do tego polskich sadowników. Niestety, niewielu z nas brało i bierze sobie do serca te słowa. A szkoda! Ostatnie lata pokazały, jak wielkie mamy problemy ze zbytem owoców.







Poprzedni artykułPostulaty producentów mrożonek przed sezonem – ważna konferencja KSPOiW
Następny artykułMaliny w technologii bez pozostałości

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj