MNIEJ ZNACZY WIĘCEJ! To hasło wydaje się mottem działania w najbliższych latach i sposobem na niedopuszczenie do nadprodukcji. Wśród wniosków, jakie płyną z Międzynarodowej Konferencji Borówkowej 2022, pojawiło się też widmo nadprodukcji owoców, ale… tych słabej jakości, niedostosowanych do wymagań współczesnego rynku i kontrahentów. Brak planowania i rzetelnej analizy rynku prowadzi do wzrostu produkcji owoców, których nie ma gdzie sprzedać. Ceny lawinowo lecą w dół, a plantatorzy narzekają, że są rozgrywani przez odbiorców. Przy problemach, z jakimi się obecnie zmagamy – deficyt na rynku pracowników, drastyczny wzrost kosztów produkcji, inflacja, brak pewności co zbytu owoców – warto się poważnie zastanowić, czy nie lepiej produkować mniej, ale bardziej efektywnie, czyli uzyskując wyższe plony przy niższych kosztach jednostkowych. Sposobów na to jest wiele i ciągle o nich piszemy na łamach Jagodnika”. Dziś wydają się być jeszcze bardziej potrzebne do szybkiego wdrożenia.
Truskawka
Zgnilizny korzeni truskawki
Grzyby, bakterie, organizmy grzybopodobne, fitoplazmy i wirusy to grupy patogenów, które regularnie porażają truskawki uprawiane w różnych technologiach. Z roku na rok wzrasta zagrożenie ze strony patogenów odglebowych, które powodują powszechne choroby, zwane zgniliznami.
Przygotować się do sezonu. cz. II – Nawożenie
Uprawa truskawek w ostatnich latach podlega ciągłym modyfikacjom. Z jednej strony wdrażane są nowe technologie produkcji, z drugiej ubywa chemicznych środków ochrony roślin, a przybywa rozwiązań biologicznych.
Akademia Uprawy Truskawek.
cz. II – Odmiany powtarzające owocowanie
W trakcie drugiej części tegorocznej edycji Akademii Uprawy Truskawek, 27 stycznia omówione zostały odmiany, które w bieżącym sezonie mogą dać dobre rezultaty w produkcji owoców.
Siódma edycja
W Czerwińsku nad Wisłą 24 lutego odbyła się 7. edycja truskawkowego VIP-roomu firmy Timac Agro Polska (TAP), spotkanie prowadzili jej przedstawiciele Rafał Ślązak i Jacek Witkowski. Omawiane zagadnienia dotyczyły odmian, nawożenia i biostymulacji. Przedstawiono także ofertę firmy na sezon 2022 dla kluczowych klientów.
W jagodowym „zagłębiu”. cz. I – Truskawki
Huelva to prowincja w Hiszpanii znana na świecie z produkcji owoców jagodowych. Większość upraw truskawek i malin, ale również borówki wysokiej prowadzona jest tam w niskich i lekkich konstrukcjach tunelowych.
O współczesnych technologiach produkcji
W Błędowie pod Grójcem 15 lutego w odbyło się spotkanie o tematyce jagodowej, którego głównym organizatorem była firma Szałas Agro, a uczestniczyli w nim także przedstawiciele przedsiębiorstw Agro Partners, Royal Brinkman i Delphy.
Powtarzające – inaczej niż w Polsce
Na przełomie listopada i grudnia ubiegłego roku ogrodnicy z Polski odbyli czterodniowy rajd (czyt. też „Jagodnik” 2 i 3/2022) po włoskich farmach jagodowych, zorganizowany przez polskie firmy Agromal i Ecoferti. Jednym z odwiedzonych było gospodarstwo należące do Mario Scolariego, położone w okolicach Werony. Prym wiodą w nim odmiany truskawki powtarzające owocowanie.
Malina
Wirusy i fitoplazmy na plantacjach maliny
Choroby wirusowe i fitoplazmatyczne są poważnym zagrożeniem na plantacjach malin, lecz mimo to, walka z nimi jest w praktyce niemożliwa, z powodu braku środków chemicznych do ich zwalczania. Istnieje jednak wiele sposobów zapobiegania wystąpieniu tych chorób i mogą
one być bardzo skuteczne, jeśli konsekwentnie i kompleksowo są stosowane.
Na starcie sezonu – co nas może zaskoczyć
Każdy rok przynosi nowe, często nieoczekiwane sytuacje. Jak sięgnąć pamięcią, z każdym przyjściem wiosny rozpoczynają się dyskusje nad tym, co już minęło, a co przed nami. Jaki będzie sezon, czego należy się obawiać? Wiosna to najlepszy czas, by zastanowić się nad tym, czy mamy już wszystko, by rozpocząć kolejny sezon – sprzęt, nawozy, środki ochrony roślin i, co najważniejsze, wiedzę.
Maliny na lato czy na jesień
Drugi webinar z cyklu „Maliny w tunelach: uprawa od podstaw” dotyczył głównie planowania produkcji w taki sposób, by owoce na rynek dostarczać przede wszystkim w okresach, w których panuje na nie dobra koniunktura. Nie zabrakło także informacji dotyczących wyboru sadzonek – ich kategoria oraz jakość silnie warunkują termin plonowania i kondycję pozyskiwanych owoców.
Kierunek – najlepsza jakość i zero pozostałości
Rafał Podstawka nie tylko prowadzi w Klementowicach (woj. lubelskie) własne gospodarstwo specjalizujące się w uprawie gatunków jagodowych, ale jest też agronomem i koordynatorem produkcji owoców deserowych w Grupie Producentów KLASA, wchodzącej w skład gospodarstw Fieldstone Family Farm.
Borówka wysoka
Szkodniki – najlepiej zacząć od wiosny
W Polsce uprawę borówki rozpoczęto w latach 50. i 70. ubiegłego stulecia i szybko zjednała sobie ogromną liczbę zwolenników zarówno w produkcji, jak i konsumpcji jej owoców. Jak to zwykle bywa z nowymi uprawami, na początku jest zazwyczaj mniejsza presja ze strony organizmów szkodliwych, ale wraz ze wzrostem zarówno samych roślin, jak i ich areału zaczynamy notować uszkodzenia i straty powodowane przez agrofagi, a zwłaszcza przez szkodniki.
Nowa Era. cz. I – Materiał szkółkarski i odmiany
W Ożarowie Mazowieckim 1-2 marca odbyła się X Międzynarodowa Konferencja Borówkowa, która miała formułę hybrydową. Oprócz typowego, stacjonarnego wydarzenia, konferencja dostępna była też dla uczestników online – z tej formy skorzystało blisko 500 osób z 34 krajów na świecie.
Produkcja borówek w południowej Europie i północnej Afryce
Tym razem przedstawiam dane i informacje oraz komentarze dotyczące branży borówkowej i skali produkcji tych owoców w kilku krajach tego regionu, w tym w Hiszpanii i Maroku. Bieżąca sytuacja w tych krajach jest ważna dla polskich plantatorów borówek, z perspektywy rozwoju produkcji i eksportu tych owoców u głównych naszych konkurentów.
Pakowanie to wyzwanie
Firma BerryTrade została założona i jest kierowana przez grupę młodych ludzi, którzy mają niemałe doświadczenie związane z borówką wysoką. Sandra Stefaniak-Syguła i jej brat Marek Stefaniak wywodzą się z gospodarstwa w Wielkopolsce, specjalizującego się w produkcji owoców tego gatunku.
Ochrona
Co nowego w ochronie
Jednym z kluczowych działań w ramach Europejskiego Zielonego Ładu było przyjęcie w maju 2020 r. przez UE strategii „Od pola do stołu”, której nadrzędnym celem jest zadbanie o bezpieczeństwo żywnościowe, poprzez zapewnienie wystarczającej podaży niedrogiej i pełnowartościowej żywności, przy jednoczesnym zmniejszeniu o połowę zużycia pestycydów.
Aktualności
Wytyczne IJHARS dotyczące znakowania przetworów
O przedstawienie informacji dotyczących danych zamieszczanych na etykietach produktów wprowadzanych do obrotu zwróciliśmy się Głównego Inspektora JHARS. Poniżej
zamieszczamy otrzymane wytyczne dotyczące znakowania przetworów z owoców jagodowych.
Targi / konferencje
Biostymulacja i kondycjonowanie gleby. TSW 2022
Tegoroczna edycja Targów Sadownictwa i Warzywnictwa (TSW 2022) obejmowała wiele konferencji o zróżnicowanej tematyce, a także ekspozycje ofert prawie 400 firm, wśród których byli dostawcy produktów zarówno do stymulacji wzrostu i rozwoju roślin, jak i do poprawy jakości gleby.
Perły kuchni polskiej
Świetna konserwa mięsna w słoiku
Mięso konserwowane w ten sposób w słoikach zawsze jest soczyste, pachnące, smaczne i otulone galaretą. W ciemnej i chłodnej piwnicy może być przechowywane kilka lat, nie traci walorów smakowych i odżywczych. Może tym razem przepis nie łączy się bezpośrednio z owocami jagodowymi, ale w czasie narastających napięć może zainteresować czytelników.
Wolna strefa
Wystarczy przestrzegać…
… zasad i prawa. Mateczniki muszą mieć udokumentowane pochodzenie i muszą być sprawdzone pod względem tożsamości i zdrowotności przed przystąpieniem do rozmnażania. Szkółkarz w swojej praktyce
musi dbać o „bezpieczeństwo” procesu rozmnażania, co więcej – jest do tego zobowiązany. Istnieją akty prawne regulujące proces
rozmnażania i nakładające na szkółkarza ustawowe obowiązki. Państwowe służby zajmują się kontrolą procesu rozmnażania
i prowadzenia dokumentacji, paszportowania itd.