- To wydarzenie minęło.
13-14.01 – Targi Sadownictwa i Warzywnictwa TSW 2016, Warsaw Expo w Nadarzynie
2016-01-13, 09:00 - 2016-01-14, 17:00
Targi Sadownictwa i Warzywnictwa TSW 2016 to:
- największe targi sadowniczo-warzywne w Polsce
- impreza skierowana do producentów owoców i warzyw oraz firm z sektora ogrodniczego
- przegląd najnowszych produktów i technologii sadowniczych i warzywnych
- możliwość spotkania i wysłuchania wykładów wybitnych naukowców i doradców
Miejsce Targów
Usytuowane tuż pod Warszawa przy najważniejszych szlakach komunikacyjnych Centrum Wystawienniczo – Konferencyjne Warsaw Expo w Nadarzynie jest znakomicie przygotowane do ekspozycji targowych, w tym ciężkich urządzeń i maszyn w sposób umożliwiający zwiedzającym dokładne zapoznanie się z urządzeniem. Do dyspozycji gości jest ponad 5 tysięcy miejsc parkingowych. Obecnie to największe i najnowocześniejsze centrum targowe w tej części Polski.
Program konferencji
13 stycznia, środa
III KONFERENCJA TRUSKAWKOWA – uprawy polowe i pod osłonami
Uprawy polowe
10:00-10:30 Szara pleśń i mączniak w uprawie truskawek – jak uchronić się przed tymi zagrożeniami, prof. Beata Meszka, Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach
10:30-10:50 Strategia zrównoważonej ochrony truskawek w sezonie 2016, dr Mirosław Korzeniowski, Bayer CropScience
10:50-11:30 Wczesne odmiany truskawek i zalecenia dotyczące ich uprawy, LudgerLinnemannstöns, Landwirtschaftskammer Nordrhein-Westfalen/Köln-Auweiler
11:30 – 11:50 Praktyczne rozwiązania ochrony i nawożenia w towarowej produkcji truskawek, Barbara Błaszczyńska, Agrosimex Sp. z o.o.
11:50 – 12:20 Sposoby ograniczania stresu poprzez optymalizację żywienia roślin, dr Zbigniew Jarosz, Uniwersytet Przyodniczy w Lublinie
12:20 – 12:40 Technologia produkcji truskawek deserowych w oparciu o nawozy zawiesinowe i nowej generacji fungicyd, dr inż. Sławomir Doniec, Nufarm Polska Sp. z o.o.
12:40 – 13:00 Nowe rozwiązania w intensywnej uprawie truskawek, Zbigniew Marek, Timac Agro Polska Sp. z o.o.
Losowanie nagród w loterii dla prenumeratorów „Jagodnika”
Przerwa
Uprawy pod osłonami
14:00 – 14:40 Zalecenia dotyczące uprawy odmian powtarzających owocowanie, Mariusz Padewski, DLV
14:40 – 15:00 Antraknoza i możliwości jej uniknięcia w uprawie truskawek, dr Kamil Jeziorek, Syngenta
15:00 – 15:40 Wymagania stawiane sadzonką odmian powtarzających owocowanie, Johan Nooren, v/d Avoird trayplant BV
15:40 – 16:10 Ważne zabiegi i optymalizacja kosztów w uprawie odmian powtarzających owocowanie, Marek Chorobiński, MH Log-Tech
Patronat medialny: Jagodnik
SADOWNICZE FORUM EKONOMICZNE
Panel Rynek
9:30 – 10:10 Aktualna sytuacja na rynku jabłek, prof. Eberhard Makosz, Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych
10:10 – 10:30 Rynek owoców – Polska a Europa i świat, prof. Andrzej Kowalski, Instytue Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej
Debata
Panel Jakość
11:15-11:35 Jakość w eksporcie owoców – wymagania. Kluczowe aspekty dla najważniejszych rynków oraz działania PIORiN w sferze eksportu polskich owoców , Tadeusz Kłos, PIORIN
11:35-12:00 Pozostałości ś.o.r. w owocach przeznaczonych na eksport, Maciej Bartoń, dyrektor ds. Badań i Rozwoju, UO Technologia
Debata
Przerwa
Panel Eksport
12:45-13:10 Unia Owocowa – na drodze do nowych rynków, Waldemar Żółcik
13:10-13:30 Transport międzykontynentalny owoców (morski, lotniczy, kolejowy), Rafał Szeleźniak, e-sadownictwo
Debata
Panel Przetwórstwo
14:10 – 14:30 NFC – w praktyce – Waldemar Żółcik (Royal Apple)
14:30 – 14:50 NFC – produkcja w zakładach przetwórczych, grupach producentów i w gospodarstwach sadowniczych. Jak zachować jakość, Barbara Groele, KUPS
Debata
Podsumowanie SFE
KONFERENCJA O UPRAWACH POD OSŁONAMI
10:00 – 10:10 Wprowadzenie do tematyki konferencji – projekt „Szkoła Pod Osłonami” dr Gabriela Wyżgolik
10:10 – 10:40 Rola światła w życiu roślin, dr Gabriela Wyżgolik
10:40 – 11:20 Doświetlanie tradycyjne, hybrydowe i diodowe w uprawie ogórków w doświadczeniach na SGGW, dr Katarzyna Kowalczyk, SGGW Polska
11:20 – 11:50 Uprawa pomidorów z doświetlaniem asymilacyjnym (tradycyjnym i diodowym) w Holandii i w Polsce, Tomasz Krasowski, GreenQ Polska
12:00-13:00 Przerwa
