Bio Expo – nowe targi ekologiczne

Otwarcie Kongresu Bio Expo


W dniach 11-13 października w podwarszawskim Nadarzynie odbyła się inauguracyjna edycja targów Bio Expo. Organizatorzy liczą, że impreza ta stanie się najważniejszym wydarzeniem tego typu w tej części kontynentu. Stoiska wystawowe zorganizowało ok. 300 firm i gospodarstw, nie tylko z Polski. Targom towarzyszył także 3 dniowy kongres.

Zakres branżowy imprezy bardzo szeroki

Zakres branżowy targów był bardzo szeroki. Intensywnie reprezentowany był segment potraw i napojów. W tej kategorii można był zapoznać się z ofertą firm oferujących świeżą żywność taką jak ekologiczne owoce, warzywa, grzyby a także mrożonki, produkty suszone (owoce, pestki, warzywa), produkty zbożowe (mąki, makarony, kasze, muslii, płatki błyskawiczne itp.), przyprawy, zioła, przekąski i słodycze, mięso i wędliny, ryby i owoce morza, tłuszcze (oleje, oliwy, masła itp.), napoje (soki, wody, wina, piwa, nalewki, kawy, herbaty itp.), produkty piekarskie i cukiernicze chleb, wypieki, środki spulchniające czy produkty i przetwory mleczne. Na wielu stoiskach zapoznać można było się z kosmetykami, olejkami aromatycznymi, akcesoriami do pielęgnacji ciała, środkami czystości, czy odżywkami i suplementami diety. Był także firmy sprzętowe. Oferowały rozwiązania z takich zakresów produkcji żywności jak maszyny i linie produkcyjne, chłodnie, środki transportu, maszyny do pakowania i etykietowania produktów żywnościowych i nieżywnościowych, opakowania biodegradowanle i z naturalnych materiałów, etykiety, skrzynie, naczynia, słomki, pudła, torby, termosy z biodegradowalnych i naturalnych materiałów oraz  wyposażenie sklepów i maszyny vendingowe. Uczestnicy BioExpo prowadzący gospodarstwa mogli doinformować się w zakresie  organicznych i naturalnych środków do produkcji rolnej, zapoznać się z ofertą ekologicznych nasion roślin rolniczych i ogrodniczych, środków ochrony roślin, nawozów, pasz i dodatków do pasz. W Bio Expo udział wzięły również jednostki certyfikujące i kontrolujące, stowarzyszenia branżowe, jednostki rządowe i samorządowe, ośrodki szkoleniowe i edukacyjne i wydawnictwa branżowe.

Kongres z bardzo rozbudowanym programem

Równolegle do targów w zlokalizowanych w tej samej hali salach wykładowych odbywał się kongres ekologiczny. Ze względu na bardzo rozbudowany program wystąpień prelekcje odbywały się we wszystkie trzy dni jednocześnie w 2 lub 3 pomieszczeniach. Pierwszego dnia dominowały tematy rynkowe. Dyskutowano o kreowaniu popytu oraz modelach rozwoju firm i podmiotów działających w branży. Debatowano także nad możliwymi wariantami rozwoju sytuacji żywieniowej na świecie. W sobotę, w drugi dzień Bio Expo próbowano odgadnąć co dla producentów ekologicznych przyniosą kolejne lata. Mówiono sporo także na temat kosmetyków ekologicznych oraz prezentowano najnowsze wyniki badań z różnych obszarów produkcji żywności ekologicznej. Niedziela, trzeci dzień konferencji, obfitowała w wystąpienia o tematyce która mogła zainteresować całe rodziny. Mówiono sporo na temat ekologicznych aspektów troski o planetę. Z perspektywy producentów owoców i warzyw szczególnie ciekawe wydawać mogły się prezentacje odnoszące się do zagadnień rynkowych. Im też będą poświęcone kolejne wpisy na portalu www.warzywapolowe.pl oraz artykuł w czasopiśmie Jagodnik 1/2020.







Poprzedni artykułTruskawki w tunelach – podsumowanie pierwszego sezonu
Następny artykułCoś gryzie na plantacjach

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj