Amerykańskie gospodarstwa jagodowe w północnych stanach (American Midwest – West North Central i East North Central) poszukują dodatkowych gatunków jakie można by uprawiać w ramach uzupełnienia produkcji, lepszego wykorzystania parku maszynowego i infrastruktury, poszerzenia oferty. Częstym wyborem jest aronia. Choć Polska pozostanie pewnie długo jeszcze liderem w produkcji tych jagód, to warto jednak mieć na uwadze, że są regiony na świcie, gdzie jej uprawa dynamicznie wzrasta.
Rosnące zainteresowanie aronią
Kathy Wiederholt jest pracownikiem Carrington Research Extension Center Uniwersytetu Północnej Dakoty. W ramach swych codziennych obowiązków m.in. opracowuje zalecenia dla uprawy szeregu nowych gatunków dostosowanych do klimatu stanu, w którym swą siedzibę ma uczelnia. Tamtejsi ogrodnicy najczęściej pytają o aronię. Gatunek ten wywodzi się z kontynentu północnoamerykańskiego, ale najwięcej uwagi na przestrzeni ostatnich dekad poświęcono mu w centralnej i wschodniej Europie. Dla amerykańskich plantatorów jest więc nieco enigmatyczna, brakuje im specjalistycznej wiedzy do towarowej uprawy aronii. Jak informuje K. Weiderholt, większość amerykańskiej aronii jest produkowana w stanach Iowa i Nebrasca. W całym kraju liczba uprawianych akrów wzrosła z około 65 w 2010 r. do 1819 akrów w 2017 r (wzrost z 26 ha do 736 ha). Choć to wciąż zaledwie nieco ponad 5% areału, jaki na produkcję aronii przeznacza się w Polsce, to dynamika zakładania nowych nasadzeń robi wrażenie. Obecnie istnieje już także krajowe stowarzyszenie Midwest Aronia Association, które swe zebrania odbywa co roku w mieście Omaha.
Perspektywy dla owoców i przetworów
Aronia cechuje się wysoką zimotrwałością, co predysponuje ją do uprawy w najzimniejszych obszarach na północnym Środkowym Zachodzie USA. Co także ważne, krzewy rosną w wielu różnych warunkach glebowych. Nawadnianie jest pomocne, ale często niekonieczne. Niektórzy plantatorzy, co w Polsce jest bardzo nietypowe, używają folii lub innych ściółek, aby ograniczać rozwój chwastów. Z kolei podobnie jak u nas, w USA aronia ma niewiele szkodników. Jest to więc roślina, którą dość powszechnie przymierza się do uprawy ekologicznej. Jagody dojrzewają w tamtejszych warunkach klimatycznych od końca sierpnia do początku września.
Ze względu na swoje wartości odżywcze aronia w USA, podobnie jak w Polsce, jest często sprzedawana jako superowoc. Amerykanie także uważają świeże owoce za niesmaczne, ale za to dość często są sprzedawane jako świeżo zamrożone. Są przydatne w przetwórstwie i często wykorzystuje się je jako podstawowy surowiec lub dodatek do produkcji się je do wina. Jagody tracą też charakterystyczną intensywną cierpkość w połączeniu z produktami mlecznymi. K. Wiederholt wyjaśnia, że dzieje się tak, ponieważ białka wiążą się z taninami.
Źródło: Fruit Growers News