Produkcja borówki wysokiej staje się coraz bardziej popularna w niektórych krajach Europy. Sprzyja temu wiele czynników, a przede wszystkim dobra koniunktura na te owoce. Dzięki niej rynek borówki rozwija się dynamicznie. Taka też sytuacja ma miejsce w Afryce i innych jeszcze miejscach na świecie.
Europejski rynek borówki zróżnicowany i konkurencyjny
Tegoroczne zbiory borówek w okolicach Huelvy w Hiszpanii dobiegły końca w lipcu. Potem owoce były jeszcze zbierane w północnych rejonach kraju. Początek kampanii ze względu na niższe niż zwykle temperatury w zimie był jednak dość nieśmiały. Mniejsze wolumeny owoców nie doprowadziły jednak do nagłego załamania się cen jak w poprzednich latach, co z kolei można zapisać na plus. Ogólnie pozyskano podobny tonaż co w 2017 roku. We Francji borówki kojarzone są głównie z owocami leśnymi. Gdy pierwsze poważniejsze partie owoców pochodzących z plantacji towarowych zaczęły napływać na ten rynek doszło do sporów o to, czy można je w ogóle nazywać borówkami. Generalnie rynek ten nie jest tak atrakcyjny jak Wielka Brytania czy Niemcy, a produkcja tam rozwija się powoli. Znaczny spadek produktywności borówek odnotowano w Holandii. Wedle niektórych szacunków mógł on wynieść aż 40%. Odpowiadają za to fale upałów, które poczyniły szkody zwłaszcza w drugiej części zbiorów. Także w Niemczech sezon zakończył się szybciej z powodu nietypowych warunków pogodowych. Dla zapewnienia ciągłości podaży tamtejsze podmioty importują sporo borówek z Peru. Ich cena we wrześniu wynosiła ok. 10 euro/kg co było atrakcyjne dla nabywców. Wydaje się jednak, że w końcu roku można ona osiągnąć pułap 15 euro/kg. Czy globalny rynek borówki zaoferuje Niemcom inne atrakcyjne możliwości?
Afryka, Azja i Australia
W RPA produkcja borówek dynamicznie rośnie. Specjaliści przewidują ponad 90% wzrost eksportu tych owoców. Jego szczyt przypada na okres październik-grudzień, a głównymi odbiorcami są podmioty w Wielkiej Brytanii. Wedle przewidywań łączne zbiory w obecnie trwającej kampanii mogą wynieść 10,6 tys. ton (więcej o tym jak produkuje się borówki w RPA czytaj: Borówkowa ekspedycja po Republice Południowej Afryki). Chińska produkcja owoców borówki dobiegła końca w czerwcu. Owoce zbierane w późniejszych terminach trafiały niemal wyłącznie do przetwórstwa. Zapotrzebowanie na borówki w tym wielkim kraju pozostaje na niezmiennie na wysokim poziomie. Dlatego tamtejsze firmy nawiązują kontakty handlowe z partnerami z Peru, Meksyku czy Chile. Lokalni producenci poszukują zaś odmian o lepszych parametrach jakościowych. Trwają też badania nad wydajniejszymi technologiami zbioru. Coraz popularniejsze stają się też kwatery przeznaczone pod samozbiór owoców. W Australii borówki obecnie produkowane są już przez cały rok. Sprzyja temu zróżnicowanie klimatyczne kontynentu. Wartość pozyskiwanego plonu zbliża się do poziomu 200 mln dolarów. Systematycznie, w tempie ok. 10% rocznie, rośnie popyt na borówki. Wzrasta też eksport. W 2017 roku zjawisko to przybrało dość spektakularną skalę – sprzedano o 40% owoców więcej na rynkach międzynarodowych. Wiodącym odbiorcą australijskiej borówki jest pobliska Nowa Zelandia.
Źródło: freshplaza.com