Czas na polskie superowoce!

Otwarcie konferencji


W dniu 25 czerwca w siedzibie MRiRW w Warszawie odbyła się konferencja prasowa w ramach kampanii „Czas na polskie superowoce!”. W spotkaniu tym udział wzięli eksperci i plantatorzy owoców jagodowych, przedstawiciele organizacji branżowych i mediów. Stronę rządową reprezentował Minster Rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski oraz Główny Inspektor Sanitarny Jarosław Pinkas.

Razem łatwiej sprzedaż

Dr Witold Boguta mówił o korzyściach ze współdziałania producentów

Owoce najłatwiej produkować jest we własnych gospodarstwach. Jednak ich promocja i sprzedaż, zwłaszcza za granicami Polski powinna odbywać się wspólnie. Chcemy więc razem zachęcać wszystkich do zjadania owoców w okresie ich dostępności oraz produktów na ich bazie w czasie, gdy zbiory już się zakończyły. Róbmy to dla zdrowia, ale i dla smaku – mówi dr Witold Boguta. Przy okazji organizacje zrzeszające producentów różnych gatunków mają okazję zacieśnić współpracę. Nie mogą oni bowiem konkurować ze sobą udawadniając wyższość jednego owocu nad drugim. Chodzi raczej o utworzenie „sztafety owocowej”, która w Polsce dostępna jest przez kilka miesięcy nieprzerwanie. Zdaniem specjalisty Polacy powinni korzystać z tego bogactwa.

Będą nowe odmiany borówki wysokiej z IO w Skierniewicach

Prof Edward Żurawicz z IO w Skierniewicach

Głos zabrał także prof. Edward Żurawicz z IO w Skierniewicach. Jego zdaniem aby owoce były faktycznie wartościowe, muszą pochodzić z roślin dobrych odmian. Instytut ma duże osiągnięcia w dziedzinie hodowli odmian malin i porzeczek. Zmieniła się też technologia zbioru. Wszystko to sprawia, że produkcja tych gatunków jest bardzo duża. Nowym gatunkiem na rynku jest jagoda kamczacka. Z nim związane są pewne nadzieje, a te wciąż pracownicy IO wiążą z borówką wysoką. E. Żurawicz powiedział, że w IO trwają prace nad nowymi odmianami borówek, które będą dawać wartościowe owoce i będą przystosowane do polskich warunków klimatycznych.

Czarna porzeczka

Dr Piotr Baryła, prezes KSPCP, poinformował, że na polskich plantacjach uprawia się ok. 20 odmian czarnej porzeczki z czego polskie kreacje odpowiadają za ok. 70% produkcji. 100 g owoców porzeczki czarnej w zupełności pokrywa zapotrzebowanie organizmu ludzkiego na witaminę C. Jednak jak zaznaczył specjalista w gronie odmian zaznacza się silne zróżnicowanie. Dotyczy ono smaku, ale także terminu owocowania, a więc dostępności dla konsumentów. Wygląda więc na to, że jedne odmiany faktycznie można postrzegać w kontekście produkcji owoców na świeży rynek, inne zaś dostarczą wyłącznie surowca do przetwórstwa.

Borówka wysoka

Ireneusz Komorowski przewiduje korzystną przyszłość dla borówki w następnych latach

Prezes SPBA Ireneusz Komorowski stwierdził, że borówka amerykańska tak naprawdę jest już polska. Uprawia się ją bowiem w naszym kraju niemal od 50 lat. Borówka wysoka trafiła nad Wisłę w latach 70-tych. Rośliny dobrze rosną w Polsce, gdyż warunki siedliskowe tu są zbliżone do optymalnych w jakich powinno się uprawiać ten gatunek. Korzystny klimat zapewnia nie tylko położenie geograficzne Polski. Prezes docenił też działania ministerstwa. Jego zdaniem wreszcie podejmowane są one z odpowiednim wyprzedzeniem, bez czekania aż nadejdzie kryzys.

Promocja owoców wspólnym wysiłkiem

Minister Rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski

Minister Rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski zapowiedział z kolei, że działania promocyjne na rzecz polskich jagód będą podejmowane w przyszłości. Obejmą one szeroki ich katalog, bo oprócz porzeczki czarnej i borówki wysokiej także aronię, jagodę kamczacką, truskawki, porzeczki kolorowe czy minikiwi. Zwłaszcza w przypadku haskapu minione sezony były turbulentne. Obecnie jednak droga do obrotu handlowego tymi owocami jest już szeroko otwarta. Czasy, gdy rolnik odpowiadał tylko za produkcję i nie interesował się tym, co z jego produktem dzieje się dalej, skończyły się. Produkcja powinna być odpowiedzią na popyt. Ten można kreować, choćby poprzez organizacje producenckie i branżowe. Świat zaś żywności potrzebuje. Zwiększa się skala ubóstwa i głodu. Obowiązkiem krajów zamożnych, o dobrze zorganizowanym rolnictwie jest patrzenie nie tylko na interes narodowy ale i globalny. Znakomitej jakości polska żywność może być ważnym elementem rozwiązania tych problemów. Musimy jednak nauczyć się radzić sobie w świecie zaawansowanych więzi handlowych, porozumień sprzedażowych – mówił minister.







Poprzedni artykułMalinowe Warsztaty 2019 – Jak poprawić żyzność gleby?
Następny artykułMalinowe warsztaty (cz. I)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj