Spotkanie inaugurujące działalność Forum Ogrodniczo-Przetwórczego (FO-P), zorganizowano 26 listopada w Warszawie. Przybyli na nie reprezentanci większości z 15 ogólnopolskich organizacji branżowych, które są uczestnikami Forum mającego wpływać na poprawę sytuacji w polskim ogrodnictwie. O tym jak dużo jest do zrobienia i jak wiele zagrożeń stoi przed polską branżą ogrodniczą można było się dowiedzieć w części roboczej spotkania, w trakcie której poruszono kilka z wielu tematów mogących zagrozić funkcjonowaniu np. wstępnie uznanym grupom producenckim w uzyskaniu przez nie statusu organizacji producentów, problemy szacowania zbiorów, ekspotu owoców czy współpracy producentów z zakładami przetwórczymi.
Od początku…
Inicjatorami FO-P był Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Związek Sadowników RP oraz Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych, a pierwsze robocze spotkanie tej organizacji miało miejsce już w czerwcu 2012 roku. Od tego czasu chęć współpracy w ramach FO-P wyrazili przedstawiciele 15 krajowych organizacji branżowych, i jak informował dr Witold Boguta, prezes KZGPOiW, a równocześnie przewodniczący zespołu koordynującego FO-P, deklaracje nawiązania współpracy wyrażają już kolejne krajowe organizacje branżowe. Ważnych do rozwiązania problemów jest bardzo dużo, jednak na początku FO-P w pierwszej kolejności zajmie się tym co łączy naszą branżę – mówił W. Boguta.
Wytyczone na początku główne cele działania FO-P dotyczą:
- oceny sytuacji produkcji ogrodniczej i przetwórstwa owocowo-warzywnego w Polsce i na świecie,
- oceny problemów krajowego ogrodnictwa i przetwórstwa owocowo-warzywnego oraz wypracowania sposobów ich rozwiązywania,
- podejmowania działań na rzecz wzmacniania sektora owoców i warzyw w gospodarce,
- propagowania i utrwalania współpracy pomiędzy organizacjami zrzeszającymi producentów, dystrybutorów i przetwórców owoców i warzyw z szeroko rozumianym otoczeniem społecznym, gospodarczym i politycznym sektora,
- informowaniem uczestników Forum o nowościach technicznych i technologicznych w produkcji ogrodniczej i przetwórstwie owocowo-warzywnym,
- wspieranie inicjatyw propagujących spożycie świeżych owoców i warzyw oraz ich przetworów,
- podejmowanie działań na rzecz poprawy bezpieczeństwa i jakości świeżych i przetworzonych owoców i warzyw.
Szczegółowo o działaniach i głównych zadaniach, które ma realizować FO-P, dr Witold Boguta informuje w relacji filmowej zarejestrowanej podczas konferencji prasowej poprzedzającej spotkanie inauguracyjne FO-P:
O osiągnięciach, którymi może poszczycić się polskie ogrodnictwo informował prof. Franciszek Adamicki, dyrektor IO w Skierniewicach. Zarówno producenci jak i polska nauka może poszczycić się wieloma innowacyjnymi rozwiązaniami, które wyróżniają nasz sektor na arenie międzynarodowej – mówił prof. F. Adamicki:
To co się stało w ostatnich latach w polskim sadownictwie to historyczny moment. Nasz kraj stał się trzecim na świecie, a może niedługo będzie już drugim na świecie producentem jabłek. Konieczne jest jednak wykorzystanie tego momentu i wyznaczenie kierunków i strategi rozwoju dla wszystkich sektorów polskiego ogrodnictwa – mówił prof. Eberhard Makosz, prezes TRSK:
Przewaga polskich producentów i oferowanych przez nich produktów na arenie międzynarodowej nie może wynikać tylko z niskiej ceny. Jesteśmy w takim momencie kiedy na międzynarodowych rynkach powinniśmy wygrywać również wysoką jakością oferowanych przez nas produktów – mówił Mirosław Maliszewski, poseł na Sejm i prezes ZSRP:
Jesteśmy bardzo ważnym partnerem, który pozwala zagospodarować znaczną ilość owoców czy warzyw. W przypadku niektórych gatunków owoców sektor przetwórczy zagospodarowuje nawet 80% ich krajowej produkcji. Można nawet powiedzieć, że zakłady przetwórcze są buforem polskiej produkcji ogrodniczej – mówiła Barbara Groele z Krajowej Unii Producentów Soków:
Liczę na to, że w tak wybornym gronie osób związanych z ogrodnictwem które zdecydowały się działać w ramach FO-P i przy ich zdeterminowaniu uda się rozwiązać wiele ważnych dla branży ogrodniczego problemów – mówił Tomasz Solis, wiceprezes ZSRP:
Jednym z pierwszych działań, którymi planuje się zająćFO-P jest opracowanie strategii rozwoju produkcji, przetwórstwa i dystrybucji świeżych i przetworzonych owoców i warzyw w perspektywie do 2030 roku.
Deklarację swojej współpracy w ramach Forum Ogrodniczo-Przetwórczego zapowiedziały:
-Krajowy Zwiazek Grup Producentów Owoców i Warzyw
-Związek Sadowników RP
-Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych
-Stowarzyszenie Przetwórców Owoców i Warzyw
-Krajowa Unia Producentów Soków
-Unia Owocowa
-Stowarzyszenie Polskich Szkółkarzy
-Stowarzyszenie Plantatorów Borówki Amerykańskiej
-Stowarzyszenie Sady Grójeckie
-Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych
-Krajowe Stowarzyszenie Plantatorów Czarnej Porzeczki
-Polski Związek Ogrodniczy
-Krajowa Rada Przetwórstwa i Zamrażalnictwa Owoców i Warzyw
-Stowarzyszenie Plantatorów Truskawki
-Sandomierski Związek Ogrodniczy