Ładowanie Wydarzenia

« Wszystkie Wydarzenia

  • To wydarzenie minęło.

III Międzynarodowa Konferencja Kamczacka

2019-11-07, 08:00 - 18:00

W dniu 7 listopada 2019 w Hotelu Warszawianka w Jachrance odbędzie się III Międzynarodowa Konferencja Kamczacka.

Międzynarodowa Konferencja Kamczacka to bardzo ważne branżowe wydarzenie, pozwalające zapoznać się z obecna sytuacją na rynku jagody kamczackiej (haskap). Zaproszeni międzynarodowi goście oraz krajowi specjaliści z ośrodków naukowo-badawczych przybliżą najnowsze informacje związane z trendami w produkcji, agrotechnika plantacji, nowymi odmianami. Bardzo ważne będzie poznanie możliwości zbytu owoców jagody kamczackiej, a być może opracowanie własnej koncepcji przetwarzania owoców i oferowania do sprzedaży gotowych produktów na bazie tych niezwykle zdrowych i funkcjonalnych owoców.

Te i inne aspekty będą poruszane podczas III Międzynarodowej Konferencji Kamczackiej. To niezwykle ważne dla branży wydarzenie, pozwalające nawiązać wiele kontaktów handlowych. To również okazja do zapoznania się z najnowszą ofertą firm działających na rynku a dostarczających środki do produkcji i rozwiązania technologiczne. To miejsce gdzie spotykają się producenci, którzy chcą skutecznie rozwijać swój biznes związany z Haskap. Warto już teraz zapoznać się w WARUNKAMI UCZESTNICTWA i dokonać REJESTRACJI.

Zarejestruj swój udział!

PROGRAM

8.00 – 9.00 Rejestracja uczestników
9.00 – 9.15 Rozpoczęcie Konferencji i powitanie uczestników

Sesja I – Nowe odmiany i technologie uprawy

9.15–9.35 Zagrożenia chorobami w uprawie jagody kamczackiej dr Monika Kałużna, Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice/Polska
9.35–10.00 Sukcesy i porażki uprawy haskapu w ciepłym klimacie Peter Stremer, Landwirtschaftskammer Nordrhein-Westfalen/Niemcy
10.00–10.20 Potrzeby pokarmowe roślin, na tle innych czynników warunkujących odpowiednie plonowanie Marek Konieczny, Yara Poland
10.20–10.50 Agrotechnika dopasowana do odmian haskapu. Pokaz cięcia krzewów Paweł Korfanty, Gospodarstwo Szkółkarskie/Polska
10.50–11.05 Dyskusja i podsumowanie
11.05 – 12.00 Przerwa kawowa

Sesja II – Nowe doświadczenia i możliwości produkcji ekologicznej

12.00–12.25 Planowane zapylenie haskapu dr Bob Bors, Uniwersytet Saskatchewan/Kanada
12.25–12.45 Obserwacje i wnioski po 4 latach uprawy jagody kamczackiej na plantacji Tadeusz Kusibab, Justyna Kusibab-Mruk, Plantin/Polska
12.45–13.05 Uprawy jagodowe w systemie produkcji ekologicznej Urszula Sołtysiak, Agri+eko+plan Consulting/Polska
13.05–13.25 Praktyczne aspekty prowadzenia plantacji w sposób ekologiczny Paweł Wawryszczuk, Polska Borówka/Polska
13.25–13.50 Wyniki najnowszych badań z Uniwersytetu Saskatchewan dr Bob Bors, Uniwersytet Saskatchewan/Kanada
13.50–14.05 Dyskusja i podsumowanie
14.05–15.15 Przerwa obiadowa

Sesja III – Zagospodarowanie owoców i małe przetwórstwo

15.15–15.35 Porównanie jakości owoców jagody kamczackiej po krótkoterminowym przechowywaniu w zróżnicowanych warunkach dr Jan Błaszczyk, dr hab. Ewa Dziedzic, dr hab. Monika Bieniasz, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie/Polska
15.35–16.00 Trendy w rozwoju ogrodnictwa przemysłowego wiciokrzewu w Rosji oraz ocena odmian pod kątem potrzeb rynkowych Alena Czernienko, Tomsk product company SAVA/Rosja
16.00–16.20 Możliwości zagospodarowania owoców, na podstawie obserwacji bieżących trendów krajowych i zagranicznych Anna Litwin, Blue Haskap/Polska
16.20–16.45 Oceny konsumenckie i stosunek do nowego owocu na rynku – wyniki analizy sensoryczna dr Louise Gamble, James Hutton Institute/Szkocja
16.45–17.05 Wina i nalewki z jagody kamczackiej mgr inż. Barbara Kowalczyk, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie/Polska
17.05–17.20 Dyskusja i podsumowanie
17.20–17.50 Debata: Jak i gdzie sprzedawać owoce jagody kamczackiej
17.50–18.00 Zakończenie konferencji

 

Wszystkie wykłady będą tłumaczone symultanicznie pol/ang; ang/pol

Dojazd: