Fazę fenologiczną roślin borówki wysokiej określaliśmy dla pięciu odmian o różnej wczesności: ‘Patriot’ i ‘Duke’ (wczesne), ‘Bluecrop’ i ‘Calypso’ (średnie) oraz ‘Last Call’ (późna) na plantacji położonej w województwie lubelskim. Aktualnie wymienione odmiany różnią się stopniem zaawansowania rozwoju kwiatostanu i oddzielania się poszczególnych kwiatów (fot. 1-5.).
Aktualnie zwrócić uwagę na:
Na plantacjach obserwuje się objawy zamierania pędów borówki (fot. 6). Sprawcą choroby jest grzyb Phomopsis vaccinii. Rozwój choroby polega na tym, że z porażonych w poprzednim sezonie pąków kwiatowych i kwiatów grzyb przerasta do pędów powodując rozległe brązowe i czarne nekrozy. Patogen ten może się przemieszczać systemicznie powodując rozszerzanie się objawów. Aby ograniczyć występowanie choroby należy wycinać porażone pędy i usuwać je z plantacji.
W najbliższym czasie zwrócić uwagę na:
Choroby
- Antraknoza
- Szara pleśń
Na plantacjach należy prowadzić lustracje pod kątem występowania chorób grzybowych. Na próbie 100 losowo wybranych pędów z różnych części plantacji, należy zanotować liczbę pędów porażonych. W przypadku szarej pleśni porażenie powyżej 5% świadczy o dużym zagrożeniu infekcją dla rozwijających się kwiatów. Natomiast przy antraknozie porażenie powyżej 10% pędów stanowi próg zagrożenia i konieczne jest wykonanie zabiegów chemicznych zabezpieczających kwiaty przed infekcją i rozwojem choroby.
Szkodniki
- Zwójki – w kwietniu należy przeglądać złoża z jajami, kontrolować obecność otworów po wyjściu larw. Pod koniec kwietnia i w maju przeglądać 200 losowo wybranych wierzchołków pędów z liśćmi zwiniętymi przez gąsienice. Obecność i loty motyli można również monitorować przy pomocy pułapek z feromonem. Próg zagrożenia przed kwitnieniem stanowi obecność złóż z jajami zwójki na 10 pędach, w próbie 200 sztuk, natomiast pod koniec kwitnienia – 20 wierzchołków z uszkodzonymi liśćmi (10%) w próbie 200 sztuk.
- Mszyce – w okresie wiosenno-letnim należy przeglądać krzewy wypatrując mszyc żerujących w koloniach na wierzchołkach niezdrewniałych pędów oraz na dolnej stronie młodych liści. Próg zagrożenia stanowi powyżej 5% pędów zasiedlonych przez mszyce.
Proponowane zabiegi w fazie przed kwitnieniem
- Zamieranie pędów, antraknoza, szara pleśń
Luna Sensation 500 SC – stosować zapobiegawczo lub z chwilą pojawienia się pierwszych objawów chorób, od fazy oddzielania się pierwszego pąka kwiatowego w gronie do fazy dojrzałości zbiorczej owoców (BBCH 57-87), w dawce 0,8 l/ha,
Switch 62,5 WG / Puenta 62,5 WG – stosować zapobiegawczo lub z chwilą pojawienia się pierwszych objawów choroby, w dawce 0,8-1,0 l/ha,
- Szara pleśń
Serenade ASO – stosować zapobiegawczo od początku kwitnienia do końca fazy
zaawansowanego dojrzewania owoców (BBCH 51-85), w dawce 8 l/ha,
- Mszyce
Fitter – stosować niezwłocznie po pojawieniu się pierwszych objawów
występowania szkodników, od fazy rozwoju liści, do fazy, gdy owoce są dojrzałe do konsumpcji (BBCH 10-89), w dawce 10 l/ha. Oprysk wykonać po trzy zabiegi w odstępach 7-dniowych. Odstęp pomiędzy blokiem trzech zabiegów wynosi 28 dni,
- Mszyce i zwójki
Decis Mega 50 WG – opryskiwać po wystąpieniu szkodnika od fazy, gdy pierwszy liść jest rozwinięty do końca fazy kwitnienia (BBC 11-69), w dawce 0,25 l/ha,
Decis Expert EC – przeciw mszycom stosować po wystąpieniu pierwszych kolonii od fazy, gdy pierwszy liść jest rozwinięty do końca fazy kwitnienia (BBCH 11-69), natomiast przeciw zwójkom po odłowach na pułapki zapachowe lub feromonowe, w dawce 0,125 l/ha,
Mospilan 20 SP – stosować po pojawieniu się pierwszych kolonii mszyc lub od momentu wylęgania młodych larw tj. od fazy pierwszego liścia do końca dojrzewania owoców (BBCH 11-89), w dawce 0,2 kg/ha + Slippa 0,2 l/ha.
Apis 200 SE – stosować od fazy, gdy pąki są zamknięte w jasnobrązowych łuskach do końca fazy kwitnienia, gdy wszystkie płatki opadły (BBCH 51-69), w dawce 0,15 l/ha + Asystent+ 0,2 l/ha.
Wsparcie wzrostu i rozwoju roślin
Bakto G-Stop – wspomaga prawidłowy rozwój roślin. Bakterie zawarte w tym produkcie wytwarzają metabolity m.in. witaminy oraz hormony roślinne, które w praktyce podnoszą odporność roślin w tym także odporność na czynniki niekorzystne. Dawka produktu 0,7–1 l/ha.
Poprawa procesów kwitnienia i zawiązania owoców
Kelpak – produkt zawierający wyciąg z alg morskich, wspierający procesy kwitnienia i zawiązywania owoców. Najlepsze efekty uzyskuje się po wykonaniu trzech zabiegów w dawce 2-3 l/ha w okresie okołokwitnieniowym tj. początek kwitnienia, pełnia kwitnienia, koniec kwitnienia.
Partnerami monitoringu plantacji są firmy Bayer i Chemirol