Biologiczna ochrona roślin przed szkodnikami



Rosnące wymagania rynku, zwłaszcza w zakresie niskich progów pozostałości ś.o.r. w owocach sprawiają, że programy ochrony ujmujące biologiczne rozwiązania zyskują na popularności. A tych jest coraz to więcej i są coraz skuteczniejsza. Dwa przykłady biologicznych insektycydów to Xen Tari® oraz DiPel®.ProduktY te są wpisane na listę środków stosowanych w produkcji ekologicznej.

Xen Tari® skuteczną odpowiedzią na wyzwanie ze strony szkodników

XenTari® jest biologicznym środkiem owadobójczym zawierającym naturalny, silny szczep (ABTS-1857) mikroorganizmu Bacillus thuringiensis, podgatunku aizawaii (Bta). Zawiera zrównoważoną mieszankę czterech silnych białek toksynowych (Cry 1C, Cry1D, Cry1Aa, Cry 1Ab) i zarodników atakujących kluczowe szkodniki. B. thuringiensis powoduje zakażenie przewodu pokarmowego bezkręgowców. Na skutek działania białek krystalicznych dochodzi do paraliżu układu pokarmowego bądź paraliżu ogólnego, a larwa owada zaprzestaje żerować i zamiera. Podczas sporulacji (wytwarzania przetrwalników) w komórce bakteryjnej powstaje jeden lub kilka białkowych kryształów zawierających od 1 do 4 nieaktywnych form toksyn Cry. W jelicie środkowym owada kryształ ulega rozpuszczeniu i następuje proteolityczna aktywacja protoksyn do formy czynnej.

Jak powstaje ten produkt?

XenTari®  jest produktem fermentacji, stanowiącym mieszaninę nierozpuszczalnych białkowych toksyn krystalicznych. Wytwarzany jest w USA w nowoczesnych fabrykach spełniających najwyższe światowe standardy. Każda partia XenTari®  jest objęta ścisłym procesem kontroli jakości z testem biologicznym na żywych larwach Trichopulsia ni. Preparat ma działanie selektywne, nie ma wpływu na owady zapylające i środowisko naturalne. Środki ochrony roślin oparte na B. thuringiensis nie indukują pojawienia się odporności u owadów

Środek należy zastosować w momencie pojawienia się gąsienic. Zabieg  najlepiej wykonać w okresie występowania młodszych stadiów rozwojowych gąsienic (L1-L2). Wyższe z zalecanych dawek środka (0,5- 1,5 kg/ha) należy stosować przy dużym nasileniu występowania szkodnika lub gdy gąsienice są w starszej fazie rozwojowej. Odstęp między zabiegami powinien wynosić co najmniej 6 dni.

Jakie są korzyści z jego stosowania?

Środek XenTari®  posiada rejestrację w blisko 80 rodzajach. Chodzi tu o uprawy rolnicze, sadownicze, warzywnicze (w gruncie i pod oslonami) produkcja roślin ozdobnych (w gruncie i pod osłonami). Aplikacja preparatu pozwala na odniesienie następujących korzyści:

•             Selektywne zwalczanie gąsienic motyli

•             Brak pozostałości

•             Brak okresu karencji

•             Bezpieczeństwo dla fauny pożytecznej

•             Skuteczność działania oraz koszty porównywalne do konwencjonalnych insektycydów

•             Możliwość łącznego stosowania

•             Możliwość stosowania w Integrowanej Produkcji

DiPel – podobne działanie, jeszcze więcej możliwości

DiPel® to insektycyd biologiczny zawierający w swoim składzie jeden z najdłużej wykorzystywanych w ochronie roślin szczepów Bacillus thurigiensis, podgatunek kurstaki – ABTS-351. Cechą wyróżniającą B. thuringiensis od blisko spokrewnionych gatunków bakterii jest zdolność syntezy białkowych toksyn krystalicznych Cry i Cyt o aktywności owadobójczej. B. thuringiensis powoduje zakażenie przewodu pokarmowego bezkręgowców. Na skutek działania białek krystalicznych dochodzi do paraliżu układu pokarmowego bądź paraliżu ogólnego, larwa owada zaprzestaje żerować i zamiera. Podczas sporulacji (wytwarzania przetrwalników) w komórce bakteryjnej powstaje jeden lub kilka białkowych kryształów zawierających od 1 do 5 nieaktywnych form toksyn Cry. W jelicie środkowym owada kryształ ulega rozpuszczeniu i następuje proteolityczna aktywacja protoksyn do formy czynnej.

Brak odporności u szkodników

Środki ochrony roślin oparte na B. thuringiensis nie indukują pojawienia się odporności u owadów. Szczep ABTS-351 wykorzystywany jest do produkcji insektycydów już od ponad 50 lat, co świadczy o jego  niezmiennej skuteczności. DiPel® jest produktem fermentacji, stanowiącym mieszaninę nierozpuszczalnych białkowych toksyn krystalicznych. Wytwarzany jest w USA w nowoczesnych fabrykach spełniających najwyższe światowe standardy. Każda partia DiPel® jest objęta ścisłym procesem kontroli jakości z testem biologicznym na żywych larwach Trichopulsia ni. Preparat ma działanie selektywne, nie ma wpływu na owady zapylające i środowisko naturalne. 

Szeroka rejestracja w Polsce i innych krajach

DiPel® posiada rejestrację w 60 krajach na  świecie w ponad 300 rodzajach upraw. W Polsce zarejestrowany jest do zwalczania szkodników warzyw, takich jak np.: kapusta głowiasta, kalafior, groch (na zielony strąk), pomidor, papryka; owoców, np.: grusza, śliwa, wiśnia, czereśnia, brzoskwinia, malina, borówka, truskawka, a także szkodników roślin ozdobnych. Preparatu DiPel® nie dotyczy okres karencji, dlatego też będzie go można stosować do ochrony przed szkodnikami z rzędu Lepidoptera nawet w okresie bliskim zbiorów owoców i warzyw.

Źródło: materiał promocyjny firmy Arysta







Poprzedni artykułCienkościenne taśmy kroplujące – ekspert radzi
Następny artykułPrzygotowanie gleby pod nowe nasadzenia

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj