Przed nami już 14 edycja Międzynarodowej Konferencji Borówkowej. Będzie ona miała formułę dwudniową gdzie wiedzę teoretyczną (cześć konferencyjna 5 marca) połączymy z wiedzą praktyczną (część plenerowa 6 marca). To wydarzenie od lat gromadzi liderów borówkowego rynku, po to by pozyskać najnowszą wiedzę uprawie borówki, zmianach rynkowych i wyzwaniach na kolejne lata. To spotkanie pasjonatów, producentów, odbiorców owoców, eksporterów i dostawców nowych rozwiązań uprawowych i technologicznych dla borówkowej branży. Dlatego właśnie warto tam być.

5 marca – Hotel Mazurkas, Ożarów Mazowiecki

9.00-9.20 Rozpoczęcie Konferencji i powitanie uczestników

9.20-9.45 Zapylenie ma znaczenie! – prof. dr hab. inż. Monika Bieniasz, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie

9.45-10.10 Najważniejsze wnioski – 5 lat doświadczeń w Borówkowym Factory – dr Paweł Krawiec, Horti Team

10.10-10.30 Precyzyjne wsparcie roślin w trudnych warunkach sezonu – Krzysztof Gruszczyk, Natura Expert

10.30-10.50 Rozwój hodowli i przyszłość nowych odmian – prof. dr hab. Stanisław Pluta, Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach

10.50-11.05 Podsumowanie

11.05-12.00 Przerwa kawowa

12.00-12.40 Kontrola i precyzja w nawożeniu i nawadnianiu = jakość owoców – Marco R. Butera, Global Berry Specialist

12.40-13.00 Kontrola muszki plamoskrzydłej bez pozostałości. Czy to jest możliwe? – Tomasz Gasparski, Bayer

13.00-13.20 Zbierać borówki bez straty jakości. Co oferują nowe odmiany? – Arkadiusz Bajak, Fall Creek

13.20-13.50 AI w praktyce. Te technologie już działają – Paweł Wawryszczuk, Plantacja Polana & Maciej Dusza, AGRISKY

13.50-14.10 Podsumowanie

14.10-15.20 Przerwa obiadowa

15.20-16.00 Perspektywy i wyzwania dla dalszego rozwoju uprawy borówki w Europie – DEBATA

moderator – Dominika Kozarzewska

16.00-16.20 Sortowanie i pakowanie – Unitec

16.20-16.45 Perspektywy kombajnowego zbioru borówki. Pozycja Polski w globalnym rynku – Arkadiusz Smarz, Agronom Berries

16.45-17.15 Północ kontra południe – Stephen Taylor, Winterwood Farms Ltd.

17.15-17.45 Jak skutecznie kontrolować szarą pleśń w uprawie borówki. Zacznijmy od mikrobiomu – dr Emilia Mikulewicz, Cultiva EcoSolutions

17.15-17.40 Jak nie stracić jakości i trwałości po zbiorze. Zasady chłodzenia w chłodni i w pakowni – dr. inż. Krzysztofa P. Rutkowski, Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach

19.30 Uroczysta kolacja

 

6 marca – Plantacja borówki koło Grójca

Pokazy maszyn, cięcie krzewów borówki (odmiany Valor, Cargo, Top Shelf, Duke)

Zachęcamy już teraz do rejestracji i zakupu biletów

UWAGA! Tylko do końca grudnia można nabyć bilety w najniższej cenie. 

Program może ulec zmianie






Poprzedni artykułZobacz, jak produkowane są wybrane typy sadzonek truskawki 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj