Zespół naukowców z Nowej Zelandii i Japonii prowadzi badania nad opracowaniem właściwości dietetycznych czarnej porzeczki i ich wpływu na ograniczenie stresu. Będą to jedne z tematów poruszanych 11 czerwca podczas Międzynarodowej Konferencji Porzeczkowej IBA odbywającej się w Wilnie.
Podczas konferencji prof. Mark Willems (Wielka Brytania) i prof Roger Hurst (Nowa Zelandia) przedstawią efekty swojej pracy dotyczące wartości poszczególnych produktów z czarnej porzeczki i ich wpływu na wysiłek fizyczny. Inne badania pokazujące pozytywny wpływ produktów z czarnej porzeczki na złagodzenie skutków stresu psychicznego i ich wpływu na koncentracje zostały już zakończone.
Prof. Roger Hurst działa w ramach międzynarodowego projektu realizowanego przez naukowców z Nowej Zelandii i Japonii, którzy badają czy produkty na bazie czarnej porzeczki, mogą wpłynąć na „zarządzania” ludzkim metabolizmem węglowodanów. Jeśli te pozytywne wyniki się potwierdzą, może okazać się, że czarna porzeczka będzie polecana jako produkt ograniczający problemy z cukrzycą, nadwagą i zaburzeniami poznawczymi związanymi z wiekiem. Rola tych badań jest niezwykle ważna, gdyż jeśli ten pozytywny wpływ zostanie dowiedziony, można liczyć na znaczny wzrost zapotrzebowania na owoce czarnej porzeczki. Trzeba bowiem wiedzieć, że cukrzyca jest jednym z przejawów syndromu metabolicznego i dotyka obecnie ponad 371 milionów osób na całym świecie.
Interesujące są także wyniki (wymagają jeszcze potwierdzenia) wpływu preparatu o nazwie Sujon, opracowanego w Nowej Zelandii i jego wpływu na zwiększenie wytrzymałości dla osób aktywnie uprawiający sport, zapewniając lepszą regenerację organizmu na skutek silnego wysiłku.
Dlatego też określenie: Blackcurrant – „Hero Stres” stało się hasłem przewodnim dla Międzynarodowej Konferencji Porzeczkowej IBA 2015. W trakcie tej konferencji chcemy m.in. pokazać wpływ tych owoców i produktów otrzymywanych na ich bazie na łagodzenie negatywnych skutków stresu człowieka (sportowy/psychiczny/dieta), które są bardzo dobrymi informacjami dla sektora zajmującego się przetwarzaniem tych owoców jak również osób uprawiających ten gatunek.