Cięcie krzewów borówki wysokiej jest jednym z kluczowych zabiegów uprawowych, które przekładają się na wielkość, a przede wszystkich jakość uzyskiwanych plonów. Choć czynność ta powoduje ograniczenie cennej powierzchni owoconośnej, to jednak sprzyja odmładzaniu krzewów, tworzeniu nowych pędów, a tym samym odbudowie potencjału plonotwórczego na kolejne lata. O tym co należy wiedzieć o cięciu informują Hanna i Jan Karwowscy, którzy uprawą borówki zajmują się już przeszło 30 lat.
Cięcie odmiany Bluecrop
Przystępując do cięcia krzewów borówki, wymagane jest nieco inne podejście do cięcia krzewów poszczególnych odmian. Można je generalnie podzielić na dwie grupy – te które wytwarzają dużo odrostów z szyjki korzeniowej i cechują się silnym wzrostem (np. Bluecrop) oraz te słabiej rosnące, które nie wypuszczają licznych młodych pędów (np. Chandler).
To jak mocno będą cięte krzewy należy uzależnić od ilości pąków kwiatowych. Na przedwiośniu są one już dobrze widoczne, na pędach i wówczas łatwo można ocenić jaki będzie potencjał plonotwórczy krzewów. Jeśli pąków kwiatowych jest dużo, czy wręcz za dużo, wówczas można sobie pozwolić na bardziej radykalne cięcie. Usunięcie części pędów będzie wtedy korzystnie wpływać na jakość zbieranych owoców. Gdy jednak rośliny mają niewiele pąków kwiatowych, lub mogły one zostać uszkodzone przez mróz, wówczas wskazane będzie słabsze cięcie, polegające jedynie na usunięcie pędów starych, chorych czy nieproduktywnych.
Cięcie odmiany Chandler
Sposób cięcia krzewów borówki powinno się dopasować do odmiany. Inaczej powinny być cięte krzewy, które rosną silnie i wypuszczają dużo licznych pędów, a inaczej te słabiej rosnące u których z szyjki korzeniowej wybija niewiele młodych pędów. Do tej grupy należy m.in. odmiana Chandler, u której trzeba racjonalnie podejmować decyzje o usuwaniu pędów.
Cięcie młodych krzewów
Planując cięcie krzewów borówki wiele osób zadaje sobie pytanie kiedy je rozpocząć. Młode krzewy borówki należy ciąć po to by rozbudować powierzchnię i zmusić do wyrastania nowych pędów. Starsze krzewy wymagają natomiast cięcia odmładzającego, które będzie je pobudzało do wzrostu i wytwarzania młodych pędów. Redukując liczbę pędów ogranicza się co prawda potencjał plonotwórczy krzewów ale zarazem wpływa na jakość plonu i wielkość owoców jakie można będzie później zbierać.