13:00 – 13:30 Programowalne systemy doświetlania roślin bazujące na technologii LED, dr inż. Wojciech Grzesiak, Instytut Technologii Elektronowej Oddział w Krakowie
13:30 – 14:00 Rozwój technologii doświetlania asymilacyjnego, Maciej Król, Philips Lighting Polska
14 stycznia, czwartek
KONFERENCJA SADOWNICZA
9:30 – 10:00 Czy kolejny sezon znowu bez deszczu? prof. Waldemar Treder Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach
10:00 – 10:25 Fertygacja sadów – najskuteczniejszy sposób na walkę z suszą i na poprawę jakości owoców, Krzysztof Zachaj, Agrosimex
10:25 – 11:15 Rola substancji biostymulujących w podnoszeniu odporności roślin na stresy środowiskowe, dr hab. Jean Claude Yvin, Timac Agro Polska
11:15 – 12:05 Nowe sporty odmian jabłek Gala i Red Delicious, Luca Lovatti, Consorzio Innovazione Frutta Societa Consortile a r.l Włochy/Trento
12:05 – 12:20 Strategia zwalczania przędziorków w oparciu o najnowsze wyniki badań, dr. Wojciech Wieczorek ICB Pharma
Przerwa
12:50 – 13:20 Fakty i mity o sadownictwie na wschodzie, Kazimierz Pochodyła
13:20 – 13:50 Przerzedzanie chemiczne niezbędnym elementem agrotechniki do uzyskania najwyższej jakości owoców – nowe rozwiązania Robert Binkiewicz Agrosimex
13:50 – 14:05 Strategia zwalczania mączniaka jabłoni w oparciu o najnowsze wyniki badań, Tomasz Gasparski, Bayer CropScience
14:05 – 15:00 Nowoczesna uprawa czereśni, dr. Leonhard Steinbauer, Stacja Doświadczalna w Haidegg, Steiermark Austria/Graz
15:00 – 15:20 Własna pasieka w sadzie, Michał Piątek
15:20 -15:40 Optymalizacja długoterminowego przechowywania świeżych owoców przy wykorzystaniu nadmuchowych chłodnic powietrza. Józef Kędzia, Alfa Laval Polska
15:40 – 16:00 Zwalczanie parcha jabłoni – praktyczne wskazówki na sezon 2016, Karolina Felczak, Placówka Badawcza Fertico
KONFERENCJA O WARZYWACH POLOWYCH
Kapustne bez tajemnic
10:00 wprowadzenie w tematykę konferencji
10.10-10.40 Kapusta, kalafior, brokuł – właściwy dobór odmiany gwarancją udanego sezonu, Mariusz Kwiatkowski i Grzegorz Goździk, Syngenta Polska
10.40-11.00 Skuteczna ochrona warzyw od produkcji rozsady po zbiór, Władysław Tokarczyk, Syngenta Polska
11.00-11.20 Rynek warzyw w Europie – aktualna sytuacja oraz trendy, Syngenta Polska
Przerwa
12.10 – 12-30 Dobra rozsada kluczem do udanego sezonu uprawy
12.30 – 12.50 Technologia PhytoDrip – rozsada jeszcze lepszej jakości, Władysław Tokarczyk, Syngenta Polska
12.50 – 13.20 Nowoczesne nawozy z substancjami biostymulującymi stosowane w fertygacji warzyw gruntowych, Piotr Szurek, Timac Agro Polska
13.20 – 13.50 Znane i nowe choroby warzyw kapustnych, prof. Józef Robak, Instytut Ogrodnictwa Skierniewice
13.50 – 14.20 Mączlik warzywny nowe zagrożenie dla warzyw kapustnych, dr Maria Rogowska, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Skierniewicach
Partner główny – Syngenta Polska
Patronat medialny – warzywapolowe.pl
KONFERENCJA O ŚWIDOŚLIWIE
9:30 – 10:00 Otwarcie i powitanie gości, prof. Małgorzata Korbin Dyrektor Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach
I sesja plenarna Prowadzenie prof. dr hab. Edward Żurawicz
10:15 – 10:45 Charakterystyka gatunku i możliwości uprawy towarowej świdośliwy olcholistnej (Amelanchier alnifolia) w Polsce, dr hab. Stanisław Pluta
10:45 – 11:15 Plonowanie i jakość owoców kilku polskich klonów selekcyjnych oraz odmian kanadyjskich świdośliwy olcholistnej uprawianych w Polsce, Anna Bieniek
11:15 – 11:30 Perspektywy przetwórstwa świdośliwy, dr inż. Justyna Bojarska, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Dyskusja
Przerwa
II sesja plenarna – Prowadzenie dr hab. Stanisław Pluta Kazimierz, Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach
12:30 – 13:00 Produkcja i zagospodarowanie owoców świdośliwy w Ameryce Północnej prof. Kris Pruski Dalhousie University Faculty of Agriculture, Kanada
13:00 – 13:20 Program hodowli świdośliwy w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach, dr. hab. Stanisław Pluta
13:20 – 13:40 Rozmnażanie świdośliwy i dostępność materiału nasadzeniowego, dr inż. Danuta Kucharska, Kwiaciarski Zakład Doświadczalny Instytut
13:40 – 14:10 Możliwości zmechanizowania technologii produkcji i zbioru owoców świdośliwy, dr inż. Jacek Rabcewicz, Zakładu Agroinżynierii Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach
Dyskusja, podsumowanie